Илия Павлов
В сърцето на Ловешкия край, в китното село Ралево, се намира базата на един от най-отявлените майко-производители в България – Илия Павлов. Неговата страст към пчеларството и дълбокото му разбиране за селекцията на пчели майки го правят търсен партньор за пчеларите в цялата страна. С 26 пчелина, разпръснати из широк район, той е създал перфектните условия за развъждане и селекция на висококачествени пчели майки.
“Мотивация няма , според мен това е на магия, това е на усещане, което те кара да мислиш, че това ти е призванието. Усъвършенствайки го през годините, удоволствието става все по-голямо и когато се съчетае удоволствието с работата нещата се получават.” – споделя Илия Павлов
Пчелите сами са отишли при Илия Павлов и ето защо през 1974 г. той и семейството му създават пчеларската си фирма. До 2002 г. е отглеждал 120 пчелни семейства, а днес чрез помощта на неговия син и внук се грижат за 1500 кошера. Поради разпръснатостта на кошерите в различни зони, неговите пчели събират нектар от богато разнообразие от растения – детелина, кориандър, слънчоглед и диви билки. Това придава на меда му уникални вкусови характеристики и висока хранителна стойност. Всеки буркан от този мед е истински дар от природата – натурален, без добавки и без термична обработка, запазвайки всички полезни вещества, ензими и антиоксиданти. Медът, добит от пчелите на Илия, е не само вкусен, но и лечебен – той подсилва имунната система, подобрява храносмилането и има естествени противовъзпалителни свойства.
Освен че самият той е утвърден експерт, Илия Павлов щедро споделя знанията си с младите пчелари. Той е сред основните партньори на Пчеларския университет, където често приема курсисти за практически обучения. В неговите пчелини те научават не само основите на отглеждането на пчели майки, но и тънкостите на успешната селекция и управление на големи пчеларски стопанства.
„Пчелите са като хората – всяка има своя роля, своите нужди и особености. Да селектираш добри майки означава да създаваш бъдещето на пчеларството. А това е отговорност, която приемам с чест и отдаденост” казва Илия Павлов.
Диастазна активност - 25.06%
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Съдържание на редуциращи захари - 73.70%
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.
HMF - 3.14 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 64.10% Кръстоцветни, 15.20% Розоцветни
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.