Неоспорван е фактът, че двете съставки имат здравни ползи поотделно, но не всички твърдения за комбинирането на канела с различни видове мед са подкрепени от научни източници.

 

Ползи от прием на мед и канела заедно

И медът, и канелата могат да са от полза при определени здравословни състояния, като помагат както като индивидуална съставка, така и в комбинация. Проучванията показват, че ползите на двете съставки имат сходни характеристики.

 

Могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания

Комбинацията може да редуцира някои от рисковите фактори, като повишените нива на “лошия” (LDL) холестерол и триглицеридите, високото кръвно налягане и ниските нива на “добрия” холестерол (HDL).

Проучванията показват, че консумацията на мед понижава LDL холестерола с 6-11% и понижава триглицеридите с цели 11%. Медът може да повиши и HDL холестерола с около 3% (Abdulrhman et al. 2013; Bahrami et al. 2009; Al-Waili 2004). А един мета-анализ установява, че всекидневният прием на канела може да понижи общия холестерол и триглицеридите (Allen et al. 2013).

Освен това, двата продукта са богати на антиоксиданти, които имат множество ползи за сърцето. Полифенолите подобряват периферното кръвоснабдяваане и има множество ползи върху сърдечносъдовото здраве, намалявайки риска от съдови инциденти (Khalil and Sulaiman 2010). Консумацията на мед и канела заедно може да осигури висока доза антиоксиданти.

 

Могат да подпомогнат заздравяването на рани

И медът, и канелата имат добре документирани лечебни свойства, които биха могли да помогнат за лечението на кожни инфекции, когато сместа се прилага локално. Те имат способността да се борят с бактериите и да намаляват възпалението (Mandal and Mandal 2011).

 

Могат да помогнат за предотвратяването на диабетни състояния

Доказано е, че редовната консумация на канела е полезна за хора, страдащи от захарен диабет тип 2. Многобройни проучвания показват, че канелата намалява нивата на кръвна захар на гладно при хора с това състояние, като повишава инсулиновата чувствителност. (Allen et al. 2013; Qin, Panickar and Anderson 2010).

Медът и канелата са здравословна и полезна комбинация, но имайте предвид, че медът е с високо съдържание на въглехидрати, така че хората с диабет трябва да го използват умерено.

 

Недоказани твърдения за комбинацията мед и канела

Концепцията за това да се комбинират две мощни съставки в едно има смисъл. Въпреки това, нито едно проучване не е показало, че комбинацията от меда и канелата създава чудотворно лекарство срещу множество заболявания. Това са някои от популярните, но недоказани, твърдения за меда и канелата (Bell 2020):

  • Борят се със симптомите на алергия
  • Лекуват настинка
  • Лекуват акне
  • Подпомагат загубата на тегло
  • Облекчават артритни болки
  • Успокояват храносмилателните проблеми

 

Източник: онлайн книга “Кажи да на меда”
 

банер за персонализиран абонамент на мед