Част от медицински изследвания фокусират вниманието си върху ползите за здравето от чесъна и меда, както самостоятелно, така и в комбинация. Чесънът традиционно се използва за лечение на настинки и кашлица. Също така, той може да засили имунната система и да помогне при симптомите на астма.

 

Антибактериални свойства на комбинация мед и чесън

“Ин витро”* проучване установява, че чесънът и медът могат да спрат растежа на някои видове бактерии. Изследването тества всяка храна поотделно и като смес. Изследователите открили, че чесънът и медът в комбинация са много по-мощно средство за забавянето/спирането на растежа на бактериите, които причиняват заболявания и инфекции, включително пневмония и хранителни отравяния (Streptococcus pneumonia, Staphylococcus aureus и Salmonella) (Andualem 2013).

 

Ползи за сърдечно-съдовата система на комбинация мед и чесън

Както вече стана ясно, медът има потенциални ползи за здравето на сърцето. Според някои проучвания, чесънът също има свойството да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, като понижава нивата на LDL холестерола, кръвното налягане и има антикоагулантно действие (Bayan, Koulivand and Gorji 2014).

 

Ползи за паметта и здравето на мозъка на комбинация мед и чесън

И чесънът, и медът са с високо съдържание на антиоксидантни съединения. Те имат позитивна връзка с предпазване на мозъка от често срещани заболявания като деменция и Алцхаймер. Необходими са обаче повече научни изследвания за това как чесънът може да ги предотврати или забави. Това, което се знае до момента, е, че отлежалия екстракт от чесън съдържа голямо количество киолова киселина. Това е мощен антиоксидант, който предпазва мозъка от увреждане, дължащо се на стареене и други болести, според проучване върху плъхове (Nillert et al. 2017).

 

*Ин-витро проучванията обикновено се извършват с биологичен материал, който е отделен от цялостния организъм. Това са например клетъчни или тъканни структури, като идеята е да се изследва нещо, което пряко влияе на изследвания материал, за да може резултатите да са по-детайлни. Подобни изследвания се извършват в контролирана среда, като епруветка или петри – от там и името “ин витро“ или в стъкло.

 

Източник: онлайн книга “Кажи да на меда”
 

банер за персонализиран абонамент на мед