Програма за селектирани пчелари от България | Истински мед

Пчеларите на “Истински мед”

Програма за селектирани български пчелари, които създават истински български мед
и прилагат устойчиви пчеларски практики.

Мед от български

Основната ни цел е да създадем прозрачност в цялата верига от добива на мед от конкретен кошер чак до ръцете на потребителя. Изключваме всички играчи, които добавят към паричната стойност на меда без да е необходимо и поставяме между пчеларя и потребителя единствено технологията, гарантираща качеството на меда.

Така можете да бъдете сигурни, че купувате от напълно изрядни пчелари, които застават с името и историята си зад продукта си. Всяко закупено бурканче директно финансира своя производител и подкрепя устойчивото пчеларство в България.

Активни пчелари в програмата "Осинови кошер"

[Очаквайте скоро] Райме Мехмедова

Райме е пчелар от района на Тутракан, където отглежда 35 кошера. Тя планира да ги удвои до края на годината, а вие можете да ѝ помогнете. Съчетавайки работата си в голяма международна компания с отглеждането на пчели, тя е пример за това как можем да бъдем близо до природата въпреки натовареното ежедневие. Включването на Райме в платформата “Истински мед” има и своята предистория, защото тя разбира за “Осинови кошер” през своята ежедневна работа. Като част от екипа на един от нашите корпоративни клиенти, тя получава коледен подарък, изработен от нас. Това я провокира да разбере повече за “Истински мед” и да кандидатства като пчелар.

Райме участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

Ето какво ни разказа Райме: “Занимавам се с пчеларство официално от 7 години. А как започнах? Баща ми беше добър пчелар и като малки винаги ни водеха с брат ми на пчелина, а там си прекарвахме повече от чудесно.Така че цялото ми детство е минало покрай жуженето на пчелите. Няма друг по-успокояващ звук за мен от този на пчелите. Покрай тях, далеч от всичко, е най- голямото спокойствие и най-приятната почивка. Започнах с 10-тина кошера подарени от тати. С времето и с негова помощ успях да ги увелича на 35 кошера. Идеята ми е да ги удвоя, защото да се занимавам с пчеларство ми е хоби, което ми напомня за детството и най-вече за тати. Сега се старая по същия начин да предам всичко на своите деца – да имат детство сред природата. Това са толкова работливи животинки, че не могат да се сравнят с нищо друго. Пчелите в даден кошер са толкова  стриктни и подредени в работата си, че изпълват душата на човек.

 

Пчелинът ми се намира в близост до р.Дунав край с.Нова Черна общ.Тутракан. През пролетта цъфтят най-различни цветенца и билки, от които пчелите събират пъстър прашец и мед от пролетен букет. По-късно идва ред на липа и лавандула, последван от слънчоглед и през късните летни дни отново се сдобиваме с мен от букет. Местността, където се намира пчелинът, е предимно от пасища.

 

Имам си и друга постоянна работа, която е доста отговорна – мениджър съм в БНП Париба.  Това е и причината да отделям повече време през почивните дни за пчелина, а понякога успявам да избягам и след работа до моето любимо място. И когато видя всичките пчелички как се трудят неуморно, това ме зарежда отново и отново и ме кара да не се отказвам никога от своите мечти.

 

Вярвам в каузата на програмата “Истински мед“ – това е причината да участвам. Пчелите са необходимост за съществуването на нашата планета. И възможност повече хора да достъпят непознатия вълшебен за тях свят на пчеличките.” 

Скрий

Георги Александров и сем. Янакиеви

Георги е пчелар, в района на Родопи планина, близо до гр. Куклен и с. Първенец, като се грижи за близо 250 кошера на своя пчелин и помагайки на сем. Янакиеви. 

Георги участва в програмата “Осинови кошер” 🐝 [Очаквайте скоро]

Виж още

Историята ми като пчелар започна преди 3 години. Роден съм в Пловдив, но съм израснал в село Белозем. Семейството ми са земеделци и аз от малък опознавах природата и някак съвсем естествено пчелите събудиха интереса ми. Желанието да ги наблюдавам и да се грижа за тях се зароди в началото на висшето ми образование. Докато учех Икономика на туризма в УХТ Пловдив, все повече се увличах по пчелите и се интересувах какво е да си пчелар. През годините сменях различни работни позиции, но не намирах своето място и продължавах да търся.

След няколко години на информиране и трупане на знания на теория се престраших и сложих 2 кошера в двора си. Случайно или не, година по-късно се срещнах със семейство Янакиеви и те ми се довериха да работим заедно. Сега работя като пчелар както на моя, така и на техния пчелин, грижейки се за 250 пчелни семейства, разпределени в два пчелина. Те се намират се в полите на Родопите, където добиваме прекрасен и вкусен горски букет от драка, акация, липа и горски билки.

Въпреки нелекия физически труд обожавам да съм на пчелина сред природата и да се трудя заедно с пчелите. Това ме кара да се чувствам жив и свободен.

За мен пчелите са невероятни. Пчелното семейство е пример за едно идеално общество – те функционират в уникален синхрон, като цялостен организъм. Докато се грижа за тях, аз се уча и вярвам, че трудът ми е за една добра кауза.

Знам, че все още съм начинаещ пчелар, но имам желанието и ентусиазма да продължавам да се развивам в тази посока.

Скрий

Асен и Георги

Георги и Асен са сърцати и амбициозни млади мъже, които с много любов и усърдие се грижат за над 80 кошера в с. Ярловица, обл. Видин. Двамата обичат природата и затова, въпреки че са завършили висшето си образование във Варна, се връщат в родния край, за да създадат един екологичен оазис. Отглеждат пчели, създават изделия от дърво и заедно със семейството си произвеждат изкусителен мед.  

Двамата участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

„Ние сме потомствени пчелари. Наследихме пчелина през 2004 г. от нашия дядо. Той ни научи да се грижим за пчелите, да ценим истинските мед и пчелни продукти! Пчелинът ни се намира в екологично чист район, в Северозападна България, община Димово, с. Ярловица. Обграден е от акациеви, липови, дъбови гори, ливади и поляни. Там пчелите старателно събират нектара на природата, за да достигне тя до вас с цялата си енергия. Пчеларството е комбинация от много труд, познания и вътрешно усещане! За нашия пчелин полагаме постоянни грижи, за да сме сигурни, че Вие ще усетите най-чистия вкус на природата във всеки един продукт. Изразявайте любовта към себе си, започвайки с грижа към здравето и тялото си.“

Скрий

Михаела Колева и баща

Михаела Колева сбъдва мечтата на своя баща, когато решава да развие семейния пчелин в Долни Дъбник и да се превърне неговото хоби в нещо повече. През 1998 г., когато тя се ражда, баща й има 5 кошера и практикува пчеларство от любов към природата. От дете Михаела е пленена от света на пчелите и постепенно интересът ѝ се превръща страст. Преди няколко години заедно баща си решават да започнат разрастване на пчелина и днес тя, с помощта на цялото семейство, отглежда 130 кошера. 

Михаела участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

“Грижите за пчелите се поделят между цялото семейство, мен и моя приятел. Пчелинът се намира сред овощна градина в покрайнините на гр. Долни Дъбник. Той бе регистриран в областна дирекция “Земеделие” и БАБХ преди няколко години. Малко след това направихме сериозна модернизация, както на пчелните кошери, така и на помещенията, техниката за разпечатване и центрофугиране на меда. Направихме всичко това, за да можем да произвеждаме качествен, чист и вкусен мед. Към настоящия момент кошерите са 130 на брой, а медът, който събират пчеличките ни, е основно слънчогледов. Целта и старанието на цялото семейство е поддържането на здрав екологичен пчелин, за събирането качествения пчелен мед, който да може да достине до повече хора. Както и да допринесем за биоразнообразието и запазването на пчелите на България.” – разказва Михаела

Скрий

Илиян Стратиев

Илиян Стратиев е пчелар от област Силистра. Той отглежда два биологични пчелина с над 150 кошера в с. Алфатар в ДЛС “Каракуз” и с. Айдемир в м. “Сребърна скрипца”. Неговата съдба го води към пчелите по случаен път – той оставя зад гърба си градския живот и управлението на заведения, след като е запленен от красотата на света на пчелите. Оттогава нищо не може да го откаже от грижата за тях, дори злополучна година, когато губи почти всички свои кошери – Илиян преодолява трудностите и продължава.

Илиян участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

“В моето семейство никой не се е занимавал с пчеларство преди мен, дори детските ми спомени са, че ме плашеха да стоя настрана от тях, но … пораснах и вече можех сам да градя мнението си! 

И така през 2003 година бях на гости на приятел, чиито родители отглеждаха пчели и от дума на дума реших да отида на семейния им пчелин, за да им помогна с работата. Беше ми интересно да погледна отблизо как изглеждат кошер, пчела работничка, търтей, кралица, пило – изобщо какво представлява пчеларството от първа ръка. След посещението ми останах много впечатлен! Също така бях ентусиазиран и с променено мислене за тези прекрасни „животинки“. По това време живеех в „големия град“ и нямах възможност да продължа с това начинание. Доста време измина след посещението ми на този пчелин –  цели 9 години! 

В един момент животът ми така се стече, че ме завърна в родния ми град Силистра, където вече можех да опитам и аз да стана пчелар. И така, закупих първите си 3 пчелни семейства от приятел, осигурих си терен – гора в близост до биосферен резерват „Сребърна“ и започнах да реализирам своята мечта! С такова желание и страст се грижех за пчеличките, че още през първата година увеличих кошерите на 5, а на следващата година вече имах 8. След 3 години вече стопанисвах 18 пчелни семейства и се чувствах горд ПЧЕЛАР. Това бяха най-хубавите години – когато се учех, гледах и нямах търпение да отворя и погледна кошера отвътре, как се е развил, как се увеличава популацията от пчели работнички и търтеи, да намеря кралицата… Всичко, свързано с кошера ми беше магическо! 

По този начин разказана моята история звучи страхотно, но дойде зимата на 2014 г. Тогава всъщност беше първият ми сериозен сблъсък с болестите по пчелите – загубих по-голямата част от пчелните си семейства. Тази зима беше изключително тежка и едва не затворих стопанството си. Бях толкова разочарован, че бях готов да се откажа от това начинание, но дойде пролетта … отворих останалите живи семейства и виждайки как животът в тях се заражда, как една-две шепи останали пчели се превръщат в огромни и силни семейства, какво желание за живот имат те, сърце не ми даде да ги изоставя. С времето се появи и моят верен помощник и спътник в живота – прекрасната ми жена! Тя ми даде сили и кураж да развия и разширя стопанството си. За няколко години с нейна помощ вече успяваме да отглеждаме и стопанисваме 150 пчелни семейства, разположени в 2 пчелина в горска територия. От 4 години вече съм сертифициран биологичен производител, а от 2020 г. се опитвам сам да реализирам добитата продукция и да я доставям до крайния клиент. 

Това е моята кратка история от 9-те години, в които смея да кажа, че съм пчелар!”

Скрий

Семейство Маринови

Цветанка Маринова започва да се грижи за пчели през 2013, заедно със сина си Николай. Тогава близо до техния дом в с. Горна Малина, София те създават своя пчелин. Започват с 2 кошера, подарени им от приятел, а днес вече се грижат за 30 пчелни семейства. Бързо това става любимо занимание на цялото семейство, като в последните години синът й се грижи за кошерите, защото Цветанка е пенсионер и вече няма сила да извършва всички тежки пчеларски задачи. Година след година в отглеждането на пчелите се включват и внуците на Цветанка. Днес с любов и грижа мъжете от семейство Маринови поддържат започнатия от Цветанка занаят. 

Сем. Маринови участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

Сем. Маринови не приема това за бизнес. Николай и най-големият му син са IT специалисти и гледат на отглеждането на пчели като на мисия, а не като средство за изкарване на пари. Като модерни градски хора те са притеснени от глобалната тенденция за изчезването на пчелите. Затова ги отглеждат по натурален начин и ги третират само с препарати на билкова основа. Освен това въвеждат нови технологии и иновации с цел оптимизиране на работата си. Медът, добит от техните кошери, е разнообразен – от полски и горски билки, липа, слънчоглед и други.

“За нас пчелите са биологично важен и ценен ресурс за опрашване в селското стопанство. Изчезването на пчелите би означавало крах на естествената екосистема. Това би причинило страдания не само на растенията, но и на зависещите от тях животински видове и в последствие и нас – хората.”

Скрий

Цветан Иванов

Цецо е трето поколение пчелар. Първият кошер е в семейството от 20-те години на миналия век и е получен като подарък за сватбата на неговия дядо. От тогава всеки мъж в семейството приема за мисия да опазва и съхранява 100-годишния кошер. Семейството е преминало през много трудности като от 1 кошер са успявали да достигнат до 100, след това отново са стигали до 1 – същият този 100 годишен кошер. Днес Цецо отглежда 170 пчелни семейства и както той казва – “Това е призвание”.

Цветан участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

“Те пчелите са ми на сърце. Аз съм отраснал на пчелина, в този същия двор. Моят баща гледаше пчелите като свои деца. Именно той ме научи как да ги гледам и да ги обичам. Аз бях млад и нахъсан и просто не можех да спра да въртя около него. Той толкова много ги обичаше, че когато не бяха добре и той се поболяваше. Имаше лоши години и останахме до 1, но днес с две ръце, с много труд и усилие достигнах до 170.

Пчелите просто те обсебват, има телепатична връзка между пчелар и неговите пчели. Ако се научиш да ги слушаш. Към момента работя и друга професия, но пчелите остават моята страст.

Аз отглеждам моите кошери в с.Петърч, в родния ми двор. Нашето село се намира в долина между две реки и районът е много добър за пчелите. Високата влажност позволява богата природа, свободно растящи култури и голям медосбор.”

Цецо продължава семейната традиция, но добавя много иновации на своя пчелин. Той не спира да търси начини да развива занаята си и да прави интересни неща. Пример за това е неговата восъчна къща. Това е нова тенденция в алтернативната медицина в Западна Европа, защото това е начин човек да диша от кошерния въздух. Изследвания доказват, че именно кошерния въздух е сред най-полезните за човека начини за справяне с белодробни, сърдечно-съдови и нервни проблеми. По 15 минути на ден в тази восъчна къща могат да имат благоприятно влияние за подобряване на тези състояния, а освен това е страхотен начин за релаксация и докосване до света на пчелите. Цецо ще даде възможност на своите гости да тестват восъчната къща по време на посещенията.

Цветан е сред пчеларите, които са омагьосани от света на пчелите и приема всеки ден с тях за предизвикателство и нов урок. Той не спира да им се възхищава и споделя, че за него те са начин да се свърже с природата и да открие мир и спокойствие.

Скрий

Антон и Милена Стефанови

Антон и неговата съпруга Милена, заедно с техните пчели, са сърцето на семейната пчеларска ферма. Антон е наследствен пчелар и още като дете усвоява основни умения от баща си, който отглежда 20 кошера. По-късно превръща това в свое призвание. С подкрепата на своята съпруга Милена, която споделя страстта му, днес семейство Стефанови имат 150 кошера и развиват подвижно пчеларство в района на Свиленград между Югоизточните Родопи, поречието на река Марица и Югозападен Сакар.

Антон и Милена участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

“Съчетавайки традициите с новостите в пчеларството, ние се стремим да развиваме бутиково производство с доказано качество и да допринесем към глобалната кауза за опазване на пчелите от изчезване. За нас пчеларството не е просто занаят, то е призвание, съчетано със знания и умения, трупани с години практика.

Освен високото качество на нашите натурални пчелни продукти, за нас е много важно да допринесем за увеличаване на културата на потребителите както по отношение на пчелните продукти, така и по отношение на пчелите и тяхната значимост в живота ни – екологична и социална. Пчелите са важен учител за нас и неизчерпаем източник на вдъхновение.” – споделят Антон и Милена.

Семейство Стефанови следят тенденциите и обогатяват знанията си всекидневно. Антон е председател на пчеларското дружество “Тракийска пчела” в Свиленград. Техните пчелни продукти имат уникален вкус благодарение на богата флора в района. Подвижното пчеларство им позволява да осигуряват на пчелите разнообразна и питателна паша – слънчоглед, кориандър, мащерка, детелина, фий, риган, маточина, магарешки бодил, липа, акация и други цъфтящи билки, дървета и храсти. Антон и Милена добиват неповторим мед букет, а освен пчелен мед, те произвеждат и цветен пчелен прашец и клей (прополис).

Скрий

Владимир Кънев и Антония Кисьова

Владимир и Антония се срещат случайно преди 5 години на пчелина на Влади. Двамата са от различни светове, но любовта към природата ги свързва и днес те отглеждат заедно над 120 кошера в изоставеното с. Дебелцово, обл. Габрово. Двамата се грижат за своите пчели на едно магическо място до яз. Александър Стамболийски, отдалечени от градския живот. Те произвеждат био сертифициран мед букет, който има уникален вкус и чистота. Освен това експериментират с използването на глинени кошери, които са един забравен екологичен начин за отглеждане на нашите любими животинки – пчелите​.

Влади и Тони участват в програмата “Осинови кошер”🐝​

Виж още

“Мога да кажа, че около мен винаги е имало пчелички. Баща ми се грижеше за 15-16 пчелни семейства, бяха в двора в къщата, в която живеехме. Още от 9-10 годишен стоях и гледах пчеличките как летят, как носят прашец по крачетата си, как пчелите стражи не допускат и гонят чуждите. Тогава още нищо не разбирах, помагах само за ваденето на меда. И така в последствие с годините започнах и аз да се грижа за пчелните семейства.

След завършване на училище се записах в университет с инженерна специалност. Но не беше за дълго, защото знаех, че това не е моята страст. Моят живот е някъде там, далеч от града, в някое спокойно село сред природата. Затова и се преместих да живея в с.Къкрина в една стара наследствена къща. След това закупих имот и направих пчелин в изоставеното село Дебелцово точно над яз.Александър Стамболийски. До селото няма асфалтов път и понякога стигането до там е истинско приключение. Избрах това място, защото се намира далеч от обработваеми площи и замърсяване. За няколко години увеличих кошерите на около 120 и днес пчелинът ми е био-сертифициран по всички стандарти.

Така през лятото на 2016г. за първи път срещнах и моята приятелка Антония, точно там в това изоставено село, на пчелина, докато работех по кошерите. В този момент ни срещна съдбата и оттогава сме неразделни. Тя цял живот е живяла в чужбина и се е лутала в големите градове, но днес живеем спокойно в едно китно българско село, далеч от градската суета и шумотевица. Постепенно и плахо пчеличките се превърнаха в част и от нейния живот и вече се грижим за тях заедно.

Добивите ни на мед не са големи, понеже районът е на около 500м височина само с ливадна и горска растителност. Но вкусът и качеството на меда са на изключително на високо ниво.“​

Скрий

Георги Георгиев

Георги е пчелар от повече от 17 години. Днес се грижи за 100 пчелни семейства. След прочитането на първата пчеларска книга, която получава от възрастен пчелар от селото, Георги разбира, че е роден на същата дата, на която честваме и паметта на св. Харалампий – закрилник на пчеларите.

За него пчелите са страст: “Споделената любов към тези трудолюбиви насекоми ме зарежда с много енергия  въпреки физическата работа и грижите около пчелите. Пчелите и работата с тях са моето хоби, което се превърна и в моя сбъдната мечта.”…

Георги участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Даниела Челебиева

Даниела Челебиева е пчелар-любител от 1996 година. Започва да се занимава професионално с пчели през 2005 г. Грижи се за 180 пчелни семейства, разпределени в два пчелина в Шуменска област – в село Звегор, Община Хитрино и в местността Чаир Дере. Председател е на Шуменския пчеларски съюз.

За Даниела пчелите са източник на здраве и енергия. Грижи се за тях с любов, изучава техния организиран и всеотдаен живот. Старае се да им помага при необходимост, третира ги с препарати на билкова основа, а те ѝ се отплащат с безценните си пчелни дарове. Медът на Даниела е добит през месец юли от двата ѝ пчелина. Богат е на разнообразни полски и горски билки. 

Даниела участва в програмата “Осинови кошер”🐝

Димитър Димитров

Димитър пчеларства в Бяла черква близо до Павликени. Медът му е букет от слънгоглед, липа, ливадни цветя и билки. Освен с пчеларство се занимава и с дърводелство. Изработва кошнички, стойки, сувенири и освен това сам прави кошерите си. Занимава се с пчели от 2012 година. 

Историята на Димитър: “Всичко започна случайно – видях едно пчелно семейство, което живееше в диво състояние в едно старо дърво. Това събуди любопитството ми към пчелите. Същата година, с помоща на стар пчелар, хванах два рояка. От тогава до сега съм запленен от интересния и необятен свят на пчелите. Постепенно увеличавах пчелните си семейства и към днешна дата отглеждам 100 кошера на два пчелина в района на град Бяла черква, като добивам мед, прашец и прополис.”

Димитър участва в програмата “Осинови кошер”. 🐝

Иван Гешев и Екатерина Енева

Иван и неговата приятелка Екатерина отглеждат над 200 пчелни семейства в с. Горско Косово в близост до Сухиндол и Павликени. Иван стартира своя пчелин след години живот в чужбина и в големи градове. Любовта към природата обаче го връща на село, където с неговата половинка се отдават на пчелите. Произвеждат разнообразен БИО мед като акациев, липов и букет от богата горска растителност.

Двамата участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още


Историята на Иван: “Израснал съм сред природата на село, животните и сеновалите на ТКЗС-то (баща ми беше ветеринарен фелдшер). Там един дядо имаше няколко кошера и винаги ме викаше да ги видя, разказваше ми за тях и хапвах мед… голям кеф. Той беше човекът, от когото започна всичко. След това скъсах връзката със селото, продадохме къщата, заминах да уча и после заживях извън България. Живях в големи градове и винаги ми липсваха природата, селото и свободата, която то ми дава. Затова през 2010 г. се завърнах. Често се сещах за дядото с пчелите и как искам и аз да имам няколко кошера, но нямах опит. Беше началото на март и без да се замисля веднага си купих 20 кошера…Голям кеф – направих си пчелин! Никога няма да забравя отварянето на първия кошер – беше любов от пръв поглед. Започнах да чета и да ги наблюдавам ежедневно. Запознавах се с техния живот все повече и повече. Бързо реших, че искам да се занимавам само с тях.

От тогава през лятото живея на село, изградих два пчелина и отглеждам над 200 семейства. Сбъднах една моята детска мечта и мога да кажа, че да си пчелар не е хоби или бизнес, а един друг начин на живот. След като си се грижил за нещо толкова усърдно с желание и любов, няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че си помогнал тази чиста храна от природата да достигне до някого и да допринесе за неговото здраве. Защото медът не е само храна, но и лек.

В целия този процес участва и моята дългогодишна приятелка Екатерина Енева. Малко след завръщането си се запознах с нея (отново – любов от пръв поглед). Няколко месеца по-късно заживяхме заедно и се преместихме на село, тогава ѝ споделих за пчелите и тя много се развълнува. Седмица след това отидохме да вземем първите семейства. Малко по-плахо, но постепенно и тя навлезе в живота на пчелите. Винаги ме е подкрепяла и помагала в нужните моменти, особено за създаването на отводки и центрофугирането на меда. След масовото навлизане на пестицидите, натравянето и подмора на много пчели преместих всички семейства на 34км. в планински район – землището на с.Горско Косово. При топла пролет първо идва свежият пролетен нектар от глухарче, диви череши, дива круша, джанки, мъждрян.. после финият акациев мед понякога примесен с аморфа, ливаден нектар от овчарска торбичка, детелина, кучешки дрян, шипка и поветица. А когато разпукат липите и семействата са в най-големия си възход, питите преливат с изключително наситен, ароматен и силен мед – празник за всички сетива.”

Скрий

Методи Михайлов

Методи има 4 пчелина – един по поречието на р. Дунав, един в с. Петърч, експериментален пчелин на покрива на шестнайсет-етажен блок в София и горски пчелин в Самоков. Методи ще посреща осиновители на пчелина в София и ще ги радва с два вида мед – липов и от магарешки бодил.

Методи участва в програмата “Осинови кошер” 🐝

Историята на Методи Михайлов: “Моят учител е Георги Осиковски – един от големите пчелари в България. Започнах на шега цялата история, без да съм потомствен пчелар. В момента гледам пчели на четири места. Големият ми пчелин е на брега на река Дунав, вторият е в село Петърч до София, един експериментален пчелин в центъра на София на 16-ия етаж на една софийска панелка и пет кошера в Самоков за един по-специален мед. 

Виж още

Защо станах пчелар? 
– Ами … допадна ми, хареса ми и се превърна в любовта на живота ми. За мен увлечението към пчелите не е хоби, не е практика, а е ЛЮБОВ. Нещо, което е за цял живот. 

Защо са важни пчелите? 
– Няма живот без пчелите. Много малко хора осъзнават, че режем клона, на който седим. Всъщност думите на Айнщайн не са случайни (“Изчезнат ли пчелите, след 4 години ще изчезнем и ние”). Най-напред  ще започне да не стига храната, постепенно ще изчезне и накрая ще си отидем и ние както пчелите …

Скрий


 

Семейство Пътови

Емил и Богомила Пътови отглеждат над 150 кошера в град Тръстеник, област Плевен. Заедно с техните деца Камен и Борил се грижат за своите пчелички в двора на семейната им къща. Те предпочитат по-спокойния и природосъобразен начин на живот за себе си и своите деца, и затова през 2014 решават да напуснат София и да се върнат родния Тръстеник. Днес те отглеждат пчелите си и своите две момчета, отдадени на природата.

Медът, който произвеждат, е букет от ливадни цветя и билки и слънчоглед – ароматен, сладък и много полезен

Двамата участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още


Ето какво разказва Емил: “Всичко започна през 2003 г., когато се запознах с моята бъдеща съпруга и започна пътешествието ми в света на пчелите. Родителите на Боги имаха пчелин от много дълго време (1986 г.) или както тя казва: ” Откакто се помня, все нещо съм помагала в пчелина.“ Така че за нея пчелите бяха неразделна част от живота ѝ. Улавях се, че същото ставаше и с мен. Въпреки че се установихме да живеем и работим в София, ние често се връщахме в Тръстеник. Аз постепенно започнах да помагам в пчелина, първоначално само с труд. С времето ми ставаше любопитно, учех се и навлизах в занаята. И така до 2014 г., когато взехме решението да напуснем София, да се върнем да живеем в Тръстеник и „на село“ да отглеждаме децата си. Пчеларството стана наше препитание и начин на живот. Родителите на Боги ни отстъпиха пчелните семейства, които към онзи момент бяха около 100. В момента се занимаваме само с отглеждането на кошери – 160 бр. А защо направихме тази сериозна промяна в живота си? Защо сменихме София за Тръстеник? За нас е простичко – защото е по-хубаво! Тук живеем живота си по-свободно, по-обикновено, но по-истински. Главното е, че за децата си искахме детство, каквото ние някога бяхме имали – здравословен живот, истинска храна, спокойни игри. Искахме децата ни да могат да карат колело по улици, по които рядко минават автомобили, да ритат топка до насита с тайфата от квартала. Искахме за тях таблета да е по-скучен от игрите в снега навън или в ….калта. И когато се изморят от игри, да седнат пред къщата, в големия двор, и да кажат „Бабо, дай ми филийка, намазана с медец.”

Скрий

Семейство Омайски

Семейство Омайски е пример за една истинска семейна пчелна ферма. От дядо Омайски до внучетата – всички помагат на пчелина, който е разположен в село Друган, община Радомир, област Перник. Техните верни пчели се отплащат за грижите със сладкия букет от слънчоглед, липа и билки. Те разполагат с 50 кошера, но планират да добавят нови “жужащи” членове на семейството съвсем скоро.

Сем. Омайски участват в програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още

Виктория Омайска ни разказа: “Всичко започна на шега преди малко повече от 3 години, когато решихме със семейството си да започнем хоби, с което да прекарваме повече време заедно. Моят дядо, Кирил Омайски, е имал няколко кошера преди години, с които е добивал мед само за нуждите на семейството. Баща ми – Валентин Омайски имаше 5 кошера през последните 15 години, които бяха също само за нуждите на семейството. През 2018 г. моят съпруг Калоян реши да разшири хобито и да го превърнем в нещо по-голямо, като в момента имаме 50 кошера. Удоволствието от пчеларстването, добива на мед и същевременно ползата от опазването на пчелите и допринасянето за опрашването на природата в нашия регион ни носи изключително удоволствие, както и удовлетвореност, че сме допринесли с нещо за природата.

Целта ни е да се опитаме да предложим качествен продукт, който да бъде същевременно полезен и достъпен за българския пазар. Бихме искали в дългосрочен план да се превърнем в разпознаваема марка за пчелни продукти. 

Сътрудничеството ни с “Истински мед” е огромна възможност да популяризираме нашия продукт.” 

Скрий

 

Стефан Стефанов

Стефан отглежда 135 кошера в с.Звездица, област Варна. Започнало като хоби през 2008 г., днес пчеларството е негово призвание и професия. Той държи на качеството и постоянното усъвършенстване на своя пчелин, затова и търси модерни и иновативни начини да отглежда своите пчели.

Стефан предлага био сертифициран липов мед, който е събрал в себе си чистотата на нашата природа.

Стефан участвав програмата “Осинови кошер” 🐝

Виж още


Ето какво ни разказа Стефан: “Пчелар съм от 2008г. По професия съм машинен инженер, а освен това имах магазин за хранителни стоки. Любовта към природата и движението ме накараха да закупя два кошера от стари приятели пчелари. Започнах от любопитство, но след това се запалих и днес имам над 130 пчелни семейства. Удивен съм от живота на пчелите и работата с тях ме увлече. Пчелинът ми се намира на 200 м. от Варненското езеро, където има много влага и разнообразието от медоносни растения е голямо. Около него няма замърсяване и промишлени култури, което прави медът чист и органичен. Първият мед, който добих, подарих на приятели, а те се влюбиха в него. Поискаха да си купят още от него и тогава реших да се занимавам професионално с пчеларство. Преди това имах свой магазин, но го продадох и сега се препитавам само с пчеларство. Регистриран биопчелар съм от 2015 г. и реализирам своя мед в Германия. Гарантирам за качеството на своя мед с името си.”

Скрий

Всички пчелари в "Истински мед"

Веселина Димитрова

Започва да се занимава активно с пчеларство през 2013 г., когато дядо ѝ подарява 20 кошера. Със средства, отпуснати по програми за финансиране на пчеларството, си купува първата центрофуга и започва да разраства пчелина си.

Днес се грижи за 30 кошера. Смята, че това е оптималната бройка за пчелар, който има и дневна работа, а за пчелите си се грижи през свободното време. Пчелинът на

Веселина се намира в с. Брягово, в подножието на Средни Родопи, където пчелите имат достъп до разнообразна паша – липа, акация, горски билки, слънчоглед.

Веселина участва в програмата “Осинови кошер”, но в момента не може да бъде избрана.
[ВСИЧКИ КОШЕРИ СА ПОДКРЕПЕНИ] 😊

Сергей Петров

Сергей Петров се грижи за пчели от 4 години. През 2013 г. решил да стане пчелар и потърсил в интернет информация как да започне. Вместо полезни съвети обаче повечето резултати показвали стряскащи статистики за измирането на пчелите в световен мащаб. Като инженер, Сергей се изненадал как учените все още не са намерили решение на проблема и решил да вложи знанията и усилията си в разработването на технология, помагаща на пчеларите да се грижат по-ефективно за пчелите си. Така се родила идеята за Beebot – сензорното ни устройство, следящо ключови показатели в кошера и алармиращо пчеларя, когато пчелите му имат нужда от него.

Пчелите на Сергей събират нектар и прашец около с. Петърч, Софийска област. Медът, който произвеждат, е полифлорен, богат на полски билки, липа, акация и слънчоглед.

Сергей участва в програмата “Осинови кошер”, но в момента не може да бъде избран.
[ВСИЧКИ КОШЕРИ СА ПОДКРЕПЕНИ] 😊

Атанас Котов

Атанас Котов е пчелар от 5 години. В момента се грижи за 11, 6 от които са “умни кошери” с инсталирани Beebot сензорни устройства. Планира да разрасне пчелина си с още 10 кошера и да започне да се занимава с подвижно пчеларство, за да осигурява по-разнообразна паша за пчелите си.

Атанас се старае да държи кошерите си далеч от обработваеми площи. Пчелинът му се намира на границата на Софийски, Врачански и Ловешки окръг, където пчелите опрашват и събират нектар от полски и горски билки, акация, липа и овощни дръвчета. За него пчелите са хоби, начин да се обогатява с нови знания и умения и да си почива.

Атанас участва в програмата “Осинови кошер”, но в момента не може да бъде избран.
[ВСИЧКИ КОШЕРИ СА ПОДКРЕПЕНИ] 😊

Ник Николов

Ник е от пчеларско семейство. Занимава се с пчели от 15 години. Преди 5 баща му му подарява 65-те им кошера и оттогава Ник сам се грижи за пчелните семейства. Пчелинът му се намира в с. Райнино, община Исперих. Богатата растителност на Дунавската равнина осигурява на пчелите му разнообразна паша през целия сезон. Медът на Ник е акациев и се характеризира с по-светъл цвят и по-бавен процес на захаросване.

Ник не участва в програма “Осинови кошер”. Можете да си купите от неговия мед от нашия магазин.

Присъедини се към платформата

Ако си пчелар и искаш твоят мед да бъде предлаган през платформата “Истински мед”, свържи се с нас, за да ти представим условията.

Close Menu
×
×

Cart