Марин Ценов
Интересът към пчелите на Марин Ценов е започнал още на крехката възраст между 8 и 9 години. Всичко за пчеларството е научил от своя дядо, който е имал едва десетина кошера тогава. С негова помощ Марин е успял да разрасне своя пчелин и да отглежда до 550 пчелани семейства през годините.
Пчелинът му се намира в чист район на границата на Плевенска и Врачанска област, в китното селце Сухаче. В момента броя на кошерите му достига 350.
Ето и неговите думи:
“Човек, за да стане пчелар, му е необходимо много хъс, труд, познания и да е здраво свързан с природата и нейните закономерности. Пчелите жилят, но и допринасят за душевния мир, стига човек да може да се отдаде на професията. Те са паралелен свят и необятна вселена, за които цял живот не стига да бъдат изучени и разгадани!”
Очаквайте отново скоро!
Диастазна активност - 27.26
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Съдържание на редуциращи захари - 78.60
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.
HMF - <3 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 53.3% слънчоглед, 13.3% върбови
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.