Суров билков мед от пчеларя Росен Боянов | Истински мед

Selected:

Суров билков мед от Росен

12.00лв.

Out of stock

Суров билков мед от Росен

12.00лв.

  • Висококачествен полифлорен мед.
  • Нектар от горски и полски цветя и билки.
  • Събран от полите на планините Голо Бърдо и Витоша.
  • 450 гр.

Изчерпан

Категория:

Описание

Предистория за пчеларството на Росен

Росен Боянов пчеларства активно от 5 години. Историята му с пчелите обаче започва преди 20 години. Тогава, в двора на къщата му, близо до оградата, която била “рядка като зъбите на дядо му”, имало два празни много стари кошера, които предизвикали у него желанието да ги напълни с пчели.

Веднъж, минавайки покрай Централна гара в София, видял пчеларски магазин, на който пишело “Продавам пчели майки”. В магазина имало двама мъже, които обсъждали различни пчеласки теми. Росен се поогледал, послушал разговора и поискал две пчели майки.

Диалогът с продавача, наричан от всички Жоро Осата, протекъл почти анекдотично:

– А ти колко рамки имаш? – попитал продавачът
– Нямам рамки – отговорил Росен.
– За какво са тия майки тогава?
– Как за какво, имам два кошера, ще ги пусна вътре, ще ми родят пчели и ще си напълня кошерите.

При този отговор старите пчелари скочили и тръгнали да го бият с бастуните, мислейки си, че им се подиграва, а магазинерът вместо пчели майки му дал една пчеларска книга.

Прибирайки се, Росен разлистил книгата, прочел първите 10 страници от нея и виждайки колко трудна и сложна е пчеларската материя, се отказал да пълни кошерите на дядо си с пчели.

15 години по-късно случайно се заговарил със свой приятел, който търсел на кого да продаде кошерите на дядо си, тъй като възрастният човек не можел вече да се грижи за тях. Росен си спомнил за първия си опит да стане пчелар и решил, че този път наистина ще си вземе пчели и ще започне да се грижи за тях. Купил от приятеля си 5 кошера  – 1 с пчели и 4 празни. През първата година пчелите му се изроили 3 пъти и така заселил още 3 от празните кошери и извадил 20 кг мед. Виждайки плодът от усилията си, Росен започнал по-задълбочено да се интересува от пчелите, намерил разнообразна информация и литература в интернет и тогава прочел и книгата, която Жоро Осата му бил дал 15 години по-рано.

пчеларят Росен Боянов с пушилник сред своя пчелин

Росен и пчелите в наши дни

Днес Росен се грижи за около 100 пчелни семейства, разположени в планината Голо бърдо (между планините Вискяр, Плана и Витоша). Пчелите му имат разнообразни източници на нектар и прашец и богата диета през целия активен сезон. Първият мед за годината е горски, манов, примесен с билки, следват акациев и липов, също смесени с нектар от полски и горски цветя.

“Пчелите са божествени създания, които търсят езика на хората и се надявам, че в бъдеще ние да научим езика на пчелите”. За Росен пчеларството е изключително важно за съществуването не само на хората, но и на природата, която ни заобикаля. Пчеларството е и призвание, изискващо множество умения: от познания по биология, физика и математика, през сръчност и дърводелство до познания за прогнозиране и управление на пчеларските операции.

Допълнителна информация

Добавете коледна опаковка

Да, Не

Close Menu
×
×

Cart