Иван Гешев и Екатерина Енева
Иван и неговата приятелка Екатерина отглеждат над 200 пчелни семейства в с. Горско Косово в близост до Сухиндол и Павликени. Иван стартира своя пчелин след години живот в чужбина и в големи градове. Любовта към природата обаче го връща на село, където с неговата половинка се отдават на пчелите. Произвеждат разнообразен БИО мед като акациев, липов и букет от богата горска растителност.
Двамата участват в програмата “Осинови кошер”
Историята на Иван: “Израснал съм сред природата на село, животните и сеновалите на ТКЗС-то (баща ми беше ветеринарен фелдшер). Там един дядо имаше няколко кошера и винаги ме викаше да ги видя, разказваше ми за тях и хапвах мед… голям кеф. Той беше човекът, от когото започна всичко. След това скъсах връзката със селото, продадохме къщата, заминах да уча и после заживях извън България. Живях в големи градове и винаги ми липсваха природата, селото и свободата, която то ми дава. Затова през 2010 г. се завърнах. Често се сещах за дядото с пчелите и как искам и аз да имам няколко кошера, но нямах опит. Беше началото на март и без да се замисля веднага си купих 20 кошер. Голям кеф – направих си пчелин! Никога няма да забравя отварянето на първия кошер – беше любов от пръв поглед. Започнах да чета и да ги наблюдавам ежедневно. Запознавах се с техния живот все повече и повече. Бързо реших, че искам да се занимавам само с тях.
От тогава през лятото живея на село, изградих два пчелина и отглеждам над 200 семейства. Сбъднах една моята детска мечта и мога да кажа, че да си пчелар не е хоби или бизнес, а един друг начин на живот. След като си се грижил за нещо толкова усърдно с желание и любов, няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че си помогнал тази чиста храна от природата да достигне до някого и да допринесе за неговото здраве. Защото медът не е само храна, но и лек.
В целия този процес участва и моята дългогодишна приятелка Екатерина Енева. Малко след завръщането си се запознах с нея (отново – любов от пръв поглед). Няколко месеца по-късно заживяхме заедно и се преместихме на село, тогава ѝ споделих за пчелите и тя много се развълнува. Седмица след това отидохме да вземем първите семейства. Малко по-плахо, но постепенно и тя навлезе в живота на пчелите. Винаги ме е подкрепяла и помагала в нужните моменти, особено за създаването на отводки и центрофугирането на меда. След масовото навлизане на пестицидите, натравянето и подмора на много пчели преместих всички семейства на 34км. в планински район – землището на с.Горско Косово. При топла пролет първо идва свежият пролетен нектар от глухарче, диви череши, дива круша, джанки, мъждрян. После финият акациев мед понякога примесен с аморфа, ливаден нектар от овчарска торбичка, детелина, кучешки дрян, шипка и поветица. А когато разпукат липите и семействата са в най-големия си възход, питите преливат с изключително наситен, ароматен и силен мед – празник за всички сетива.”
Диастазна активност - 28.87
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Съдържание на редуциращи захари - 72.49
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%
HMF - <3 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg
Няма антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 70.50% слънчоглед
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%
Диастазна активност - 26.16
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фашифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.k
HMF - 3.65 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg
Няма антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 50.80% липа
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%
Диастазна активност - 31.42
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Съдържание на редуциращи захари - 72.18
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%
HMF - <3 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg
Няма антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 26.9% аморфа, 15.9% акация
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%