Истински мед избра пет вдъхновяващи истории, които популяризират темата за пчелите и биоразнообразието, по случай Денят на будителите.

Вдъхновяващите истории и добрите дела са навсякъде около нас. В забързаното ежедневие често забравяме или не се замисляме за малките неща, които макар и малки на вид, като пчелите – заслужават нашето внимание и уважение.

Ние сме се посветили на мисията да опазим медоносните пчели в България и да помагаме на пчеларите, които са посветили живота си на тях. По случай 1-ви ноември “Денят на будутелите” решихме да възнаградим учителите и всеки, който е посланик на каузата на пчелите, защото вярваме, че силата на словото и добрите дела са пример, който трябва да бъде следван и припознат.

С тази кампания искаме да отдадем нужното уважение и да кажем едно огромно “Благодаря!” на нашите преподаватели за всичко, на което учат нашите деца, тъй като бъдещето ни е в техните ръце.

С радост споделяме една от 5-те истории и вдъхновяващи личности – Илиана Петкова, победител в конкурса “Пчелни будители”.

 

Представете себе си с няколко думи

Казвам се Илиана Петкова. Имам дългогодишна практика като начален учител в различни училища. От осем години работя в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово. Класен ръководител съм на ученици от 4 в клас.

 

илиана-петкова-пчелен-будител-конкурс-2023-истински-мед

 

Разкажете ни повече за учебното заведение в което работите 

ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово е иновативно. То е най- цветното, модерно и престижно училище в града. Условията на работа са отлични, а базата е съвременна и привлекателна. Постигнатите успехи се дължат на амбициозен и висококвалифициран учителски колектив с неоспорими резултати в обучението и възпитанието. Училището е предпочитано както за родители и ученици, така и за учители.

Темата за пчелите ми е особено близка.

Втори випуск изкарвам работейки по нея. Шегувам се, че е втори кошер или второ пчелно семейство. Девизът на класа ни е: „Пчелата дава мед, защото има ред!“. Украсата на класната стая е изцяло по темата. И двата класа посрещнах в първи клас с вързана на ръчичката изработена пчеличка с името на детето, за да се разпознаем на двора. А в класната стая всяко дете поставяше пчеличката си в килийката на предварително изработена пчелна пита, където остават да събират мед (знания) четири години. В края на 4 клас с раздаването на свидетелствата за завършена начална степен всяко дете взема и пчеличката си. Това е своеобразно излитане от кошера със събраните знания.

За началото на всяка учебна година на двора на училището закичвам децата с изработена пчеличка за добре дошли и като емблема, отличителен знак  на класа. По този начин изказвам благодарност, че те носят книжка вместо букет или участват в дарителска кампания за болно или нуждаещо се дете от града със средствата, които родителите им биха дали за цветя. Така започваме учебната година с добра кауза. Подаръчетата, които получават в класната стай за всяка нова учебна година са също по темата – малко бурканче мед, моливче на пчелички, близалка – пчеличка, седмична програма, послание, пчеличка с шоколадово лице и прикрепена мисъл за доброто, която децата прочитат.

„Днес се чувствам…“ – Всекидневно използваме пчелички на щипки с името на всяко дете, които „кацат“ на избран от тях цвят от голямо цвете с различни цветове на листенцата. По този начин ми показват „как се чувстват“ чрез знанието за цвета на емоциите.

Правилата на приятелството, „Буркан с добри думи“, различни послания, мисли, сентенции, табла всичко  е украсено по темата.

През миналата учебна година на „Медена закуска“ ни гостуваха посланикът на Словения нейно превъзходителство Наташа Бергел и икономическият сътрудник към мисията Зорница Здравкова. Идеята е децата да се учат да се хранят здравословно с домашно приготвена храна от месни производители и фермери. Родителите от класа се включиха в подготовката като осигуриха питка, меденки и традиционен габровски пестил. На открития урок по Технологии и предприемачество, на тема: “Аз и природата. Всичко за меда и пчелите“ присъстваха и  кметът на Габрово Таня Христова и заместник кмет Невена Минева, както и началникът на Регионално управление на образованието Георги Маринов и разбира се директорът на училището Мая Колева.

Всички гости заедно с децата се включиха в изработването на  „Медена книжка“ от 10 страници предварително старателно подготвяни от учениците.  Изпяхме химна на класа песента „Сладко медено“ и закусихме здравословно с питка с мед, пълнена тиква с плодове и мед, меденки, ябълки, прясно мляко и габровски шоколад от сушени сливи. Подариха ни мултифункционално устройство, голяма книга за пчелите и тефтерчета с пчелички и моливи за децата. Целта на празника беше да се повиши осведомеността за значението на пчелите и продуктите, които създават.

Преди няколко години Словения предлага на ООН 20 май да бъде обявен за Световен ден на пчелите. Държавите членки на ООН единодушно одобряват предложението на Словения  и така датата 20 май става официален- Международен ден на пчелите.

На 18 и 19.11.2023г. нашето училище беше домакин на XXI национално състезание по природни науки и екология. Изработихме 100 пчелички и всички участници и гости бяха закичени с тях. По този начин Пчелата стана символ на тазгодишната конференция и състезание.

 

илиана-петкова-пчелен-будител-конкурс-2023-истински-мед

 

Защо решихте да станете учител?

Това е нещо, което просто се случва, без да го избираш. И е нещо, което цял живот продължава да се учи!

 

Защо решихте да участвате в конкурса “Пчелните будители на България”?   

За конкурса разбрах от една колежка от училище, която ми прати линк. Работя по темата от осем години и по естествен начин взех решение за участие. Изпратих документите в последния момент.

Разбира се, че инициативата ви има смисъл. Темата набира популярност. От години е актуална в чужбина. Всички знаем за важността на пчелите за живота на растенията, животните и хората.

 

илиана-петкова-пчелен-будител-конкурс-2023-истински-мед

 

Имат ли пчелите място в класната стая според Вас и защо?

Когато преди осем години тръгнах да търся тема по която да работим с класа и тя да ни отличава от другите, да е важна, интересна, да ни обединява, сплотява и да е актуална тя се получи от самосебе си.

Пчелата е изключително същество от което можем само да се учим. За средно двата месеца живот пчелата събира една лъжичка мед. Колко живот има в един буркан мед?!

Семейството ми е ангажирано професионално с тази тема. Повече от 20 години свекърва ми Стоянка Петкова произвежда прополисови кремове с марка „ПРОПИ“. Имаме няколко кошера, за да затворим цикъла. Прополисът ни е основна суровина. Използваме го в кремовете, клеева тинктура, спрей за нос и гърло. Участваме от много години в пчеларски  изложения в цялата страна. Запозната съм както с ползите от пчелните продукти, така и с проблемите на пчеларите.

 

Опишете конкретни дейности, обвързани с опазването на пчелите и биоразнообразието, които практикувате с децата?

Участваме в конкурси за детски рисунки като популяризираме актуалната тема за изчезването на пчелите, за което от години пчеларите алармират.

Каним пчелари в класната стая, които ни запознават с дейността си и учениците имат възможност да се докоснат до инвентара и да видят истински кошер, както и да опитат пчелни продукти.

Работя и в ХГ „Христо Цокев“, гр. Габрово като музеен педагог. Миналата година по време на лятното училище деца от всички училища идваха на посещение в галерията, където се запознаха с важността на пчелите и значението им за живота ни. Рисуваха вдъхновени на тема: „Спасете пчелите“.

 

илиана-петкова-пчелен-будител-конкурс-2023-истински-мед

 

Споделете ни нещо с което се гордеете?

Бих се радвала, ако след години видя, че някой от семенцата, които сега сея са покълнали и пораснали здрави дървета, които раждат плод.

Гордея се, че веднъж една моя ученичка ми писа, че съм била причината тя да  станала начален учител.

Какво бихте искали да запомнят децата от Вашата работа?

Да бъдат доброто, което искат да виждат в света!

 

Искате ли да споделите още нещо с нас или хората, които ще прочетат Вашата история?

„Пазете светлината на ума си, топлината на сърцето си и силата на духа си!“

 

банер за персонализиран абонамент на мед