Тихомир Тачев - пчелар в платформата Истински мед

0
icon icon
icon icon

0

Тихомир Тачев

icon

район

обл. Сливен

icon

мед

Букет

icon

кошери

250

Лабораторни анализи - букет

Диастазна активност - 26.58

Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.

Няма наличие на примеси от търговска глюкоза

Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.

Съдържание на редуциращи захари - 77.60

Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.

HMF - <3 mg/kg

Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.

Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества

Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.

Поленов анализ - липа - 57.2%, слънчоглед 14.4%

Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.

Букет от Тихомир Тачев - лабораторно изпитване 2022 Букет от Тихомир Тачев - поленов анализ 2022
Лабораторни анализи - липа

Водно съдържание - 15.7%

Качественият пчелен мед има водно съдържание до 20%. След този процент, медът се счита за незрял и има вероятност да вкисне, тъй като е изваден от кошера преждевременно.

Диастазна активност - 26.58

Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.

Няма наличие на примеси от търговска глюкоза

Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.

Съдържание на редуциращи захари - 77.60

Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.

HMF - <3.00 mg/kg

Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.

Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества

Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.

Поленов анализ - 57.20% липа

Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.

Липов мед от Тихомир Тачев - поленов анализ 2022 Липов мед от Тихомир Тачев - лабораторно изпитване 2022

Историите на другите пчелари

Виж всички
region image

с. Горна Малина

(обл. София)

region image

гр. Свиленград

(Югоизточни Родопи и Сакар)

region image

с. Ярловица

(обл. Видин)

region image

гр. Долни Дъбник

(обл. Плевен)

region image

гр. Алфатар и с. Айдемир

(обл. Силистра)

Вашите лични данни ще бъдат използвани за обработката на поръчката ви и за други цели, описани в нашата политика на поверителност

Имате профил?

Продуктът е добавен в кошницата

Допълнете поръчката си с нашите най-продавани продукти

Кошница (0)

icon

12.99лв. до безплатна доставка

Вашата кошница е празна.