Истински мед избра пет вдъхновяващи истории, които популяризират темата за пчелите и биоразнообразието, по случай Денят на будителите.

Вдъхновяващите истории и добрите дела са навсякъде около нас. В забързаното ежедневие често забравяме или не се замисляме за малките неща, които макар и малки на вид, като пчелите – заслужават нашето внимание и уважение.

Ние сме се посветили на мисията да опазим медоносните пчели в България и да помагаме на пчеларите, които са посветили живота си на тях. По случай 1-ви ноември “Денят на будутелите” решихме да възнаградим учителите и всеки, който е посланик на каузата на пчелите, защото вярваме, че силата на словото и добрите дела са пример, който трябва да бъде следван и припознат.

С тази кампания искаме да отдадем нужното уважение и да кажем едно огромно “Благодаря!” на нашите преподаватели за всичко, на което учат нашите деца, тъй като бъдещето ни е в техните ръце.

С радост споделяме една от 5-те вдъхновяващи истории – Людмила Русимова и Милена Дойчева, победители в конкурса “Пчелни будители”.

 

Представете себе си с няколко думи

Ние сме любители пчелари и покрай развитието на тази страст срещнахме доста любопитство по темата. Не ви ли е страх, не боли ли като те жилят, трудно ли е… Децата питат кихат ли пчелите… И от друга страна – О! неее, пчела! По-добре да бягам!

Нашите професии са изцяло в света на възрастните. Едната се занимава с лабораторни дейности, а другата с човешки ресурси.

 

пчелни-будители-конкурс-2023-истински-мед-людмила-милена-дойчева-русинова-пчелица-във-всяка-главица

 

Разкажете ни повече за учебното заведение в което работите 

Нашата история накратко:

Всичко започна в столична детска градина, когато все още по майчинство, Люси реши да организира първата среща с магията на пчелния свят, за да отбележи 20 май, Световния ден на пчелата.

Децата искаха още и още, така че на следващата година включи Милена и реално направихме Седмица на пчелата, разгърнахме се в почти всички групи в тази детска градина.

През 2023г. посетихме и други детски градини, направихме 3 медени срещи за посетителите на Националния природонаучен музей при БАН.

 

Защо решихте да станете учител?

Пчелите са изключителни създания и самите ние непрекъснато научаваме нови и любопитни неща за тях. Така повече хора (не само пчеларите) ще приемат пчелите в техния живот – чрез децата и техните семейства, като заедно превръщаме заобикалящите ни пространства в гостоприемно място за пчелите.

Медените срещи са уникална комбинация от първично детско любопитство и магията на пчелите, заряда, енергията,  които носят трудно се описва.

 

пчелни-будители-конкурс-2023-истински-мед-людмила-милена-дойчева-русинова-пчелица-във-всяка-главица

 

Защо решихте да участвате в конкурса “Пчелните будители на България”?   

Видяхме конкурса, но не си представяхме, че нашата малка „Пчелица във всяка главица“ ще получи номинация. Нашите медени срещи все още са ограничени като обхват и това, че сега сме тук е страхотна награда за всичките ни усилия.

Такъв тип конкурси са страхотен вариант за обръщане на повече внимание към темата, видимо много хора сме се насочили в тази посока.

 

Имат ли пчелите място в класната стая според Вас и защо?

Пчелите, животни, растения, колкото може повече теми от природата със завладяващи истории е добре да имат своето място в класната стая, за да могат децата да изградят отношение към околния свят. Още повече, когато чрез страст и любопитство децата търсят отговори по своя начин. Ние само може да сме заедно в този процес.

 

Опишете конкретни дейности, обвързани с опазването на пчелите и биоразнообразието, които практикувате с децата?

Идеята на „Пчелица във всяка главица” се крепи точно на изпращане на такива послания към децата. По време на нашите срещи обсъждаме растения, други опрашители, животни, заобикалящият ни свят като единна свързана система. Децата си тръгват от нашите срещи с разжужани главици и семенца на цветя, за да могат да продължат и приложат наученото. Често срещите завършват с обещанието просто да бъдем добри хора…

За нас беше от голямо значение подкрепата на Детска градина № 50 „Зайчето Куики“ в гр. София, семействата ни и нашите учители в пчеларството. И не на последно място приемането от страна на децата.

 

Споделете ни нещо с което се гордеете?

Гордеем се, че сме близо до пчелите и че въпреки забързания свят, в който живеем, успяваме да отделим време за „медените срещи” с децата. Мотивират ни да продължаваме да търсим нови и нови начини, с които да предаваме информацията, да създадем игри… Дори имаме героиня, малко  момиче, което „прохожда” в пчеларството, нарисува я сина на Милена. Нарекохме я Плам, защото има плам да опознава пчелите и техния свят. Гордеем се и с нашия малък асистент, сина на Люси, който е дори по-добър от нас в обяснението на някои факти за пчелите.

 

пчелни-будители-конкурс-2023-истински-мед-людмила-милена-дойчева-русинова-пчелица-във-всяка-главицапчелни-будители-конкурс-2023-истински-мед-людмила-милена-дойчева-русинова-пчелица-във-всяка-главица

 

Какви са плановете Ви свързани с популяризирането на темата за пчелите през следващите години?

Плановете ни в тази посока са много. На първо място да продължим да го правим и да успяваме да пазим баланса с другите ни ангажименти, да развием срещите ни още повече, като засегнати теми и като брой срещи.

Сякаш има любопитство по темата не само сред децата – на отворените наши срещи доста въпроси и коментари идват от страна на родителите.

 

Какво бихте искали да запомнят децата от Вашата работа?

Отношението към природата, към пчелите в частност и да правят своите големи дела със сърце и страст.

 

Искате ли да споделите още нещо с нас или хората, които ще прочетат Вашата история?

Цитат от една кратка история от детската книжка „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева:

– Ух, много се уморих днес, Тумба! Бръмна ми главата!

Това е хубаво, Лупи! Щом главата ти бръмчи, значи събира мед.

 

банер за персонализиран абонамент на мед