Какво е манов мед и от какво се прави

Мановият мед е специален сорт мед, който се произвежда не от цветния нектар, а от сладък сок, отделян от пъпките на някои дървесни видове или с участието на някои насекоми, като листните въшки например. Тези насекоми се хранят със соковете в листата или пъпките на дърветата и в резултат на храносмилането, отделят още по-сладка течност, наречена мана или медена роса, от където идва и името на меда. Пчелите събират маната и от нея правят мед.

 

Характеристики на мановия мед

Този вид мед, характерно, е с по-тъмен цвят от нектарния и с кехлибарен или червеникав оттенък. Притежава по-силен (леко горчив) вкус, с дървесен аромат, който разбира се варира в зависимост от основния източник на мана, от който медът е произведен. Най-често сладостта на мановия мед почти не се различава от тази на останалите.

Мановият мед кристализира много по-бързо от нектарния мед, въпреки по-гъстата си консистенция. Това най-вероятно се дължи на по-високото съдържание на декстрин.

Този вид мед притежава по-висока хранителна стойност, която го отличава от останалите видове.

Главният критерий за определяне на един мед като манов, е неговата електропроводимост, която трябва да е минимум 0,8 mS/cm.

 

Ползи и свойства на мановия мед

Както всички останали видове мед, този също притежава антибактериални и антиоксидантни свойства.

Мановият мед, обаче, е по-богат на витамини и минерали от нектарния. Основните микронутриенти, установени в него, са калий, калций, магнезий, фосфор и витамин С.

Уникалните лечебни свойства на мановия мед се дължат на силния му антибактериален ефект и способността му да укрепва имунната система. Той намира приложение при лечение на много здравословни проблеми:

  • Положително въздейства при лечение на грип и настинка;
  • Притежава отхрачващи и слабителни качества;
  • Използва се при лечение на гастрит, язва и други стомашно-чревни заболявания;
  • Спомага заздравяването на кожни раздразнения, екземи, изгаряния и др.;
  • Лекува стрес, хронична умора и безсъние;

 

Как се яде манов мед – прием и употреба

Препоръчителният дневен прием на мед от мана е между 15-20 грама на ден.

Калоричното съдържание в мановия е 323 kcal на 100 g.

Диетолозите препоръчват и не изключват меда от нашата диета, тъй като неговият състав се определя като полезен и балансиран. Може да отслабнете без да лишавате организма си от полезни вещества, като например желязо, калций, фосфор, аминокиселини и др.

Важно е обаче да се спазва препоръчителния дневен прием и да се внимава при въвеждането на този и други видове мед, тъй като са възможни алергични реакции.

 

Произход и добив на манов мед в България

Добре познат е странджанският манов мед, който се добива в старите дъбови гори на Странджа планина. Влажният морски въздух, който образува леки сутрешни мъгли, действа благоприятно на развитието на богато разнообразие от растения, които са уникални за България и Европа.

Климатът в Странджа създава перфектни условия за образуването на мана. През летните месеци тя е основната паша на пчелите в странджанските гори.

Производството и добивът на мановия в този регион се дължи основно на взаимодействието между природата и благоприятните климатични условия.

 

Цена на мановия мед

В този вид мед минералните вещества могат да са от 5 до 9 пъти повече в сравение с останалите видове мед.

Поради високото процентно съдържание на полезни минерали, мановият мед освен с по-висока хранителна стойност е и с по-висока цена на българския пазар, спрямо други видове мед.

 

Можете да закупите от тук био манов мед, произведен от сем. Стайкови.

 

Източници: онлайн книга “Кажи да на меда”, ec.europa.eu
Автор: Стефани Караиванова
 

банер за персонализиран абонамент на мед