Една от мисиите на Истински мед е изграждането на устойчив пчеларски сектор в България, защото само по този начин можем да гарантираме биоразнообразието на природата около нас. В тази статия ще ви разкажем повече за ролята на пчелите и пчеларите, защо не можем без тях и как да им помогнем да оцелеят и да се развиват успешно.

 

Защо е важен пчеларският сектор

Основната роля на пчелите в природата не е медопроизводството, а опрашването. Над 100 важни за хората растения се опрашват от пчелите. Те включват не само голяма част от плодовете и зеленчуците, ядките (бадемите например зависят напълно от пчелите), билките и подправките, които консумираме, но също и фуража, с който храним селскостопанските животни.
За да има селскостопанска реколта, са нужни пчели, които да опрашат посевите по време на техния цъфтеж. Една единствена пчелна колония е способна да опраши овощна градина, голяма 4 декара. До голяма степен бъдещето на хранителния сектор зависи от бъдещето на пчелите. Без пчели, диетата ни ще се ограничи до ориз, пшеница, ечемик, царевица и други зърнени култури, опрашвани чрез вятъра. Затова е важно пчеларският сектор да се развива с темповете на селскостопанския и да го прави по устойчив начин.

 

Но пчеларите в България са в беда…

Да си пчелар в България е трудно. Производството на мед зависи от много външни фактори – климатичните условия, наличието на разнообразна паша за пчелите, близостта до обработваеми площи и тяхното пръскане с пестициди, които могат да навредят на малките опращителки, са само няколко от тях. Като добавим и ниската изкупна цена на меда (около 3 лв/кг за реколта 2019 г.), е практически икономически неизгодно да си пчелар в България.

Често пчеларите работят на загуба и не могат да се издържат само от пчеларство. А за да си добър пчелар, трябва да отделяш достатъчно време на пчелите си, особено през активния сезон – пролет/лято. Сами виждате как се образува порочният кръг.. Нещо повече – през последните години наблюдаваме една тъжна за нас тенденция.

Все повече пчелари се принуждават да продадат кошерите си и да спрат да отглеждат пчели, понеже не успяват да се справят с финансовата тежест, която понасят. Изследване на Европейската комисия предвижда до 2022 г. пчеларите в България да намалеят с 31%.

 

двама пчелари менажират кошер

 

Нашата цел

С Истински мед искаме мотивираме пчеларите в България да продължават да отглеждат пчели, като им осигурим пчелари заплащането, което техният труд заслужава. Ако погледнете големите хранителни вериги, надали ще намерите буркан мед под 12 лв. При изкупна цена от 3-3.50 лв за килограм, излиза, че пчеларите печелят най-малко от продажбата на буркан мед на крайния потребител. Нашата цел е да въведем fair trade практики в сектора, като премахнем от веригата прекупвачите, преработчиците, търговците и всички звена, които надуват крайната цена на продукта без да добавят нищо към него.

Помагаме на пчеларите да реализират продукцията си лесно и онлайн. Без целодневно стоене по базари и сергии, без продажби на черно и без маркетингови усилия от тяхна страна – за да могат да се съсредоточат върху това, което могат най-добре – да гледат пчели. Защото само когато един пчелар започне да печели от труда си, той може да се развива и да расте. А повече кошери означават не само повече и по-качествен мед, но и повече опрашени цветове, по-голямо биоразнообразие и по-голяма сигурност за хранителния и селскостопанския сектор.

 

Как можете да подкрепите българските пчелари?

инфографика със стъпките на мисията на проекта Истински мед

Купувайки си мед от нашия онлайн магазин, директно финансирате неговия производител и му помагате да продължава да се грижи по устойчив начин за своите пчели. Получавате истински български мед, преминал през няколко лабораторни теста и с качество, гарантирано и от нашата сензорна технология – Beebot. Открийте своя предпочитан вкус и неговия производител и получете бурканчето си мед с нулеви въглеродни емисии и в Zero Waste опаковка.
 

банер за персонализиран абонамент на мед