Програма за селектирани пчелари от България | Истински мед

Пчеларите на “Истински мед”

Програма за селектирани български пчелари, които създават истински български мед
и прилагат устойчиви пчеларски практики.

Мед от български

Основната ни цел е да създадем прозрачност в цялата верига от добива на мед от конкретен кошер чак до ръцете на потребителя. Изключваме всички играчи, които добавят към паричната стойност на меда без да е необходимо и поставяме между пчеларя и потребителя единствено технологията, гарантираща качеството на меда.

Така можете да бъдете сигурни, че купувате от напълно изрядни пчелари, които застават с името и историята си зад продукта си. Всяко закупено бурканче директно финансира своя производител и подкрепя устойчивото пчеларство в България.

Активни пчелари в програмата "Осинови кошер"

Георги Георгиев

Георги е пчелар от повече от 17 години. Днес се грижи за 100 пчелни семейства. След прочитането на първата пчеларска книга, която получава от възрастен пчелар от селото, Георги разбира, че е роден на същата дата, на която честваме и паметта на св. Харалампий – закрилник на пчеларите.

За него пчелите са страст: “Споделената любов към тези трудолюбиви насекоми ме зарежда с много енергия  въпреки физическата работа и грижите около пчелите. Пчелите и работата с тях са моето хоби, което се превърна и в моя сбъдната мечта.”…

Георги участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Даниела Челебиева

Даниела Челебиева е пчелар-любител от 1996 година. Започва да се занимава професионално с пчели през 2005 г. Грижи се за 180 пчелни семейства, разпределени в два пчелина в Шуменска област – в село Звегор, Община Хитрино и в местността Чаир Дере. Председател е на Шуменския пчеларски съюз.

За Даниела пчелите са източник на здраве и енергия. Грижи се за тях с любов, изучава техния организиран и всеотдаен живот. Старае се да им помага при необходимост, третира ги с препарати на билкова основа, а те ѝ се отплащат с безценните си пчелни дарове. Медът на Даниела е добит през месец юли от двата ѝ пчелина. Богат е на разнообразни полски и горски билки. 

Даниела участва в програмата “Осинови кошер”🐝

Димитър Димитров

Димитър пчеларства в Бяла черква близо до Павликени. Медът му е букет от слънгоглед, липа, ливадни цветя и билки. Освен с пчеларство се занимава и с дърводелство. Изработва кошнички, стойки, сувенири и освен това сам прави кошерите си. Занимава се с пчели от 2012 година. 

Историята на Димитър: “Всичко започна случайно – видях едно пчелно семейство, което живееше в диво състояние в едно старо дърво. Това събуди любопитството ми към пчелите. Същата година, с помоща на стар пчелар, хванах два рояка. От тогава до сега съм запленен от интересния и необятен свят на пчелите. Постепенно увеличавах пчелните си семейства и към днешна дата отглеждам 100 кошера на два пчелина в района на град Бяла черква, като добивам мед, прашец и прополис.”

Димитър участва в програмата “Осинови кошер”. 🐝

Иван Гешев и Екатерина Енева

Иван и неговата приятелка Екатерина отглеждат над 200 пчелни семейства в с. Горско Косово в близост до Сухиндол и Павликени. Иван стартира своя пчелин след години живот в чужбина и в големи градове. Любовта към природата обаче го връща на село, където с неговата половинка се отдават на пчелите. Произвеждат разнообразен БИО мед като акациев, липов и букет от богата горска растителност.

Двамата участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още


Историята на Иван: “Израснал съм сред природата на село, животните и сеновалите на ТКЗС-то (баща ми беше ветеринарен фелдшер). Там един дядо имаше няколко кошера и винаги ме викаше да ги видя, разказваше ми за тях и хапвах мед… голям кеф. Той беше човекът, от когото започна всичко. След това скъсах връзката със селото, продадохме къщата, заминах да уча и после заживях извън България. Живях в големи градове и винаги ми липсваха природата, селото и свободата, която то ми дава. Затова през 2010 г. се завърнах. Често се сещах за дядото с пчелите и как искам и аз да имам няколко кошера, но нямах опит. Беше началото на март и без да се замисля веднага си купих 20 кошера…Голям кеф – направих си пчелин! Никога няма да забравя отварянето на първия кошер – беше любов от пръв поглед. Започнах да чета и да ги наблюдавам ежедневно. Запознавах се с техния живот все повече и повече. Бързо реших, че искам да се занимавам само с тях.

От тогава през лятото живея на село, изградих два пчелина и отглеждам над 200 семейства. Сбъднах една моята детска мечта и мога да кажа, че да си пчелар не е хоби или бизнес, а един друг начин на живот. След като си се грижил за нещо толкова усърдно с желание и любов, няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че си помогнал тази чиста храна от природата да достигне до някого и да допринесе за неговото здраве. Защото медът не е само храна, но и лек.

В целия този процес участва и моята дългогодишна приятелка Екатерина Енева. Малко след завръщането си се запознах с нея (отново – любов от пръв поглед). Няколко месеца по-късно заживяхме заедно и се преместихме на село, тогава ѝ споделих за пчелите и тя много се развълнува. Седмица след това отидохме да вземем първите семейства. Малко по-плахо, но постепенно и тя навлезе в живота на пчелите. Винаги ме е подкрепяла и помагала в нужните моменти, особено за създаването на отводки и центрофугирането на меда. След масовото навлизане на пестицидите, натравянето и подмора на много пчели преместих всички семейства на 34км. в планински район – землището на с.Горско Косово. При топла пролет първо идва свежият пролетен нектар от глухарче, диви череши, дива круша, джанки, мъждрян.. после финият акациев мед понякога примесен с аморфа, ливаден нектар от овчарска торбичка, детелина, кучешки дрян, шипка и поветица. А когато разпукат липите и семействата са в най-големия си възход, питите преливат с изключително наситен, ароматен и силен мед – празник за всички сетива.”

Скрий

Методи Михайлов

Методи има 4 пчелина – един по поречието на р. Дунав, един в с. Петърч, експериментален пчелин на покрива на шестнайсет-етажен блок в София и горски пчелин в Самоков. Методи ще посреща осиновители на пчелина в Петърч и ще ги радва с два вида мед – липов и от магарешки бодил.

Методи участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Историята на Методи Михайлов: “Моят учител е Георги Осиковски – един от големите пчелари в България. Започнах на шега цялата история, без да съм потомствен пчелар. В момента гледам пчели на четири места. Големият ми пчелин е на брега на река Дунав, вторият е в село Петърч до София, един експериментален пчелин в центъра на София на 16-ия етаж на една софийска панелка и пет кошера в Самоков за един по-специален мед. 

Виж още

Защо станах пчелар? 
– Ами … допадна ми, хареса ми и се превърна в любовта на живота ми. За мен увлечението към пчелите не е хоби, не е практика, а е ЛЮБОВ. Нещо, което е за цял живот. 

Защо са важни пчелите? 
– Няма живот без пчелите. Много малко хора осъзнават, че режем клона, на който седим. Всъщност думите на Айнщайн не са случайни (“Изчезнат ли пчелите, след 4 години ще изчезнем и ние”). Най-напред  ще започне да не стига храната, постепенно ще изчезне и накрая ще си отидем и ние както пчелите …

Скрий


 

Семейство Пътови

Емил и Богомила Пътови отглеждат над 150 кошера в град Тръстеник, област Плевен. Заедно с техните деца Камен и Борил се грижат за своите пчелички в двора на семейната им къща. Те предпочитат по-спокойния и природосъобразен начин на живот за себе си и своите деца, и затова през 2014 решават да напуснат София и да се върнат родния Тръстеник. Днес те отглеждат пчелите си и своите две момчета, отдадени на природата.

Медът, който произвеждат, е букет от ливадни цветя и билки и слънчоглед – ароматен, сладък и много полезен

Двамата участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още


Ето какво разказва Емил: “Всичко започна през 2003 г., когато се запознах с моята бъдеща съпруга и започна пътешествието ми в света на пчелите. Родителите на Боги имаха пчелин от много дълго време (1986 г.) или както тя казва: ” Откакто се помня, все нещо съм помагала в пчелина.“ Така че за нея пчелите бяха неразделна част от живота ѝ. Улавях се, че същото ставаше и с мен. Въпреки че се установихме да живеем и работим в София, ние често се връщахме в Тръстеник. Аз постепенно започнах да помагам в пчелина, първоначално само с труд. С времето ми ставаше любопитно, учех се и навлизах в занаята. И така до 2014 г., когато взехме решението да напуснем София, да се върнем да живеем в Тръстеник и „на село“ да отглеждаме децата си. Пчеларството стана наше препитание и начин на живот. Родителите на Боги ни отстъпиха пчелните семейства, които към онзи момент бяха около 100. В момента се занимаваме само с отглеждането на кошери – 160 бр. А защо направихме тази сериозна промяна в живота си? Защо сменихме София за Тръстеник? За нас е простичко – защото е по-хубаво! Тук живеем живота си по-свободно, по-обикновено, но по-истински. Главното е, че за децата си искахме детство, каквото ние някога бяхме имали – здравословен живот, истинска храна, спокойни игри. Искахме децата ни да могат да карат колело по улици, по които рядко минават автомобили, да ритат топка до насита с тайфата от квартала. Искахме за тях таблета да е по-скучен от игрите в снега навън или в ….калта. И когато се изморят от игри, да седнат пред къщата, в големия двор, и да кажат „Бабо, дай ми филийка, намазана с медец.”

Скрий

Семейство Омайски

Семейство Омайски е пример за една истинска семейна пчелна ферма. От дядо Омайски до внучетата – всички помагат на пчелина, който е разположен в село Друган, община Радомир, област Перник. Техните верни пчели се отплащат за грижите със сладкия букет от слънчоглед, липа и билки. Те разполагат с 50 кошера, но планират да добавят нови “жужащи” членове на семейството съвсем скоро.

Сем. Омайски участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

Виктория Омайска ни разказа: “Всичко започна на шега преди малко повече от 3 години, когато решихме със семейството си да започнем хоби, с което да прекарваме повече време заедно. Моят дядо, Кирил Омайски, е имал няколко кошера преди години, с които е добивал мед само за нуждите на семейството. Баща ми – Валентин Омайски имаше 5 кошера през последните 15 години, които бяха също само за нуждите на семейството. През 2018 г. моят съпруг Калоян реши да разшири хобито и да го превърнем в нещо по-голямо, като в момента имаме 50 кошера. Удоволствието от пчеларстването, добива на мед и същевременно ползата от опазването на пчелите и допринасянето за опрашването на природата в нашия регион ни носи изключително удоволствие, както и удовлетвореност, че сме допринесли с нещо за природата.

Целта ни е да се опитаме да предложим качествен продукт, който да бъде същевременно полезен и достъпен за българския пазар. Бихме искали в дългосрочен план да се превърнем в разпознаваема марка за пчелни продукти. 

Сътрудничеството ни с “Истински мед” е огромна възможност да популяризираме нашия продукт.” 

Скрий

 

Стефан Стефанов

Стефан отглежда 135 кошера в с.Звездица, област Варна. Започнало като хоби през 2008 г., днес пчеларството е негово призвание и професия. Той държи на качеството и постоянното усъвършенстване на своя пчелин, затова и търси модерни и иновативни начини да отглежда своите пчели.

Стефан предлага био сертифициран липов мед, който е събрал в себе си чистотата на нашата природа.

Стефан участвав програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още


Ето какво ни разказа Стефан: “Пчелар съм от 2008г. По професия съм машинен инженер, а освен това имах магазин за хранителни стоки. Любовта към природата и движението ме накараха да закупя два кошера от стари приятели пчелари. Започнах от любопитство, но след това се запалих и днес имам над 130 пчелни семейства. Удивен съм от живота на пчелите и работата с тях ме увлече. Пчелинът ми се намира на 200 м. от Варненското езеро, където има много влага и разнообразието от медоносни растения е голямо. Около него няма замърсяване и промишлени култури, което прави медът чист и органичен. Първият мед, който добих, подарих на приятели, а те се влюбиха в него. Поискаха да си купят още от него и тогава реших да се занимавам професионално с пчеларство. Преди това имах свой магазин, но го продадох и сега се препитавам само с пчеларство. Регистриран биопчелар съм от 2015 г. и реализирам своя мед в Германия. Гарантирам за качеството на своя мед с името си.”

Скрий

Всички пчелари в "Истински мед"

Росен Боянов

Росен Боянов пчеларства активно от 5 години. Днес Росен се грижи за около 100 пчелни семейства, разположени в планината Голо бърдо (между планините Вискяр, Плана и Витоша).

Пчелите му имат разнообразни източници на нектар и прашец и богата диета през целия активен сезон. Първият мед за годината е горски, манов, примесен с билки, следват акациев и липов, също смесени с нектар от полски и горски цветя. 

Росен участва в програмата “Осинови кошер”, но в момента не може да бъде избран. [ВСИЧКИ КОШЕРИ СА ПОД​КРЕПЕНИ] 😊​

Веселина Димитрова

Започва да се занимава активно с пчеларство през 2013 г., когато дядо ѝ подарява 20 кошера. Със средства, отпуснати по програми за финансиране на пчеларството, си купува първата центрофуга и започва да разраства пчелина си.

Днес се грижи за 30 кошера. Смята, че това е оптималната бройка за пчелар, който има и дневна работа, а за пчелите си се грижи през свободното време. Пчелинът на Веселина се намира в с. Брягово, в подножието на Средни Родопи, където пчелите имат достъп до разнообразна паша – липа, акация, горски билки, слънчоглед. 

Веселина участва в програмата “Осинови кошер”, но в момента не може да бъде избрана. [ВСИЧКИ КОШЕРИ СА ПОДКРЕПЕНИ] 😊

Сергей Петров

Сергей Петров се грижи за пчели от 4 години. През 2013 г. решил да стане пчелар и потърсил в интернет информация как да започне. Вместо полезни съвети обаче повечето резултати показвали стряскащи статистики за измирането на пчелите в световен мащаб. Като инженер, Сергей се изненадал как учените все още не са намерили решение на проблема и решил да вложи знанията и усилията си в разработването на технология, помагаща на пчеларите да се грижат по-ефективно за пчелите си. Така се родила идеята за Beebot – сензорното ни устройство, следящо ключови показатели в кошера и алармиращо пчеларя, когато пчелите му имат нужда от него.

Пчелите на Сергей събират нектар и прашец около с. Петърч, Софийска област. Медът, който произвеждат, е полифлорен, богат на полски билки, липа, акация и слънчоглед.

Сергей участва в програмата “Осинови кошер”, но в момента не може да бъде избран. [ВСИЧКИ КОШЕРИ СА ПОДКРЕПЕНИ] 😊

Атанас Котов

Атанас Котов е пчелар от 5 години. В момента се грижи за 11, 6 от които са “умни кошери” с инсталирани Beebot сензорни устройства. Планира да разрасне пчелина си с още 10 кошера и да започне да се занимава с подвижно пчеларство, за да осигурява по-разнообразна паша за пчелите си.

Атанас се старае да държи кошерите си далеч от обработваеми площи. Пчелинът му се намира на границата на Софийски, Врачански и Ловешки окръг, където пчелите опрашват и събират нектар от полски и горски билки, акация, липа и овощни дръвчета. За него пчелите са хоби, начин да се обогатява с нови знания и умения и да си почива.

Атанас участва в програмата “Осинови кошер”, но в момента не може да бъде избран. [ВСИЧКИ КОШЕРИ СА
ПОДКРЕПЕНИ] 😊

Ник Николов

Ник е от пчеларско семейство. Занимава се с пчели от 15 години. Преди 5 баща му му подарява 65-те им кошера и оттогава Ник сам се грижи за пчелните семейства. Пчелинът му се намира в с. Райнино, община Исперих. Богатата растителност на Дунавската равнина осигурява на пчелите му разнообразна паша през целия сезон. Медът на Ник е акациев и се характеризира с по-светъл цвят и по-бавен процес на захаросване.

Ник не участва в програма “Осинови кошер”. Можете да си купите от неговия мед от нашия магазин.

Присъедини се към платформата

Ако си пчелар и искаш твоят мед да бъде предлаган през платформата “Истински мед”, свържи се с нас, за да ти представим условията.

Close Menu
×
×

Cart