В търсене на нови начини как да помогнем на българските пчелари, платформата “Истински Мед” предлага нов подход.

Навярно много от вас имат мили спомени покрай пчели – някой чичо или съсед на село, който ви е давал да пробвате туку-що изваден мед на дъвка, или някой дядо, на когото сте помагали да върти центрофугата и неизменно сте облизвали пръст от време на време. Медът е еликсир на природата – съдържа в себе си всичко хубаво наоколо, не се разваля и, със своите над 20 витамина в състава си, българският мед е едно огромно национално богатство. Дългата пролет и лято, меката есен и разнообразният климат отличават страната ни като традиционен производител на качествени пчелни продукти.
За жалост, както и в много други сектори в България, се наблюдава парадокса, че качеството остава недооценено и в комбинация с липсата на формален пазар и защита от страна на държавните институции, българското пчеларство е в колапс.

 

Защо пчеларите се нуждаят от нашата помощ?

Българският пчелар е на изчезване. В целия свят говорим за изчезването на пчелите, но само в България говорим за явно изчезване и на хората, които се грижат за тях. Проблемът е много комплексен и включва десетки фактори, но основният е невъзможността за реализация на продукта на честна цена. Понастоящем крупни прекупвачи на мед на едро предлагат цени от 3.20 – 4.80 лв. за килограм. Това не са цифри, които ще видите в официалните отчети на НСИ, защото много от пчеларите избират да продават „под масата“ и не можем да ги виним, когато виждаме всеобщото състояние на сектора. Само за последните три години над 30% от пчеларите в България са се отказали от занаята.
И докато това е много лош сигнал за пчеларството, то е и огромен червен флаг за опрашването на аграрните култури, биоразнообразието и изхранването на бъдещите поколения.

 

Решението е било пред нас през цялото време!

Нашата организация бе изградена около идеята за постигане на глобална устойчивост в пчеларството. При създаването и продаването на технологични решения за пчеларите в цял свят и разработването на иновации в партньорство с водещи университети от Европа, си дадохме сметка, че на българското пчеларство му трябва нещо съвсем по-различно, нещо съвсем по-просто: Честна цена за един истински продукт.
Затова създадохме платформата „Истински мед“ и нейната водеща програма „Осинови Кошер”. Казахме си, че ако разкажем историята на пчеларите, тестваме лабораторно качеството на меда и създаваме истинска прозрачност в процеса, хората ще го оценят и ще започнат да уважават повече ролята на пчеларя в екосистемата. Така и стана. Понастоящем наши клиенти са близо 2000 български семейства и над 250 компании. През модерния ни курс по пчеларство, пък са преминали вече над 180 бъдещи пчелари.

 

Време за радикална промяна

Платформата „Истински мед“ пожъна голям успех на родна почва, но за да можем да сме от още по-голяма полза за развитието на пчеларството в България, трябва да покажем невероятните български пчелни продукти и пред света. Трябва да станем адвокати на идеята за популяризирането им и да ангажираме повече хора да мислят за екосистемата. Само така ще бъдем от пълноценна помощ за опрашителите.

 

Как да помогна?

Ако сте българин, който живее извън пределите на родината, вече можете да поръчвате 100% истински български мед до прага на дома си. Ако пък се организирате с други българи – приятели и познати и направите по-голяма поръчка, ще спестим вредни емисии за доставка.
Друг начин да подпомогнете нашата кауза е като разкажете на работодателите си за инициативата. Нефинансовото отчитане на компаниите, свързано с ESG (Ecological Social Governance) регулациите, става все по-сложна тема, а осиновяването на един кошер носи ползи във всяко отношение на устойчивото развитие – подпомагате земеделски производители и техните семейства, грижите се всичко да се случва на светло и не на последно място – получавате здравословен и сладък еликсир в замяна.

А ако живеете в България – пуснете мухата на своите приятели зад граница.

 

За поръчки от чужбина

Направете поръчката си в сайта www.istinskimed.bg и просто изберете бутона “Доставка в чужбина”