Комбинацията между различни видове мед и лимон е популяризирана като лечебен еликсир. Въпреки че има много научни доказателства, които подкрепят полезните качества на меда и лимона по отделно, не са известни проучвания върху двете съставки в комбинация. Смесването на мед с лимон във вода може да осигури множество полезни качества, но това е резултат от съставките като индивидуален компонент (Brennan 2021).

 

Лимоните са популярни със своя тръпчив вкус, а техният сок е отличен източник на витамин С (Nutrition data 2022). Освен това, лимоните съдържат полезни растителни съединения като лимонена киселина и флавоноиди, които се свързват с много ползи за здравето (Kubala 2017).

Учените твърдят, че лимонената киселина може да предотврати образуването на оксалатни конкременти в бъбреците. Тя се свързва с калциевия оксалат и инхибира образуването на кристалите (Gul and Monga 2014). Още проучвания са необходими обаче, за да се направят такива твърдения (Aras et al. 2008).

Лимонинът е растително съединение в лимоните, което според проучване, проведено върху животни, има потенциала да намалява триглицеридите и “лошия” (LDL) холестерол (Jing et al. 2013).

 

Потенциални ползи от комбинация на мед и лимон

Вероятно сте чували за хиляди твърдения по адрес на комбинацията между мед и лимон. Например:

 

Помага за детоксикацията на тялото:

Тялото няма нужда от детоксикация чрез хранителни продукти. Черният дроб и храносмилателната система всекидневно се грижат за натуралната детоксикация на организма ни.

 

Помага при грип:

Поради успокояващите качества на меда и голямото количество витамин С в лимоните, пиенето на вода с мед и лимон може да бъде от полза, когато не се чувствате добре. Витамин С играе съществена роля в имунните процеси и помага на тялото да се бори с инфекциите (Wintergerst, Maggini and Hornig 2006).

В допълнение, доказано е, че медът може да намали интензитета и честота на кашлицата при деца с инфекции на горните дихателни пътища, въпреки че ефектът му върху възрастните не е известен (Allan and Arroll 2014).

 

Подобрява кожата на лицето:

Както вече стана ясно, медът има много лечебни свойства сам по себе си, когато се използва при рани и кожни заболявания. Все пак обаче липсват доказателства, че приемането на мед с лимон може да подобри състоянието на кожата. Дори има изследвания, които показват, че захарта в меда може да влоши заболявания на кожата, като акне (Smith et al. 2007).

 

Гори мазнини:

Храните не горят мазнини и не ви помагат да отслабнете по-бързо. Но ако преминете от консумацията на висококалорични газирани напитки към вода с мед и лимон, вероятно ще приемате по-малко захар, а това би довело до намаляване приема на калории и съответно редукция на телесна маса.

Една супена лъжица мед има около 60 ккал и 16 г захар. Ако смесите 350мл вода с 1 с.л. мед (или по-малко), напитката ще бъде с по-малко съдържание на захар и калории, отколкото същото количество кока-кола или друга газирана напитка (например, обикновен тоник има около 155 ккал и 42 г захар).

От друга страна, повишеният прием на вода води до чувство за ситост и забързва скоростта на обменните процеси в тялото ни, което допринася за редукцията на килограми при спазване и на определен хранителен режим (Dubnov-Raz et al. 2011; Daniels and Popkin 2011).

Според резултатите от проучване, включващо 10 000 участници, се установява, че тези, които не са добре хидратирани, са по-склонни да развият наднормено тегло и затлъстяване, отколкото участниците, които са приемали редовно адекватни количества вода (Chang et al. 2016).

 

Като заключение – ако комбинирате мед и лимон заедно, то ще обедините техните полезни качества в един по-наситен еликсир.

 

Източник: онлайн книга “Кажи да на меда”
 

банер за персонализиран абонамент на мед