Медът и оцетът се използват за медицински и кулинарни цели от хиляди години насам, като народната медицина обикновено комбинира двете като енергизираща напитка за здраве (Budak et al. 2014).

 

Оцетът може да се направи от повечето източници на ферментиращи въглехидрати. Ябълковият оцет започва с ябълков сок като основа, който след това ферментира двукратно с мая. Основната му съставка, всъщност, е оцетна киселина, която му придава и характерния кисел вкус.

От друга страна, медът е сладка субстанция; смес от два вида захари – фруктоза и глюкоза. Мнозина смятат, че ябълковият оцет и медът са добра и вкусна комбинация, тъй като сладостта на меда помага за смекчаване на киселия вкус на оцета. Ползите от тази напитка обаче идват главно от двете й съставки поотделно, тъй като ефектите от сместа като едно цяло не са изследвани напълно.

 

Потенциални ползи от комбинация на мед с ябълков оцет

 

Редукция на килограми:

Оцетната киселина е изследвана многократно като средство за отслабване. В 12-седмично проучване на 144 възрастни хора със затлъстяване, тези, които приемали по 2 супени лъжици (30 мл) ябълков оцет с 500 мл вода, имали най-голяма загуба на тегло и 0.9% редукция на телесната мазнина, в сравнение с две контролни групи (Kondo et al. 2009).

Доказано е също, че ябълковият оцет може да накара хората да се чувстват сити по-дълго време, тъй като забавя абсорбцията на хранителни вещества в кръвта (Darzi eet al. 2014). И все пак, когато се комбинира мед с оцет, трябва да се има предвид, че медът е с високо съдържание на калории и захар и трябва да се консумира умерено.

 

Облекчаване на сезонните алергии и симптомите на настинка:

И медът, и ябълковият оцет се считат за естествени антимикробни средства. Смята се, че медът помага за облекчаване на сезонните алергии, тъй като съдържа цветен прашец и растителни съединения. Някои проучвания показват, че има добро действие върху алергичния ринит или сенната хрема (Asha’ari et al. 2013).

Освен това, поради процеса на ферментация, ябълковият оцет съдържа пробиотици, които подпомагат храносмилателните процеси и повишават имунитета (Yan and Polk 2014). И все пак, все още не е ясно как добавянето на мед към оцета може да повлияе на тези състояния.

 

Потенциални вреди от комбинация на мед и ябълков оцет

Докато ползите от консумацията на ябълков оцет с различни видове мед са изследвани поотделно, много малко всъщност се знае за ефектите им като смес.

 

Ефект върху кръвната захар и холестерола:

Проведено е 4-седмично проучване, изследващо комбинацията от гроздов оцет и мед. Участниците пият по 250 мл вода с 4 чаени лъжички гроздов оцет и мед. Резултатите сочат, че ежедневният прием на напитката може да доведе до леко повишаване на инсулиновата резистентност, както и по-ниски нива на HDL (“добрия”) холестерол. (Darakhshandeh-Rishehri et al. 2014). Трябва да се има предвид, че това проучване е малко и краткосрочно. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди тази връзка.

 

Ефект върху стомаха и зъбите:

Киселинността на ябълковия оцет може да доведе до раздразнение на стомашната лигавица и симптоми на рефлукс, въпреки че някои хора твърдят обратното. Няма категорични доказателства, които да доказват и едната, и другата страна, затова е важно да слушате сигналите на тялото си. Поради киселинността на оцета обаче, зъбният емайл може да ерозира, което потенциално повишава риска от кариеси. Затова е препоръчително оцетът да бъде разреден с вода и устата да се изплаква с чиста вода след консумацията на оцетна напитка (Willershausen et al. 2014).

 

Ефект върху алкалността на тялото:

pH скалата варира от 0 до 14 или от най-киселинна до най-алкална. Някои хора твърдят, че консумацията на определени храни или добавки, като ябълков оцет и мед, може да направи тялото по-алкално и да редуцира риска от развитие на онкологични заболявания. (Hamm, Nakhoul and Hering-Smith 2015).

Въпреки това, тялото има сложни системи, които естествено поддържат pH нивата в кръвта между 7.35 и 7.45, което е необходимо за правилното му функциониране. Ако pH в кръвта падне извън този диапазон, последствията могат да бъдат фатални.

Храните и добавките, включително и сместа от ябълков оцет и мед, не влияят особено върху алкалността на кръвта. Всъщност, храната влияе само на нивото на pH в урината (Hamm, Nakhoul and Hering-Smith 2015; Kraut and Madias 2010).

 

Източник: онлайн книга “Кажи да на меда”
 

банер за персонализиран абонамент на мед