Среща с пчелари, базар за мед и работилници са само част от събитието

 

На 21 май от 10:00 до 19:00 ч. в Южен парк, София, за втора година ще се проведе фестивалът за Деня на пчелите. Той се организира от “Истински мед” и цели да повиши информираността по така важната тема за значението и опазването на пчелите.

Събитието предвижда богата програма за малки и големи и всеки желаещ може да се включи с вход свободен. Програмата включва работилници за деца, в които да се научат как да изработят хотели за пчели и да си направят домашна градинка, която също помага на тези значими насекоми. От организаторите са подготвили и интересна викторина с награди за най-малките, както и специален детски кът, където ще се проведат и две работилници за изработка на помпонени пчелички (potoche.bg).

 

Специални гости на програмата са куклен театър “Мариета и Марионета” с представлението “Пролетен карнавал”, а детска вокалната група “Мечо Пух” ще развеселят с тематични песни.

 

Разбира се, организаторите са помислили и за по-големите. На сцената ще се проведе дискусия от пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за това как може да се подобрят възможностите за пчеларство у нас и как бизнесът може също да допринесе. Литературното четене също не е за изпускане. В него Цветелина Цветкова, популярна като автор на книгите “Лейди Гергана” ще прочете приказка за пчелите и собствени разкази от книгата ѝ.

 

В рамките на фестивала ще се проведе и дипломирането на първия випуск на “Пчеларски университет. В него 30 кандидат-пчелари се обучаваха хибридно в рамките на 3 месеца от опитни пчелари и преподаватели по пчеларство. Целта на програмата е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да бъде поле за взаимопомагаща си общност в страната.

 

За почивка и наслада на хубавия ден в Южния парк от организаторите предвиждат и кът за отдих с вкусна храна и коктейли с мед на разположение на гостите.

 

Генерални спонсори на събитието са Kaufland България и БНП Париба Лични Финанси.

То се осъществява и с подкрепата на Mastercard, TinQin и Darik radio.

 

Международният ден на пчелата се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от ООН в края на 2017 г. Той цели да информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

 

Присъединете се към събитието във Facebook и разгледайте цялата програма тук: https://www.facebook.com/events/3125215717753267
 

банер за персонализиран абонамент на мед