Този вид мед може да бъде направен от нектара на един сорт магарешки трън или от няколко разновидности, които случайно виреят в една и съща област. Това означава, че може да се получи мед от едноцветен трън (като жълт бодил, пурпурен бодил, италиански трън и други) или смес. Сортовете от едно и също семейство имат сходни свойства, следователно имат и сходни здравни ползи.

 

Бял мед от магарешки бодил

Установено е, че белият трън съдържа силимарин – естествено съединение със силно хепатопротективно* действие (способност на възстановяване на черния дроб).
Силимаринът съдържа флавоноиди и лигнани – полифенолни съединения със силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Може да се използва като допълнителна терапия за лечение на хора, които имат чернодробни увреждания или дори рак на черния дроб. При направени проучвания се наблюдава, че силимаринът действа като унищожител на свободни радикали и възпрепятства развитието на клетъчно увреждане, фиброза и цироза.

 

Как се прави мед от магарешки бодил

Счита се, че ако един мед е с бял цвят, пашата на пчелите е основно магарешки бодил. Тъй като голяма част от този вид мед е с леко жълтеникав цвят, се предполага, че наличието на магарешки бодил в него е сравнително по-малко. Чистият мед от магарешки бодил е рядко срещан, тъй като липсват пасища, които са изцяло от магарешки бодил – в повечето случаи тръните растат по поляни и ливади заедно с други растителни видове.

 

Ползи и свойства на меда от магарешки бодил

Някои от ползите и свойствата на пчелния мед от магарешки бодил са:

  • Борба при кашлица;
  • Подходящ за инхалации и лечение на бронхит;
  • Третиране на различни видове рани, екземи и кожни проблеми;

 

Медът от магарешки бодил може да поддържа здравето на черния дроб, като насърчава отделянето на жлъчни сокове в тънките черва и така подпомага процеса на храносмилане. Подобно на останалите видове мед, той има силно антиоксидантно и противомикробно действие.

Този вид мед е известен още, като “мъжкия мед”. Твърди се, че подпомага функциите на простатната жлеза. Въпреки това са установени ползи, както за мъжете, така и за жените.

 

магарешки бодил цвят - близък план

 

Характеристики на меда от магарешки бодил

Цветът може да варира от много светъл, почти ясен кехлибар до тъмен кехлибар. В сравнение с акациевия или други бързо кристализиращи видове мед, медът от магарешки бодил кристализира за няколко месеца, в резултат на високото съдържание на глюкоза.

Медът от магарешки бодил е умерено сладък и има определен цветен, понякога остър аромат на анасон или канела, в зависимост от цветето, което е източник на нектара. Някои видове мед от бодил имат лек сладък вкус, а други леко пикантен, остър аромат. Като цяло по-светлите медове имат по-фин вкус, докато по-тъмните имат наситен, тревист вкус.

Що се отнася до структурата, медът има гъста консистенция. Ако изглежда течен, вероятно е бил обработен, нагрят или не е истински (възможно е да се произвежда фалшив мед от захар, царевичен сироп и други рафинирани съставки).

*хепатопротектори – способстват за възстановяване на чернодробната функция и предпазване на чернодробните клетки от разрушително въздействие на различни фактори (алкохол, медикаменти и др.).

 

Източници: онлайн книга “Кажи да на меда”; shop.zdravnitza.com; puls.bg
Автор: Стефани Караиванова
 

банер за персонализиран абонамент на мед