Медът и пчелните продукти се известни с техните лечебни свойства и ползи за човешкия организъм от далечни времена. Освен магическата сладост и естествения прилив на енергия и сила, които получаваме от тези “пчелни съкровища”, те са комбинация от витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, които укрепват имунната система.

Истината е, че медът не случайно е наричан “течно злато”. Този сладък еликсир и всички пчелни продукти са изключително ценни за нашето здраве и могат да допринесат за нашето здравословно състояние.

Полезното действие на пчелните продукти е добре разпространено, изследвано и описано в много научни разработки. Точно поради тази причина, в тази статия ще ви разкажем повече за тяхното влияние и как биха помогнали нашето здравословно състояние.

 

Пчелен прашец

В състава на пчелния прашец има около 250 полезни вещества, включително аминокиселини, липиди, витамини, макро- и микроелементи и флавоноиди. Използва се в борбата с гастрит, колит и язви. Проучванията показват, че успешно може да подобри киселинността на стомашния сок и да успокои раздразненията на стомашната лигавица.

Има отлично антиоксидантно действие, което се обяснява от забележителното му съдържание на протеиногенни аминокиселини, сред които аланин, глутамин, фенилаланин, левцин и др.

Намира приложение при различни състояния и болести и се използва дори при стрес, безсъние и мигрена.

Много лесно разтворим е в кисело мляко и се усвоява много добре от организма.

 

Прополис (пчелен клей)

Експериментално и клинично доказан е противогрипният ефект на прополиса и ползите от него в борбата с гъбични, бактериални и вирусни инфекции. Прополисът предотвратява или спира развитието на възпалителния процес. Подобрява микроциркулацията и намалява опасността от образуване на тромби в кръвоносните съдове, чрез понижаване слепването на еритроцитите и тромбоцитите в кръвта.

Още от древността, той се прилага при трудно заздравяващи рани, язви и изгаряния. Терапевтичният ефект се дължи на неговото обезболяващо и бактерицидно действие. Силният тъканно-регенериращ ефект се дължи и на био-активните му съставки, сред които флавоноиди, феноли, терпени, бензоена киселина и др.

Изразеното антибиотично действие на прополиса има положително влияние при заболявания на горните дихателни пътища. В случай на бронхиална астма и хроничен бронхит, заболявания, които в последно време са с тенденция към значително увеличаване, прополисът може да изиграе важна роля и да е от голямо значение, при укрепване на организма.

Може да се използва за инхалации, както и да се приема през устата, под формата на капки в чаша вода или чай.

 

Пчелно млечице

Съдържа значително количество белтъчини, съставени от 22 аминокиселини, в това число всички незаменими, които не се синтезират от организма. То се препоръчва при умора, анемия, повишаване на концентрацията и подобряване на психичното здраве. Едно от най-ценните предимства на пчелното млечице е, че спомага за намаляване на нивата на липиди в кръвта. Това се обяснява с факта, че то действа стимулиращо на кръвообращението.

Течното пчелно млечице може да се приема, предварително смесено с мед (1 гр пчелно млечице към 100 гр мед) по 1 ч.л. А натуралното пчелно млечице по 5-10 капки сутрин и вечер под езика.

 

Отровата на пчелите

Редица проучвания показват, че пчелната отрова има силен противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Тя води и до значително подобрение на коронарното кръвообращение.

Доказано е благоприятното въздействие на пчелната отрова върху възпалителния процес, болката и имунната система на организма. Апитоксинотерапията се използва при лечение на ставни заболявания с възпалителен и дегенеративен характер, при мускулни и ставни болки, заболявания при периферната нервна система (плексити, невралгии, ишиас, дископатии и др), съдови заболявания и трудно заздравяващи рани.

Независимо множеството полезни свойства, има хора с повишена чувствителност към пчелните продукти, поради тази причина е важно да отбележим, че тяхното приложение трябва да започне след предварително изпитване на чувствителността и изключване на противопоказания за употребата им.

Употребата и комбинацията на всички пчелни продукти дава още по-добри резултати. Нека си припомним, че пчелният мед съдържа над 30 микроелементи и минерални вещества, витамини, фолиева киселина, провитамин А, белтъци и аминокиселини: 17 сред тях, 8 незаменими. Притежава множество лечебни свойства, сред които: укрепване на имунната система, противовъзпалително и антивирусно, регулира обмяната на вещества, подобрява кръвообращението и други.

Надяваме се, че тази статия ще ви е полезна. Сега повече от всякога се нуждаем да подсилим организма си, да се погрижим за здравето си и да обръщаме повече внимание на това откъде идва храната ни.

Благодарим на природата, че ни дарява не само с красота, но и с “пчелни богатства”.

 

Източници: https://beehoneyportal.com/, https://shop.zdravnitza.com/bg/ , https://gotvarstvo.net/ , https://zdraveikrasota.bg/ , https://www.avtora.com/ , https://aptekamedea.bg/ и пчеларите на Истински мед.
 

банер за персонализиран абонамент на мед