Тодор Иванов
Тодор е градски човек, ИТ специалист, който е намерил своя начин да бъде близо до природата като се грижи за пчели. Започнало като хоби, пчеларството е нещо много повече за него. Възхитен от начина на живот и организация на пчелите, той отглежда 80 кошер в гр. Пловдив и с. Розовец, община Брезово. Добива разнообразен мед и продължава да увеличава своя пчелин, защото разбира колко безценни са пчелите за екосистемата.
Ето както ни разказа Тодор:
“Историята ми като пчелар започна през 2015 година в средногорското село Розовец, което се намира на 50 километра от Пловдив. Работих в ИТ сектора и нямах почти никакво движение, а усещах, че имам много физическа сили. Известно време преценявах какво би било това нещо, което ще ме задържа сред природата с интерес, изразходвайки енергията ми и все пак да има измерима материална полза. Изборът ми беше да отглеждам пчелни семейства.
Стартирах с 10 кошера, за които полагах ежеседмични грижи, водих си записки и се опитвах да разбера поведението и начина им на живот. Хареса ми това занимание, харесвам тяхната йерархична структура, тяхната подреденост и всичко това имаше логично обяснение защо се случва по този начин. Интересът ми се засили и на следващата година исках да ги увелича до 20 броя.
След като нараснаха до 30 семейства, голяма част от почивните ми дни бяха ангажирани с тях. Това много не се харесваше на семейството ми, а пчеларството вече се бе превърнало в хоби. Тогава преместих част от пчелите си в Пловдив, където живея и работя. Така успях да упражнявам хобито си, да отделям повече време на семейството и паралелно с това да продължа да създавам интернет сайтове, като основна професия.
Всяка година увеличавах броя им, като към днешна дата са 80, а задачата ми до края на сезона е да бъдат над 100. От двата ми пчелина добивам различни видове мед и успявам да задоволя вкусовите желанията на почти всички хора. Предлагам мед от акация, липа, слънчоглед, рапица, билки и мана, като всяка година си е специфична и може да направят букет от няколко паши, или да пропуснат такава.
Избрах да участвам в кампанията “Осинови кошер“,
защото намирам в лицето на създателите им съмишленици, целящи спасяването на пчелите. Хареса ми идеята как всеки един човек може да посети пчелин, да се докосне до пчелите и да консумира истински мед и пчелни продукти. “Осинови кошер” е една иновативна кампания, благодарение на която осиновителите разбират интересния и приключенски живот на пчелите. Това от своя страна допълнително дава нужната мотивация и желание пчеларите да изпълняват своето призвание. “
Водно съдържание - 16,90%
Качественият пчелен мед има водно съдържание до 20%. След този процент, медът се счита за незрял и има вероятност да вкисне, тъй като е изваден от кошера преждевременно.
Диастазна активност - 22,69%
Основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.
Няма наличие на примеси от търговска глюкоза
Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.
Съдържание на редуциращи захари - 74,90
Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.
HMF < 3,00 mg/kg
Съдържанието на хидроксиметилфурфурал (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.
Няма наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества
Използват се като превантивни и терапевтични мерки при заболявания при пчелите. Правилното третиране не достига до меда и не следва да остави каквито и да е следи в него. В Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.
Поленов анализ - 20,80% Кръстоцветни, 15,50% Сложноцветни, 8,40% Слънчоглед
Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед, откъдето можем да разберем от кои растения е направен медът. Според БДС един мед може да се счита за монофлорен ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия - 15%.