Какви тестове поръчваме и как да разчетете резултатите от анализите

 

Както подсказва и името ни, Истински мед е платформа за качествен истински мед. Може би вече сте попаднали на блог поста ни Как да познаем истинския мед. В него проверяваме до колко може да се вярва на домашните тестове за проверка качеството на меда. Колкото и да са интересни тези методи, единственият достоверен начин си остава тестването в лаборатория. Затова и всяка партида мед, която получаваме от нашите пчелари, изпращаме за редица тестове в лицензирана за целта лаборатория. В профила на всеки пчелар можете да откриете резултатите от тези изследвания.

В тази статия ще Ви представим някои от тестовете, които задължително поръчваме, както и защо те са важни, какво означава всеки показател и какви са референтните им стойности. Лабораторията, с която работим е Алименти Омнилаб.

 

Наличие на антибиотици, сулфонамиди и подтискащи вещества

Антибиотиците се използват широко за превантивни и терапевтични мерки при заболявания. Остатъците, които се появяват в меда, особено в резултат на несъзнателната употреба на антибиотици с цел предотвратяване на болести по пчелите, предизвикват проблеми с безопасността на храните. Те са потенциално опасни по отношение на общественото здраве – могат да имат негативно влияние към организма на консуматорите и водят до понижаване на ефекта на антибиотиците поради привикване към препаратите. Затова в Европейския Съюз има политика на нулева толерантност към наличието на антибиотици в състава на меда.

 

HMF

Съдържанието на хидроксиметилфурфурол (HMF) в меда е показател за нагряването на меда. Често за да се налее в буркани, медът трябва първо да се разтопи, но това се прави по специална технология – бавно и при ниска температура. Така антибактериалните свойства на меда се запазват, а ензимната активност не се променя. При нагряване над 45° С, медът губи част от полезните си свойства. При шоково нагряване до 70-80° C, медът запазва по-дълго течния си вид, което позволява на търговците да предлагат целогодишно течен мед в търговската мрежа – за съжаление, за сметка на полезността му. Истинският мед се захаросва и това не е показател за смесването му с други вещества, а е естествен процес, продиктуван от естественото наличие на фруктоза и глюкоза в състава му.
Международните хранителни стандарти изискват съдържанието на HMF в меда след обработка да не надвишава 40 mg/kg.

 

Диастазна активност

Диастазната активност е основен показател, доказващ натуралността на меда. Продължителното излагане на пчелния мед на високи температури понижава съществено диастазната активност и съответно полезността на меда. Смесването на меда с други вещества също се отразява на този показател, като значително намалява стойността му.
За долна граница се смята показател 8-9 по Готе.

 

Наличие на примеси от търговска глюкоза

Наличието на търговска захар в състава на меда е сигурен признак за преднамерено фалшифициране на меда с цел повишаване на неговото количество. Основни практики са добавянето на захарен сироп, сироп от фурми или ориз, малтоза или индустриална фруктоза и глюкоза. Това е недопустимо, тъй като на практика представлява заместване на полезните захари на меда с вредни такива.

 

Съдържание на редуциращи захари

Съдържанието на редуциращи захари е критерий за качеството на меда. Всеки мед е основно съставен от фруктоза и глюкоза, като съотношението им варира спрямо състава на меда (от какви растения пчелите са събирали нектара за производството на мед). Нектарните медове трябва да имат редуциращи захари по-високи от 68%. За средна стойност за българските медове се приема ~ 73%.

 

Поленов анализ

Поленовият анализ ни дава информация за процентното съдържание на видовете прашец в състава на даден мед и съответно за неговите конкретни полезни качества. Според БДС един мед може да се смята за монофлорен, ако поленовият му анализ показва над 40% полени от единичен вид. За акациевия и липовия мед този процент е 30, а за лавандуловия – 15%. Ако един мед е полифлорен, няма доминация на един конкретен вид полен – това е така нареченият мед букет.
Често в резултатите от поленовия анализ се записват имената на семействата растения – например сложноцветни, кръстоцветни, бобови и т.н. От сем. Сложноцветни най-разпространени в България са слънчогледът и билките синя жлъчка, лайка, глухарче. Кръстоцветни представители са ряпа, броколи, рапица; Устноцветни: мента, салвия, мащерка, маточина, босилек, лавандула; Розоцветни – ябълки, праскови, къпини.

 

Разгледайте селекцията от буркани мед, която предлагаме или осиновете кошер и получавайте истински мед всеки месец!

 

Източници: The Toxic Impact of Honey Adulteration: A Review, MDPI, Basel, Switzerland
Капка мед, Пчеларска енциклопедия
Кажи Да на меда, Истински мед и екипа на д-р Райна Стоянова
Директива 2001/110/ЕО на Съвета на ЕС
Наредба за изисквания към пчелния мед предназначен за консумация от човека
 

банер за персонализиран абонамент на мед