игра "Готвим за здраве" - Кажи Да на меда

Кажи “ДА” на меда | Yes, honey
Информационна кампания за истинския мед

“Кажи ДА на МЕДа” e информационна кампания, която има за цел да образова и запознае хората с научни факти за ползите от пчелния мед. Всички сме чували сравнението с “течно злато”, но знаем ли какво прави меда толкова ценна съставка и защо е важно той да бъде част от нашето меню? Заедно със специалиста по Ендокринология и болести на обмяната д-р Райна Стоянова и нейния екип ще ви представим научноподкрепени факти и ще дадем съвети за приложението му на цялото семейство, събрани в специална онлайн книга.

Полезни вещества в истинския мед

0+

Витамини

0+

Минерали

0+

Аминокисилини

10 Съвета за по-добра 2024 година

(Не)здравословна може да бъде не само храната, която даваме на тялото си, но и изборите, които правим в професионален и личен план. Изтегли нашия списък със съвети за здравословните решения, които да вземеш праз новата година.

Защо правим тази кампания

Ниска консумация на мед

Проучване на FAOSTAT отчита, че в България човек яде средно 200–300 гр. мед на година, докато в Европа средната годишна консумация е 1кг. Това ни нарежда на едно от последните места в Европа.

Мистерия около полезните свойства

От малки сме чували, че медът е полезен, но знаем ли защо и има ли научно-доказана информация за това? Има и ще ви го докажем с истински факти!

Нужда от доказан източник

От изключителна важност е да имаме пълната информация за това от къде идват продуктите на нашата трапеза и какъв е техният състав.

Съвети за приложение

Освен добре познатата комбинация на мед и чай, медът се използва не само в кулинарията, но и за лечение на множество болестни състояния. Подбрали сме и ще ви представим най-важните му приложения.
image image

Научни факти и полезни свойства на меда

icon

Има важни антиоксиданти

В меда има важни антиоксиданти, предимно феноли и флавоноиди. Те намаляват риска от сърдечни заболявания, рак, спад на имунната система, различни възпалителни процеси.

icon

Полезен срещу бактерии и гъбички

Високата концентрация на захар в зрелия мед причинява смъртта на бактерии, гъбички и други паразити, тъй като захарта свързва излишната вода. Яденето на мед предотвратява процеса на гниене на патогенните бактерии в тялото и образуването на така наречените биофилми. Блокирана е „комуникацията“ между бактериите и това ги прави много по-податливи на конвенционално лечение с антибиотици.

icon

Съдържа витамини, минерали, аминокиселини и ензими

Медът съдържа над 20 витамини, минерали, аминокиселини и ензими. Витамини – Vitamin C, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, Vitamin H (Биотин) и др. Минерали – магнезий, калций, калий, натрий и фосфор Аминокиселини и други киселини – пролин, мравчена киселина, лимонена киселина, винена киселина, млечна киселина, ябълчена киселина, глюконова киселина Ензими – инвертаза, фосфатаза, диастаза

image image

Приложения на меда при различни болестни състояния

icon

Мед за кашлица и възпалено гърло

Едно от най-популярните приложения на меда е при кашлица и възпалено гърло. Една чаена лъжичка мед, взета направо преди лягане или разбъркана в чаша вода или топъл чай, е в състояние да облекчи забележимо кашлицата.

icon

Полезен срещу бактерии и гъбички

Проучване показва, че ежедневното нанасяне на мед с топла вода върху кожата на пациенти, страдащи от лющене на кожата, силен сърбеж, херпес и др., подпомага заздравяването и облекчава симптомите още след седмица.

icon

Мед като пробиотик

Медът служи като ценна храна за много полезни за здравето чревни бактерии.

image image

Интересни комбинации на мед с други продукти

icon

Мед и лимон

Поради успокояващите качества на меда и голямото количество витамин С в лимоните, пиенето на вода с мед и лимон може да има множество полезни свойства върху вашето тяло и начина, по който се чувствате през деня.

icon

Мед с канела

И медът, и канелата могат да са от полза при определени здравословни състояния, като помагат както като индивидуална съставка, така и в комбинация. Проучванията показват, че ползите на двете съставки имат сходни характеристики.

icon

Мед и чесън

Част от медицински изследвания фокусират вниманието си върху ползите за здравето от чесъна и меда както самостоятелно, така и в комбинация. Чесънът традиционно се използва за лечение на настинки и кашлица. Също така, той може да засили имунната система и да помогне при симптомите на астма.

Хората, които подкрепиха кампанията

Йоанна Темелкова - част от инициативата Кажи Да на меда

Йоанна Темелкова

александра раева - част от инициативата Кажи Да на меда

Александра Раева

десислава стоянова - част от инициативата Кажи Да на меда

Десислава Стоянова

константин таквор - част от инициативата Кажи Да на меда

Константин Таквор

venzy - част от инициативата Кажи Да на меда

Вензи

радостина христова - част от инициативата Кажи Да на меда

Радостина Христова

ирина тенчева - част от инициативата Кажи Да на меда

Ирина Тенчева

ренета георгиева - част от инициативата Кажи Да на меда

Ренета Георгиева (Рени и Сузи)

искра донова - част от инициативата Кажи Да на меда

Искра Донова

Симона Стилянова - част от инициативата Кажи Да на меда

Симона Стилиянова

Екатерина Аврамова - част от инициативата Кажи Да на меда

Екатерина Аврамова

Рада Бонева - част от инициативата Кажи Да на меда

Рада Бонева

Рут Колева - част от инициативата Кажи Да на меда

Рут Колева

Въпроси, които често си задаваме

В какви количества може да се консумира мед на ден?
Световната Здравна Организация препоръчва дневният прием на свободни захари да не надвишава 5% от общия енергиен прием, което приблизително се равнява на 6 чаени лъжички.
Как и кога можем да въведем меда в диетата на децата?
Както с всяка друга храна, захранването с мед трябва да става постепенно. Важно е захранването с мед задължително да се случи, след като детето е навършило една годинка. Може да започнете ½ чаена лъжичка мед, разтворен във вода или добавен към закуската. Желателно е да направите почивка от няколко дни преди отново да предложите мед.
Губи ли медът своите полезни свойства при нагряване?
При по-висока температура (над 40 градуса) медът губи част от своите полезни полезни свойства и съставки. Затова винаги изчаквайте чаят Ви да поизстине, преди да добавите към него мед.
Възможно ли е да имам алергия към меда?
Независимо множеството полезни свойства, има хора с повишена чувствителност към пчелните продукти. Поради тази причина е важно да отбележим, че тяхното приложение трябва да започне след предварително изпитване на чувствителността и изключване на противопоказания за употребата им.
Надебелява ли се от меда?
Не, ако се консумира в препоръчаните количеста. Важно е да имате предвид, че въпреки полезните си качества, медът все пак е калоричен и прекомерната консумация би могла да доведе до покачване на килограми и повишаване на кръвната захар.

Дигитална книга “Кажи ДА на МЕДа!”

Разработихме тази дигитална книга в партньорство с д-р Райна Стоянова и нейния екип. В 87 страници поместихме научно-доказана информация за свойствата на меда и множеството му приложения в медицината.

Въведете своя имейл и ще получите книгата безплатно (87 стр.)

    С попълването на формата се съгласявате да получавате маркетингови съобщения от нас. Можете да се отпишете по всяко време.

    Победители в “Готвим за здраве” 2024 година

    Награди от публиката за трите рецепти с най-много гласове:

    Ирена Георгиева с рецепта “Десерт с овесени ядки и мед” с 121 гласа.

    Oleg Yarygin с рецепта “Сладко от смокини с мед и лимон” с 108 гласа.

    Юлия Гарбузова с рецепта “Масло с мед и канела за мазане” с 84 гласа.

    Награда от журито за най-креативна рецепта:

    Надежда Станева с рецепта “Медена торта”

    Галерия с рецепти

    Всички участници в конкурса “Готвим за здраве” 2024

    Розички от тесто с мед и шамфъстък

    Автор: Еделина Найденова

    Вкусна и лека закуска с мед

    Автор: Антония Димитрова

    Здравословни мъфини с тахан и мед

    Автор: Maria Rangelova

    Здравословна закуска ( снак ) с мед и пчелен прашец

    Автор: Вкусно с Бети

    Виж още

    Печеливши рецепти 2023 г.

    Лек десерт с ягоди

    Лек десерт с ягоди

    Автор: Албена Тодорова
    поширана ябълка с липа, карамфил и канела, върху хрупкава бисквитена основа с мед и сусамов сос мед

    Поширана ябълка

    Автор: Ивайло Милев
    Печени смокини с мед

    Печени смокини с мед

    Автор: Олег Яригин
    Пясъчни сладки Завъртулки с мед и канела

    Пясъчни сладки „Завъртулки“ с мед и канела

    Автор: Юлия Гарбузова
    Твоята кошница
    Персонализиран абонаменти
    Абонамент
    Еднократни продукти
    Еднократни подаръци

    Междинна сума:

    Завърти и спечели!

    • Спечели сладки коледни отстъпки от Истински мед!
    • Виж правилата на играта тук.
    Завърти меденото колело!
    Never
    Remind later
    No thanks
    Продуктът е добавен в количката

    Вашите данни ще бъдат използвание за обработка на поръчките ви и за други цели, описани в нашата политика за поверителност.

    Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.