Медът – сладък, полезен, съдържащ над 20 витамина и минерала, плодът на неуморния труд на пчелите. Този невероятен еликсир ни е познат още от древността. Използван е както за храна, така и за консервиране на месо и за разменна монета и неизменно съпътства битието ни от хилядолетия.

Но как всъщност пчелите произвеждат мед?

Всичко започва от цветовете на медоносните растения. Пчелите работнички прекарват до една трета от живота си в събиране на нектар и прашец от тях. Цветният прашец е източник на протеин, а нектарът – на въглехидрат.

Пчелите, натоварени със задачата да събират тези ценни ресурси, посещават до 5 000 цвята всеки ден. Те пият сладкия нектар на цветчето и го съхраняват в специално отделение в стомахчето си, предназначено само за събирането на нектара.

Връщайки се обратно в кошера, предават товара си на вътрекошерните пчели и отново поемат в търсене на нови цветове.

Знаете ли, че…

Пчелите неуморно събират нектар и го превръщат в мед, а ефективността им е забележителна. В продължение на целия си живот една единствена пчела произвежда около 1 чаена лъжичка мед. Добре развитата колония наброява между 40 000 и 60 000 пчели, а за едно бурканче от 450 гр. мед над 1000 пчели са посетили повече от 4 000 000 цвята и са изминали около 180 000 км.

Често нектарът преминава през няколко пчели преди да бъде прибран в килийките на медената пита. Чрез предаването на нектара от уста на уста, пчелите разбиват сложните захари, които го съставят, на прости – глюкоза и фруктоза. За това им помага ензимът инвертаза, който се среща в природата единствено в специалните стомахчета на пчелите. След прибирането му в килийката, нектарът се изсушава.

Пчелите пърхат с крилцата си, като по този начин изпаряват водата от нектара. При събирането от цвета, нектарът е с водно съдържание между 70 и 80% в зависимост от различните растения. След обработката му в кошера, водата в него намалява до под 20%. Нектарът се е превърнал в мед. Следващата стъпка е запечатването му с восък. Пчелите правят восъчно капаче на всяка една от килийките, пълни с готов мед и така го съхраняват, докато им потрябва.

Запечатаните килийки са знак за пчеларя, че медът е готов за изваждане. Първата стъпка е със специален нож да се разпечата питата, като се отстраняват восъчните капачета. След това всяка пита се центруфугира, за да се отдели меда от килийките. Накрая медът се филтрира и налива в тенекии. Всяка партида се тества в лаборатория, а след това се пакетира в бурканчетата и zero waste опаковката на Истински мед. Остава само да изберете своя мед и да го получите с безплатната ни доставка с нулеви емисии*.

 

*промоционална безплатна доставка до 30.09.2019 г.

 

банер за персонализиран абонамент на мед