Проектът е сред 12-те селектирани за участие в най-престижния форум за иновации на Европейската комисия

 

С вълнение споделяме, че Бии Смат Текнолоджис АД – компанията, от която е част и Истински мед, бе поканена на EIC Summit 2024 в Брюксел, затвърждавайки нашето място сред елита на иновациите в Европа. Консорциумът HIVEOPOLIS, съставен от шест престижни европейски университета и нашата компания, привлече вниманието на международна аудитория, показвайки ангажираността ни за използване на иновативни технологични решения в подкрепа на устойчивото развитие.

 

Тазгодишният EIC Summit – символ на научния прогрес и технологичното съвършенство, бе поканил едва 12 проекта да презентират работата си в рамките на целия форум, на фона на хилядите подкрепени от Европейската Комисия компании и консорциуми. В Бии Смарт Текнолоджис сме изключително радостни от високото признание и вярваме, че успяхме нагледно да защитим принципите и визията за развитие на европейския съюз. Щандът ни беше място за вдъхновяващи дискусии за синергията между високите технологии и натуралните системи, но бе и поле за смислени и продуктивни срещи за обмяна на опит и контакти между множество предприемачи, лидери и административни лица. Сред влиятелните фигури, посетили щанда ни, бяха програмният директор на EIC – г-н Стефанич, комисар Илиана Иванова и министърът на иновациите на България, г-жа Милена Стойчева. 

Успехът на Бии Смарт Текнолоджис на събитието е доказателство за нашата посветеност на иновациите и стремежа ни към подобряване на здравето на екосистемите чрез внедряване на иновации.

 

Консорциумът ни бе представен от Сергей Петров (Изпълнителен директор) и Костадин Ангелов (Технически директор), заедно с партньорите ни и координатори на проекта – Биологическия Университет в Грац. В рамките на форума представихме част от революционните технологични иновации, които разработихме в рамките на петгодишния проект. Сред тях бяха апарат за автоматично извличане на мед от кошера, дигитална пчелна рамка, способна да диагностицира определени състояния в кошера, робот пчела, който чрез танц влияе на поведението на индивидите в кошера и добивания нектар, както и много други. Проектът HIVEOPOLIS стартира през април 2018 г. и приключи на 31.03.2024 г. След десетки научни публикации, участия на международни технологични форуми и интерес от индустрията сега е време за комерсиалния партньор в консорциума – Бии Смарт Текнолоджис да разгърне и бизнес потенциала на иновативните решения, създадени по време на проекта.