Неуморният труд на пчелите ни дарява с продукт с благотворно влияние върху човешкото здраве. Дали заради това или поради вкусовите достойнства на меда, българският народ е закодирал в езика си строго позитивното отношение към меда. Дали животът е сладък като мед, на някого му капе мед на сърцето или му върви по мед и масло, винаги медът е на “сладката” страна в езика ни.

Полезното действие на пчелните продукти за човешкия организъм е широко известно и изследвано. Медът, прополисът, пчелният прашец, пчелното млечице, пергата се допълват в своите полезни свойства и вещества. Те имат имуностимулиращо, противовъзпалително, антибактериално, антиоксидантно и антиалергично действие, като научният прогрес продължава непрекъснато да открива нови и нови приложения. Учени от Калифорнийския университет например изследват влиянието на меда върху антиоксидантната защитна система на човека, доказвайки в експеримент, че заместването на част от подсладителите с мед я подобрява значително.

Това изследване ни насочва към важното място на меда в кулинарията. За подходящи комбинации първо се обърнахме към първоизточниците ни – пчеларите от нашата програма (повече информация за тях може да намерите на сайта ни в страницата с пчелари. Ето какво ни споделиха те:

Пчелният прашец има високо съдържание на белтъчини. Оказва положително влияние при анемии, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и респираторни заболявания. Много лесно разтворим е в кисело мляко. Димитър от Бяла черква, който споделя времето си между пчелите и дърводелството, горещо препоръчва тази комбинация за закуска, заедно с лъжица мед.

“Аз лично бих го препоръчал преди и след физическа активност, но, да си призная, бих го хапнал по всяко време на денонощието!”


Рецептата на пчеларя Димитър за пчелен прашец с кисело мляко

Стефан от Варненското село Звездица пък започва деня си с лъжичка от неговия липов мед, клеева тинктура и прашец, разбъркани във вода. Нашият колега Сергей от своя страна комбинира прашеца и меда със лимон.

 


Рецептата на пчеларя Стефан за сутрешен тонизатор с пчелни продукти

След години, прекарани в големи градове по света, любовта към природата отвежда Иван и неговата приятелка Елена в село Горско Косово, посвещавайки ги на пчелите и меда. Те обичат да го смесват с орехи и прашец.

 


Рецептата на пчеларя Иван пчелни продукти

Разнообразието в начините на консумиране обаче е трудно да бъде обхванато в няколко реда. Пчелният продукт е подходящ за дресинги и маринати на месни продукти и морски дарове, може да бъде ключова съставка на основни ястия и подлежи на топлинна обработка. Залисани в търсене на кулинарни медени изкушения, все пак не трябва да забравяме, че при затопляне на меда над 35-40 градуса се губят част от полезните му свойства.

Съчетанието между цитрус и мед е широко застъпено в световната кухня. Освен класиката “мед и лимон”, много рецепти включват портокали, мандарини и грейпфрути. Порталът за здравословно хранене “Cooking Light” например включва рецепта за лимонено-медени късчета пиле, сьомга с глазура от мед и джинджифил, свинско филе с портокал, пълнозърнест меден хляб и много други.

Изхождайки от високото съдържание на глюкоза и фруктоза в меда, той е логична съставка в много десерти – кейкове, торти, кремове и бисквити. За сладко кулинарно вдъхновение или ако просто Ви се хапва нещо вкусно в центъра на София, може да се обърнете към нашите приятели от Sugar&Love https://www.facebook.com/witchcraft.factory.

Който и от пчелните продукти да изберете, няма да сбъркате. А многообразието във формите на консумация и обработка е толкова голямо, че винаги можете да си доставите здравословно ястие, без да правите компромис с вкуса и разнообразието на храненето.

“Кой казва, че трябва да избираме между полезно и приятно?!”

 

Източници:
-Cooking Light: 31 Healthy Recipes with Honey Agric. Food Chem. 2003, 51, 6, 1732-1735
-Истински мед, 2020, рецепти Пчелари eBook
 

банер за персонализиран абонамент на мед