Асен и Георги
Георги и Асен са сърцати и амбициозни млади мъже, които с много любов и усърдие се грижат за 110 кошера в с. Ярловица, обл. Видин. Двамата обичат природата и затова, въпреки че са завършили висшето си образование във Варна, се връщат в родния край, за да създадат един екологичен оазис. Отглеждат пчели, създават изделия от дърво и заедно със семейството произвеждат изкусителен мед.
Двамата участват в програмата “Осинови кошер”
„Ние сме потомствени пчелари. Наследихме пчелина през 2004 г. от нашия дядо. Той ни научи да се грижим за пчелите, да ценим истинския мед и пчелни продукти! Пчелинът ни се намира в екологично чист район, в Северозападна България, община Димиво, с. Ярловица. Обграден от акациеви, липови, дъбови гори, ливади и поляни. Там пчелите старателно събират нектара на природата, за да достигне тя до вас с цялата си енергия. Пчеларството е комбинация от много труд, познания и вътрешно усещане! За нашия пчелин полагаме постоянни грижи, за да сме сигурни, че Вие ще усетите най-чистия вкус на природата във всеки един продукт. Изразявайте любовта към себе си, започвайки с грижа към здравето и тялото си.“
Очаквайте отново скоро!
Диастазна активност - 21.08
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фашифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.k
HMF - <3 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg
Няма антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 75.20 % слънчоглед
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%