Лятото най-после дава заявка да започне, а с настъпването на топлите дни идва време и за така чаканите от всички посещения на пчелините, част от програма Осинови кошер. В този блог пост ще Ви разкажем какво да очаквате от посещението си и как става логистиката около запазването на ден и час, ще споделим лични моменти на осиновители, които вече са се запознали с новите членове на своите семейства и ще Ви дадем практически насоки, свързани с безопасността Ви по време на визитата Ви.

Да започваме!

 

Как да организирам посещение при моя кошер?

На първо място трябва да отбележим, че посещенията се случват само през активния за пчелите сезон – от май до септември и до голяма степен зависят от метеорологичните условия. Целта на посещението е да се запознаете отблизо с магията на пчелите и живота на техните пчелари, а за това се изисква времето да ни съдейства.

Логистиката около организирането на посещенията се извършва от нас – екипът на Истински мед. В началото на всеки месец уговаряме с пчеларите ни удобни за тях дни и часове за посещения. Целта ни е посещенията да съвпаднат с дните, които пчеларите са си определили за работа по кошерите по няколко причини. От една страна, всяко излишно отваряне на кошера нарушава крехкия баланс на вътрешния климат, който пчелите са създали. Така ние ги принуждаваме да насочат изразходването на ресурсите си в посока възвръщане на микроклимата, вместо в създаването на мед, грижите за майката и малките пчели и изобщо благоденствието на колонията. С програмата целим да улесним максимално пчеларите ни и да не създаваме излишни разходи за тях за допълнително придвижване до пчелина и заемане на повече от времето им. Не на последно място основната идея на посещението е осиновителите да видят от първа ръка какво е ежедневието на пчелите и техния пчелар.

И така, след като сме изготвили графика на пчеларите, в средата на всеки месец изпращаме до Вас възможните дати и часове, от които да запазите най-удобното време за Вас. След това може да очаквате мейл от нас с допълнителна информация с точната локация на пчелина и как при нужда да се свържете с пчеларя си.

 

Как да се подготвя за посещението?

Тук е мястото е да отбележим няколко прости, но много важни неща, които ще Ви помогнат да се подготвите за посещението си и то да премине възможно най-безопасно.

Подходящо облекло

Пчеларите ни ще Ви предоставят защитно облекло – предпазно було и ръкавици. Препоръчително е да вземете със себе си дрехи с дълги и широки крачоли и ръкави в светли цветове (ако сте с тъмни дрехи, пчелите могат да ви помислят за мечка и да се почувстват застрашени). Силните аромати дразнят пчелите, затова е по-добре да не използвате парфюм преди посещението си.

Поведение и настроение

Когато пристигнете на пчелина, пчеларят Ви ще Ви запознае с правилата за безопасно поведение около пчелите. Ето няколко от тях на кратко:

  • Важно е да сте спокойни – Пчелите са изключително чувствителни създания и усещат нервността Ви. Ако изпълнявате насоките на пчеларя, няма причина да се притеснявате от тях.
  • Не правете резки движения и не викайте – Пчелите са миролюбиви създания и нападат само, ако почувстват, че те или кошерът им са застрашени. Затова е важно да се движите плавно и внимателно около тях. Ако някоя пчела кацне върху Вас, не ръкомахайте. В общия случай, тя няма да Ви ужили, а ако все пак е решила да жертва живота си, широките Ви дрехи ще попречат на жилото да достигне до кожата Ви.
  • Не бягайте – Ако все пак по някаква причина (в много редки случаи) пчелите Ви нападнат, не бягайте. Клекнете и закрийте главата си с ръце, за да се предпазите от ужилване в областта на лицето.


Алергии и алергични реакции

Важно е да споделите с пчеларя си, ако знаете, че сте алергични към ужилването на пчела. Всеки от пчеларите ни е снабден с противоалергични препарати, с които ще Ви третира в случай на алергична реакция.

 

Какво включва посещението?


Всяко посещение е уникално, защото както споменахме, пчеларите посрещат гости на пчелина си, когато имат работа по кошерите. В зависимост от това, те ще Ви включат в различни активности – преглед на кошера, подготовка на рамки за изграждането на пчелни пити, вадене на мед и центрофугирането му и още много много други.

Освен това, пчеларите ще Ви разкажат за живота на пчелите, устройството на кошера, магията на пчеларството. И тъй като да си пчелар освен занаят е и призвание, нашите пчелари имат много истории и говорят за своите пчели много увлекателно и с голяма любов.

Впечатления от първа ръка

За финал Ви оставяме с няколко кадъра, запечатани от наши осиновители по време на техните посещения. Благодарим на Вероника Попова, Ивайло Костадинов и Валя и Дидо Василеви, които ни предоставиха прекрасните снимки!

istinski-med-poseshtenie-pchelin-pchelarsvo

Пожелаваме Ви приятно и интересно посещение при Вашите пчели и очакваме с нетърпение да ни споделите и своите впечатления от тази вълшебна среща!

 

банер за персонализиран абонамент на мед