Третото поредно издание на фестивала „Денят на пчелите“ ще се проведе на 20 май, събота, от 10:00 до 18:00 ч. в Южен парк, София. Събитието се организира от „Истински мед“ по случай Международния ден на пчелите и има за цел да създаде по-голяма информираност за ползите от пчелите и важността от тяхното опазване.
В рамките на целия ден посетителите на фестивала ще могат да се насладят на различни тематични работилници.

Децата ще имат възможност да се включат в дейности за изработка на детски книжки и разнообразие от образователни активности през целия ден, които да обогатят знанията им за пчелите и тяхната значима роля в природата.

 

Много образователни активности очакват и по-големите посетители на празника. Една от тях ще бъде специална работилница за изработка на дървен хотел за пчели, която ще бъде отворена за цели семейства и групи от приятели. Тя ще стартира в 11:00 ч. и ще продължи през целия ден. Пчелари от програмата на Осинови кошер ще провеждат различни демонстрации и ще запознаят посетителите с някои от процесите при производството на мед. Присъстващите ще имат възможност да дегустират различни видове мед и да се опитат да отгатнат различните вкусове, а пчеларите ще им разкажат повече за техните полезни свойства.

 

Събитието ще бъде открито от посланика на Словения Н. Пр. г-жа Наташа Бергел, „Истински мед“ и представители на корпоративния бранш, които ще запознаят присъстващите със своите практики в областта на корпоративната социална отговорност, опазването на околната среда и биоразнообразието.

 

За доброто настроение на най-малките гости на празника ще се погрижи парти агенция „Джули Марули“ със своето куклено представление „Медената питка“, което ще се проведе в 10:45 ч. Културната организация Таратанци ще мотивира посетителите на фестивала да се раздвижат по време на техните две работилници за хора́, които ще се проведат между 12:00 и 13:30 ч.

 

В рамките на събитието ще се дипломира и вторият випуск на „Пчеларски университет. В него близо 50 кандидат-пчелари се обучават хибридно от опитни пчелари и преподаватели. Целта на обучителната програма е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да изгради в страната общност за взаимопомощ.

 

В зоната на фестивала се предвижда и зона за отдих в партньорство с Mastercard. Посетителите ще имат възможност да се насладят и на вкусна храна приготвена от Skapto burgers, крафт коктейли и домашна лимонада от Travel Cocktails, и авторски сладолед с мед приготвен, от невероятните Gelato & latte.

 

Генерални партньори на третото издание на фестивала „Денят на пчелите“ са Orbico Bulgaria“, „Mondelez Bulgaria“ и “AstraZeneka Bulgaria“. Събитието се осъществява още с подкрепата на „Асарел Медет“, Telus International Bulgaria, Kaufland България и Credissimo.

Присъединете се към събитието във Facebook и разгледайте цялата програма и началните часове на работилниците тук.

 

банер за персонализиран абонамент на мед