От хилядолетия насам медът е популярен със своите лечебни свойства. Какво е неговото приложение обаче при отделните групи хора, еднакво полезен ли е за всички и кои групи е добре да подхождат с повишено внимание към консумацията на мед?

В тази статия ще ви разкажем малко повече за въвеждането на мед в диетата на децата.

 

Мед за деца – какво трябва да знаем?

Въпреки множеството си полезни качества, консумацията на мед при деца под 1 годинка е противопоказна според здравните организации.

Това се дължи на факта, че медът може да съдържа спори на бактерия, наречена Clostridium Botulinum, предизвикваща заболяването ботулизъм. Ботулизмът е остро инфекциозно заболяване, спадащо към групата на хранителните токсикоинфекции. Една от най-често срещаните форми на заболяването е именно кърмаческият ботулизъм, засягащ деца до 12-месечна възраст.

При тази възрастова група липсват необходимите защитни механизми, неутрализиращи попадналите в меда бактерии, тъй като имунната система и стомашно-чревният тракт и микрофлората в него все още не са напълно развити. Това позволява на C. Botulinum, попадайки в чревния тракт на децата, да се размножава и да произвежда невротоксин. Именно този токсин е отговорен за клиничната проява на заболяването.

 

Кога и как можем да въведем меда в диетата на децата?

Както с всяка друга храна, захранването с мед трябва да става постепенно и, както вече отбелязахме – задължително след като детето е навършило една годинка.

Може да започнете с ½ чаена лъжичка мед – разтворен във вода, добавен към кисело мляко или полят върху филийка. Желателно е да направите почивка от няколко дни преди отново да предложите мед.

Американската Педиатрична академия препоръчва включването на допълнителни захари и други подсладители в менюто на децата, включително мед, да се случи след 2-годишна възраст.  Освен това, съветва количеството добавени захари да не надвишава 25 гр дневно, което се равнява приблизително на 6 чаени лъжички. Медът като естествен подсладител, съдържащ освен въглехидрати също така и витамини, минерали и антиоксиданти, е по-добрата алтернатива и може да се използва като заместител на захарта.

Нека не забравяме, че медът притежава научно-доказани лечебни и полезни свойства. Множеството приложения, които могат да допринесат за нашето здравословното състояние, са неуспорим факт. Медът е естествен и натурален лек, който може да послужи за лечение на кашлица, възпалено гърло, кожни проблеми и др.

Винаги съветваме задължително да се консултирате с Вашия педиатър преди въвеждането на мед и други пчелни продукти в диетата на Вашето дете.

 

Автор: Стефани Караиванова, Истински мед
Източници: Истински мед, онлайн книга “Кажи ДА на МЕДа”
 

банер за персонализиран абонамент на мед