За да се сертифицират пчелният мед и пчелните продукти като биологични, в тях не трябва да има никакви следи от замърсяване. Био пчелен мед се произвежда само в сертифицирани пчелини, които отговарят на изключително строги изисквания.

Това означава, че продуктите трябва да бъдат отглеждани при точно определени условия и правила. Качеството им се определя, контролира и доказва от сертифицирани български организации, само когато всички изисквания са изцяло изпълнени.

 

Каква е разликата между био мед и “обикновен” мед?

Както вече споменахме, за да бъде един мед “сертифициран био мед” той трябва да отговаря на изключително стриктни правила и изисквания:

  • Разположението на пчелина трябва да е на минимум 3 км от индустриално земеделие, промишлени предприятия и всякакви други източници на замърсяване. Това предотвратява попадане на вредни пестициди по цветовете на растенията, пчелния прашец и нектара, който пчелите събират. Съответно това ще попречи попадането на вредните вещества и в кошера, меда и пчелните продукти.
  • Забранява се изкуственото подхранване на пчелите със заместители на меда и сертифицирани храни, тъй като това може да доведе до болести, отслабване на имунната система на пчелите и по-ниско качество на меда.
  • Растителността, която е източник на нектар за пчелите, трябва да бъде единствено от био площи или растения с диворастящ произход.
  • Кошерите и инвентарът за производство на мед трябва да са от естествени материали и да се използват само бои на на водна основа.
  • В кошерите трябва да се използват само природни и естествени продукти като восък и прополис.
  • За борба с болести, като вароатоза и акар са позволени само разтвори на киселини като мравчена и оксалова киселина. Забранява се третирането с химични субстанции и синтетични препарати, тъй като те са вредни и за хората.
  • Подмяната на восъка в кошерите се извършва само със (собствен) биологичен восък

 

Как да разберем кой мед е био в магазина?

Различните видове био мед, които се предлагат на пазара могат да бъдат разпознати по надпис “сертифициран” био мед и номера на получения сертификат.

 

Добив и производство на био мед в България

Добивът на био мед е сравнително по-малък от този на останалите медове. Въпреки това, биологичното пчеларство в България през последните няколко години се развива. Най-добре това се получава в районите, където няма добре развито земеделие, тъй като индустриалното земеделие създава проблеми на пчеларите и пчелите.

По-голямата част от този вид мед се изнася в чужбина, като основният пазар продължава да е Германия. Тенденцията за увеличаване на броя био сертифицирани пчелари в момента расте и България е една от държавите с най-много пчелни семейства за контрол и сертификация.

 

Производители на био мед – пчелари от Истински мед

В Истински мед винаги сме се стремяли да спасим пчелите, да помогнем на пчеларите и да предоставим на нашите клиенти чист и здравословен мед.

Част от пчеларите в програмата Осинови кошер са сертифицирани био пчелари.

В нашия онлайн магазин за мед може да откриете:

• Био акациев мед от Владимир и Антония

• Био акациев мед от Илиян

• Био мед от липа от Илиян

 

Източници: онлайн книга “Кажи да на меда”; zdraven.bg; ballyabio.com; stoletnika.eu; economy.bg
Автор: Стефани Караиванова
 

банер за персонализиран абонамент на мед