Акациевият мед се извлича от нектара на цветето Robinia pseudoacacia (или черен скакалец/фалшива акация), което е и най-разпространеното в България. Този мед обикновено се продава като “акациев” в Европа, но се среща и като “мед от американска акация” в Съединените щати.

 

Ползи от акациевия мед и свойства

Предпочитан от много хора, ползите от акациевия пчелен мед зависят от неговия химичен състав, както е и при останалите видове мед.

Много от лечебните свойства на този вид мед вероятно се дължат на неговата антибактериална активност. Медът съдържа компоненти, необходими за производството и бавното освобождаване на малки количества водороден пероксид. Това е вид киселина, която убива бактериите, като разрушава клетъчните им стени.

Акациевият мед е добре известен с неговите противовъзпалителни и силни антиоксидантни свойства, а високите нива на фруктоза го правят подходящ за употреба при хора с диабет.

Някои от най-разпространените ползи от акациевия мед са:

  • Лечение на безсъние и безпокойство;
  • Профилактично средство срещу грип и други възпалителни процеси;
  • Благоприятен ефект върху нивата на кръвта и вътречерепното налягане;
  • Помага при ниски нива на хемоглобин и замаяност;
  • Положителен ефект върху дихателната система, подходящ за инхалация;

 

Характеристики на акациевия мед

В сравнение с традиционния мед, той често е много по-светъл на цвят и изглежда почти прозрачен. Има аромат на цвете и сладък, деликатен вкус.

Акациевият мед остава течен по-дълго време и кристализира много по-бавно, което вероятно се дължи на по-високото му съдържание на фруктоза. По-бавната кристализация е и една от причината той да е предпочитан от много хора.

Най-ценните микроелементи са калий, магнезий, бор, желязо, силиций и манган.

Калоричното съдържание в акациевият мед е 335 kcal на 100 g.

Акациевият мед е подходящ за деца, поради ниското съдържание на прашец, което прави малко вероятно появата на алергична реакция. Съставът е богат на минерали и витамини, които биха допринесли положително върху развитието на децата. Важно е да се спазват лекарските препоръки и правилната дозировка – прочетете статията ни за консумацията на мед от деца.

 

Добив и производство в България

Акация може да се срещне в цяла България, но предимно в по-ниските места на страна и около водни басейни. Дървото цъфти през май-юни месец с големи бели и ароматни “гроздове” с цветове. Акациевият пчелен мед е втори по добив през годината след меда от рапица.

 

бяла-акация-истински-мед

 

Цена на акациевия мед

Често изниква въпросът “Защо цената на акациевият мед е по-висока?”. Отговорът се крие в това, че за малки количества акациев мед пчеларите имат по-високи разходи за производство и повече рискове.

Това се дължи основно на факта, че метеорологичните условия в периода май-юни са много променливи, което прави добива сравнително по-труден и предизвикателен.

Друг фактор е, че акацията цъфти в много кратък период от време (10-15 дни при благоприятни условия), което означава, че пчелните семейства трябва да са много силни в този период.

Тези и други причини определят по-високата цена на акациевия мед, спрямо други медове.

Поръчайте акациев мед от нашия сайт и разгледайте другите видове мед, които предлагаме.

 

Източници: онлайн книга “Кажи да на меда”
Автор: Стефани Караиванова
банер за персонализиран абонамент на мед