Как се прави мед - научете целия процес | Истински мед

Как се прави мед?

Медът – сладък, полезен, съдържащ над 20 витамина и минерала, плодът на неуморния труд на пчелите. Този невероятен еликсир ни е познат още от древността. Използван е както за храна, така и за консервиране на месо и за разменна монета и неизменно съпътства битието ни от хилядолетия.

Но как всъщност пчелите произвеждат мед?

близък кадър пчела събира цветен прашец

Всичко започва от цветовете на медоносните растения. Пчелите работнички прекарват до една трета от живота си в събиране на нектар и прашец от тях. Цветният прашец е източник на протеин, а нектарът – на въглехидрат.

Пчелите, натоварени със задачата да събират тези ценни ресурси, посещават до 5 000 цвята всеки ден. Те пият сладкия нектар на цветчето и го съхраняват в специално отделение в стомахчето си, предназначено само за събирането на нектара.

Връщайки се обратно в кошера, предават товара си на вътрекошерните пчели и отново поемат в търсене на нови цветове.

Знаете ли, че…

Пчелите неуморно събират нектар и го превръщат в мед, а ефективността им е забележителна. В продължение на целия си живот една единствена пчела произвежда около 1 чаена лъжичка мед. Добре развитата колония наброява между 40 000 и 60 000 пчели, а за едно бурканче от 450 гр. мед над 1000 пчели са посетили повече от 4 000 000 цвята и са изминали около 180 000 км.

инфографика каква е стойността на едно бурканче мед

Често нектарът преминава през няколко пчели преди да бъде прибран в килийките на медената пита. Чрез предаването на нектара от уста на уста, пчелите разбиват сложните захари, които го съставят, на прости – глюкоза и фруктоза. За това им помага ензимът инвертаза, който се среща в природата единствено в специалните стомахчета на пчелите. След прибирането му в килийката, нектарът се изсушава.

Пчелите пърхат с крилцата си, като по този начин изпаряват водата от нектара. При събирането от цвета, нектарът е с водно съдържание между 70 и 80% в зависимост от различните растения. След обработката му в кошера, водата в него намалява до под 20%. Нектарът се е превърнал в мед. Следващата стъпка е запечатването му с восък. Пчелите правят восъчно капаче на всяка една от килийките, пълни с готов мед и така го съхраняват, докато им потрябва.

пчелна пита с мед близък план

Запечатаните килийки са знак за пчеларя, че медът е готов за изваждане. Първата стъпка е със специален нож да се разпечата питата, като се отстраняват восъчните капачета. След това всяка пита се центруфугира, за да се отдели меда от килийките. Накрая медът се филтрира и налива в тенекии. Всяка партида се тества в лаборатория, а след това се пакетира в бурканчетата и zero waste опаковката на Истински мед. Остава само да изберете своя мед и да го получите с безплатната ни доставка с нулеви емисии.

Споделете материала и в социалните мрежи

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Close Menu
×
×

Cart