На 24 септември 2022 г. в Зоологическата градина в София се проведе десетото юбилейно издание на инициативата на TELUS International Bulgaria – TELUS Дни на подкрепа. Всяка година компанията избира общественозначима кауза, която подкрепя чрез доброволческия труд на своите служители и дарение. Радваме се, че тази година партньорите ни от TELUS International припознаха каузата на българските пчели и техните пчелари и се превърнаха в Пчелари за един ден, подпомагайки 50 пчеларя от мрежата на Истински мед.

 

доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

 

През последните 5 години наблюдаваме негативна тенденция в българския пчеларски сектор – над 30% от пчеларите изоставят своя занаят поради огромните трудности, които срещат – болести по пчелите и загуби на пчелни колонии, ниски изкупни цени на меда, високи разходи за пчеларски инвентар. А с намаляването на пчеларите естествено намалява и броят на пчелните колонии, които играят ключова роля в опрашването на земеделските култури. Мисията на Истински мед е да увеличи броя на пчеларите в България чрез създаването на устойчив пчеларски сектор. Именно в лицето на TELUS International Bulgaria срещнахме дългосрочен партньор, благодарение на когото 50 пчеларя получиха пчеларски инвентар, а тяхната кауза беше разпространена сред стотици нови сподвижници.

 

В рамките на TELUS Дни на подкрепа отборът доброволци с общи усилия успя да:
– Сглоби, боядиса и декорира 60 пчелни кошера
– Обтели и постави восъчни основи на 1200 кошерни рамки
– Разпечата и центрофугира 30 рамки с мед
– Подготви 50 комплекта информационни материали за пчелите
– Дари 10 електрически центрофуги за мед

 

доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

Сглабяне на кошери

Да сглобиш кошер изисква не само нужните познания, но и умението да работиш в екип. Разделихме доброволците на екипи от по 5-6 човека, в рамките на които трябваше да сглобят 60-те кошера, състоящи се от два корпуса, дъно, хранилка и капак всеки. Екипите се сработиха чудесно и в първата половина на деня успяха да сглобят всички 60 комплекта. Тези кошери ще приютят 60 нови пчелни семейства и ще помогнат на пчеларите да разраснат пчелините си.

 

Боядисване и декорация

След сглабянето им, кошерите бяха пренасяни в станцията за боядисване и декорация. В пчеларството е важно да се използват безвредни за пчелите бои и специални цветове, които пчелите виждат по-добре – зелено, жълто, синьо и бяло са едни от основните цветове, които пчелите различават и така по-лесно намират кошера си. Всеки екип украси своя кошер по собствен дизайн, като в активността се включиха и много от децата на служителите, избрали да ги направят съпричастни с каузата.

 

доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

Подготовка на кошерни рамки

Всеки кошер има нужда от рамки, върху които пчелите да построят своите восъчни пити. Те им служат както за снасяне на яйца и отглеждане на ларвите, така и за съхранение на мед. Подготовката на кошерните рамки е изключително времеемка и трудоемка задача, тъй като всяка рамка трябва да премине през няколко етапа на подготовка:
– През рамката се прокарва специална тел, заковава се плътно за нея и след това се изпъва добре със специален уред
– Поставя се восъчна основа, като трябва да се внимава тя да не се счупи при прекарването ѝ през телта
– Чрез специален апарат по телта се пуска слаб ток, който стопява основата и ѝ позволява да залепне добре за телта
Тази задача беше истинско предизвикателство по екипна работа, тъй като всеки етап беше зависим от предишния и доброволците трябваше да работят бързо, качествено и в синхрон. В рамките на деня те успяха да сглобят всички 1200 рамки и да напълнят кошерите с тях, така че за пчеларите да остане единствено задачата да заселят кошерите с пчели.

 

доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

Подготовка на информационни материали

Пчеларите, участващи в програма Осинови кошер, приемат посетители на пчелините си всяка година. Това са хора и компании, решили да подкрепят даден пчелар, осиновявайки негов кошер. За да станат посещенията още по-интересни и интерактивни, заедно с доброволците от TELUS International Bulgaria подготвихме различни информационни материали, които пчеларите да предоставят на своите посетители-осиновители. В тази активност се включиха и много деца, които освен че допринесоха със своите творчески умения, също научиха интересни факти за пчелите. Заедно успяхме да направим 50 комплекта, включващи 3 книжки с важни факти за всеки член на пчелната колония – пчелата майка, пчелите работнички и търтеите; и дървен пъзел, представящ шестте етапа от жизнения цикъл на всяка пчела – от яйце, през ларва до новоизлюпена пчела. Децата ни помогнаха и с боядисването на камъчета, с които изработихме поилки за пчелите – отново в цветове, които те виждат най-добре. В края на деня организирахме и изложба с детски рисунки и посланията на малките доброволци към пчеларите и техните пчели.

 

доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

Разпечатване, центрофугиране и наливане на мед

Оставяме най-сладката активност за най-накрая. Всеки доброволец имаше възможността да се докосне до процеса по вадене на мед – да разпечата восъчните капачета на пчелната пита, да центрофугира рамката, за да излезе меда от нея и след това да си налее бурканче истински мед за спомен от ползотворния ден. Центрофугирането на рамките отнема доста време и усилия на пчеларите, особено ако се прави с ръчна центрофуга, която се навива на ръка. Затова и сме изключително благодарни на партньорите ни от TELUS, които дариха 10 електрически центрофуги на нашите пчелари. Така те ще могат да оптимизират времето и труда си и да обработват извадения мед по-бързо и лесно.

 

Равносметката

Един ден е напълно достатъчен, за да се промени цялата пчеларска година за 50 пчеларя. Дружните усилия и ентусиазмът на над 500 доброволци създадоха 60 нови кошера и 1200 рамки, които са готови напролет да приютят над 3 600 000 нови пчели. Тези пчели ще опрашват над 50 милиарда растения и ще произвеждат средно 2.5 тона всяка година. За пчеларите това представлява незаменима помощ и им позволява да се фокусират върху това, което могат най-добре – да се грижат за своите пчели.

 

доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international
 

банер за персонализиран абонамент на мед