Богомил Сираков
Богомил Сираков започва като пчелар през 2015 г., като поема отговорността по отглеждането на 6 броя пчелни семейства от баща си. Родителите му са животновъди и след дълги проучвания и разговори с други пчелари, решава да се занимава професионално с пчеларство.
“Познат пчелар ми обясни колко приятна е работата с пчелите и така през 2016 г. се регистрирах като земеделски производител с 13 кошера. Участвах в първата Национална пчеларска програма с помощта, на която си закупих още 20 отводки. На следващата година пчелните ми семейства от 33 станаха 45, а през 2018 г. – 80 броя. Миналата година зазимих 125 пчелни семейства, а за тази година една от целите ми е да достигна 160 кошера.”
Пчелина му се намира в с. Гита, община Чирпан. В района се отглеждат главно слънчоглед и отчасти лавандула. Меда, който произвежда, е главно полифлорен. Когато не се занимава с пчелите, работи на още едно място като изработва мебели.
“Мотивацията ми за програмата ”Осинови кошер” е да допринеса за това българите да започнат да консумират повече пчелен мед и пчелни продукти!
Посланието ми към моите бъдещи осиновители е: Изберете българското, купете си истински мед от истински пчелар. Дайте своят принос към природата.”
Богомил участва в програмата “Осинови кошер”.
Очаквайте отново скоро!
Диастазна активност - 26.42
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
Съдържание на редуциращи захари - 72.10
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.
HMF - <3.00 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 54% слънчоглед
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.