Медът от Манука е характерен за Нова Зеландия и Южна Австралия. Произвежда се от пчели, които опрашват цветето “Leptospermum scoparium”, известно още като храст Манука, който е “роднина” на чаеното дърво.

 

Ползи и свойства на манука мед

Всички видове мед притежават антибактериални свойства, които се дължат на наличието на водороден пероксид. Известно е, че медът от Манука има по-силно антибактериално действие, което произтича от факта, че в състава му влизат още няколко биоактивни вещества:

  • Метилглиоксал (MGO): основното вещество в манука меда, на което се дължат неговите антибактериални свойства. Колкото по-висока е концентрацията на метилглиоксал, толкова по-изразено е антибактериалното действие на меда.
  • Дихидроксиацетон (DHA) – това вещество се открива в нектара на цветовете на Манука храста, а в процеса на зреене на меда, се превръща в метилглиоксал.
  • Лептосперин – вещество, срещащо се натурално в нектара на Манука и други близкородствени растения.

 

За оценка на наличието и концентрацията на тези компоненти в Манука меда, е създадена скала, наречена „Уникален Манука Фактор“ (Unique Manuka Factor, UMF). Веществото, което го определя, е именно метилглиоксал. Колкото по-висок е уникалният манука фактор, толкова по-високи терапевтични свойства притежава медът.

 

Според проучвания, ползи и лечебни свойства на Манука медът могат да бъдат:

  • Лечение на рани и изгаряния, като помага тяхното по-бързо зарастване. За тази цел обаче се използва медицински клас мед, който е преминал през специален процес на стерилизация и се приготвя под формата на гел. Винаги се консултирайте с лекар-специалист относно лечението на изгаряния, рани и други състояния.
  • Борба с инфекции и бактерии (най-вече резистентни на пробиотици).

Твърди се, че качествата на манука медът не отстъпва по сила на антибиотиците и се справя там, където те не успяват.

 

Характеристики на манука мед

Цветът на манука мед е по-тъмен, наситено жълт или оранжев, като след кристализация е възможно леко да изсветлее. Вкусът е деликатен, сладък и без горчивина.

Важно е да знаем, че истинският манука мед трябва да е сертифициран с UMF (Unique Manuka Factor), което определя и концентрацията на метилглиоксал – най-важният фактор за антиоксидантните свойства на този вид мед.

Не всички видове мед от манука съдържат високи антибактериални свойства. За да бъде той достатъчно “мощен”, му е необходим минимален рейтинг от 10 UMF.

 

Прием и приложение на мед от манука

Подобно на всички други видове мед и манука медът е с високо съдържание на захар – 15 грама на 2 ч.л., но е с 0.5 грама по-ниско съдържание на фибри, протеини и мазнини.
В две чаени лъжички се съдържат около 50 калории.

Препоръчителният прием е две чаени лъжички на ден, което важи и за повечето медове, тъй като макар множеството си полезни свойства, все пак съдържат захар.

 

Цена на мед от манука в България

Медът от манука се счита за най-мощният естествен антибиотик. Поради тази причина цената му в България и по света е в пъти по-висока от “обикновения” мед. Може да се намери онлайн или в някои физически магазини в България. От изключителна важност са съставът и оценката на меда, за да сме абсолютно сигурни, че той е истински.

 

Източници: онлайн книга “Кажи да на меда”; bulvit.com; flw-bg.imadeself.com; rozali.com
Автор: Стефани Караиванова
 

банер за персонализиран абонамент на мед