Суров билков мед от Росен

12.00 лв.

  • Висококачествен полифлорен мед.
  • Нектар от горски и полски цветя и билки.
  • Събран от полите на планините Голо Бърдо и Витоша.
  • 450 гр.

Изчерпан

Моля съгласете се с Общите условия

Купи - 12.00 лв

подкрепяш директно български пчелар

ОПИСАНИЕ

Предистория за пчеларството на Росен

Росен Боянов пчеларства активно от 5 години. Историята му с пчелите обаче започва преди 20 години. Тогава, в двора на къщата му, близо до оградата, която била “рядка като зъбите на дядо му”, имало два празни много стари кошера, които предизвикали у него желанието да ги напълни с пчели.

Веднъж, минавайки покрай Централна гара в София, видял пчеларски магазин, на който пишело “Продавам пчели майки”. В магазина имало двама мъже, които обсъждали различни пчеласки теми. Росен се поогледал, послушал разговора и поискал две пчели майки.

Диалогът с продавача, наричан от всички Жоро Осата, протекъл почти анекдотично:

– А ти колко рамки имаш? – попитал продавачът
– Нямам рамки – отговорил Росен.
– За какво са тия майки тогава?
– Как за какво, имам два кошера, ще ги пусна вътре, ще ми родят пчели и ще си напълня кошерите.

При този отговор старите пчелари скочили и тръгнали да го бият с бастуните, мислейки си, че им се подиграва, а магазинерът вместо пчели майки му дал една пчеларска книга.

Прибирайки се, Росен разлистил книгата, прочел първите 10 страници от нея и виждайки колко трудна и сложна е пчеларската материя, се отказал да пълни кошерите на дядо си с пчели.

15 години по-късно случайно се заговарил със свой приятел, който търсел на кого да продаде кошерите на дядо си, тъй като възрастният човек не можел вече да се грижи за тях. Росен си спомнил за първия си опит да стане пчелар и решил, че този път наистина ще си вземе пчели и ще започне да се грижи за тях. Купил от приятеля си 5 кошера  – 1 с пчели и 4 празни. През първата година пчелите му се изроили 3 пъти и така заселил още 3 от празните кошери и извадил 20 кг мед. Виждайки плодът от усилията си, Росен започнал по-задълбочено да се интересува от пчелите, намерил разнообразна информация и литература в интернет и тогава прочел и книгата, която Жоро Осата му бил дал 15 години по-рано.

пчеларят Росен Боянов с пушилник сред своя пчелин

Росен и пчелите в наши дни

Днес Росен се грижи за около 100 пчелни семейства, разположени в планината Голо бърдо (между планините Вискяр, Плана и Витоша). Пчелите му имат разнообразни източници на нектар и прашец и богата диета през целия активен сезон. Първият мед за годината е горски, манов, примесен с билки, следват акациев и липов, също смесени с нектар от полски и горски цветя.

“Пчелите са божествени създания, които търсят езика на хората и се надявам, че в бъдеще ние да научим езика на пчелите”. За Росен пчеларството е изключително важно за съществуването не само на хората, но и на природата, която ни заобикаля. Пчеларството е и призвание, изискващо множество умения: от познания по биология, физика и математика, през сръчност и дърводелство до познания за прогнозиране и управление на пчеларските операции.

Как помагам?

За да защитим пчелите на България, трябва да запазим пчеларите. Ниската изкупна цена на пчелните продукти е основната причина за големия брой отказващи се пчелари в последните години.

Затова от Истински мед изкупуваме продукцията от пчеларите на справедлива цена и ги свързваме с техните клиенти.

Всяко бурканче мед директно финансира пчеларя, а Вие получавате истински мед, тестван и пакетиран в сертифицирани фабрики.

Доставка

Доставката се извършва в рамките на 7 работни дни с фирма Еконт до желан от Вас адрес или удобен офис на куриера и се начислява при завършване на поръчката.

Преди изпращане на поръчаната стока Търговецът има право да се свърже с Потребителя на посочения от него телефон, с цел уточняване на детайли за поръчката и/или доставката.

 

Доставката е безплатна при поръчка над 50 лв. и в размер на 5 лв. за поръчка под 50 лв.

FAQ

Какво е платформата Истински мед?

“Истински мед” е платформа, свързваща български пчелари и крайни клиенти, търсещи истински качествен мед. Целта ни е да създадем устойчив пчеларски сектор в България, като осигурим честно заплащане за труда и усилията на пчеларите и същевременно предложим качествени продукти с гарантиран произход.

Кой произвежда меда?

Медът е произведен от български пчелари и всеки от застава с името си зад своя продукт. В кутията на меда ще намерите етикет, посочващ кой е пчеларят производител.

Как се гарантира качеството на меда?

Всяко бурканче мед, което достига до Вас, преминава през 3 лабораторни теста и се пакетира в цех сертифициран по стандартите на БАБХ. Така ние гарантираме, че медът е качествен, истински и опакован по всички хигиенни стандарти за хранителни продукти.

 

Проследяваме всяка стъпка от събрания от пчелите нектар, ваденето на меда до пакетирането и доставката му до Вашия дом.

Опитайте меда на нашите пчелари

Истински мед директно от производител. Всеки буркан е тестван и пакетиран в сертифициран цех.