Антон и Милена Стефанови
Антон и неговата съпруга – Милена, заедно с техните пчели, са сърцето на семейната пчеларска ферма. Антон е наследствен пчелар и още като дете усвоява основни умения от баща си, който отглежда 20 кошера. По-късно превръща това в свое призвание. С подкрепата на своята съпруга Милена, която споделя страстта му, днес семейство Стефанови имат 150 кошера и развиват подвижно пчеларство в района на Свиленград между Югоизточните Родопи, поречието на река Марица и Югозападен Сакар.
Антон и Милена участват в програмата “Осинови кошер”
“Съчетавайки традициите с новостите в пчеларството, ние се стремим да развиваме бутиково производство с доказано качество и да допринесем към глобалната кауза за опазване на пчелите от изчезване. За нас пчеларството не е просто занаят, то е призвание, съчетано със знания и умения, трупани с години практика.
Освен високото качество на нашите натурални пчелни продукти, за нас е много важно да допринесем за увеличаване на културата на потребителите, както по отношение на пчелните продукти, така и по отношение на пчелите и тяхната значимост в живота ни – екологична и социална. Пчелите са важен учител за нас и неизчерпаем източник на вдъхновение.” – споделят Антон и Милена.
Семейство Стефанови следят тенденциите и обогатяват знанията си всекидневно. Антон е председател на пчеларското дружество “Тракийска пчела” в Свиленград. Техните пчелни продукти имат уникален вкус благодарение на богата флора в района. Подвижното пчеларство им позволява да осигуряват на пчелите разнообразна и питателна паша – слънчоглед, кориандър, мащерка, детелина, фий, риган, маточина, магарешки бодил, липа, акация и други цъфтящи билки, дървета и храсти. Антон и Милена добиват неповторим мед букет, а освен него, те произвеждат и цветен пчелен прашец и клей (прополис).
Диастазна активност - 23.53%
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Съдържание на редуциращи захари - 73.70%
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.
HMF < 3.00 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 26.40% Зърникови, 15.10% Слънчоглед, 10.60% Кръстоцветни
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.