Пчелите са най-ефективните и полезни за човечеството и света насекоми. Те не само улесняват живота ни, но и го правят по-красив, плодороден и сладък. От пчелите можем да научим много за трудолюбието, грижата за ближния, поемането на отговорности и организацията на работата.

Те са важни за нас не само защото правят мед, а защото от тях зависи опрашването на близо 80% от растенията на Земята, в това число ¾ от земеделските култури. А без пчелите и по-точно без опрашването, ние хората ще трябва да се научим да живеем без ⅓ от любимите ни храни. Чрез опрашването пчелите помагат на много растения да произвеждат повече и по-качествени плодове и семена.

Доказано е, че дърветата и растенията, които биват опрашени, дават по-голяма реколта. При пчелите опрашването се случва по естествен начин – цветовете на растенията ги примамват със сладкия си нектар, а кацайки върху тях, по пчелите полепва от прашеца на растението, който те отнасят на следващия цвят. Така неусетно пчелата обикаля над 200 цвята дневно и спомага за бързото и ефективно опрашване на растенията. Представете си, ако това трябваше да се прави по изкуствен начин!

Ползите на пчелите за природата не свършват до тук. Например анализирайки събрания от тях прашец, можем да установим процента на замърсяване на околната среда. Повече пчели означава и повече гори, защото голяма част от дърветата разчитат на тяхното опрашване. А наличието на повече гори помага за предотвратяването на ерозията в почвите, наводненията и спомага по-чист въздух.

Освен чрез опрашването, пчелите са полезни за нас хората и чрез пчелните продукти, които произвеждат – мед, прашец, прополис, пчелно млечице, восък и пчелна отрова. Ето някои от полезните свойства на тези продукти:

  • Пчелното млечице  помага на имунната система, защото съдържа множество витамини
  • Цветният прашец  съдържа протеин и се използва за хомеопатично лекарство за сезонни алергии
  • Медът и прополисът  имат антибактериални свойства
  • Отровата на пчелите  се използва за лечения на артрит и възпалителни процеси в организма

За да си представите, колко усилия влагат пчелите, за да ни доставят тези вълшебни продукти, имайте предвид, че един буркан мед се получава, като се събере нектар от 10 милиона цветя, а медоносните пчели са най-активни при температура между 16 и 41 градуса по Целзий. Една пчелна колония произвежда около 20 – 30 кг. мед годишно. Научете повече за полезното действие на меда.

Дейността на работливите ни пчелички никога няма да може да бъде заменена от човешката дейност, тъй като те помагат по безопасен и екологичен начин и от тях зависят много растителни и животински видове. Ето защо изчезването на пчелите би сринало естествената екосистема.

Ние от Истински мед подкрепяме и помагаме на пчеларите в България да запазим нашите работливи приятели, защото пчелите са най-важният биологичен вид. Вижте повече за нашата кауза тук и се включете, ако искате да бъдете част от голямото ни семейство.

Автор: Ванеса Аспарухова, работлива пчеличка в екипа на Истински мед

Източници:

uard.bg; hipp.bg; dw.com
 

банер за персонализиран абонамент на мед