Работилници за деца и възрастни, среща с пчелари, занаятчийски кът и куклен театър са само част от богатата целодневна програма на събитието.

 

За четвърта поредна година ще организираме еднодневния фестивал „Денят на пчелите“, който ще се проведе на 18 май, събота, от 10:00 до 18:00 ч. в Южен парк, София. Събитието се организира по случай Международния ден на пчелите и има за цел да създаде по-голяма информираност за ползите от пчелите и важността от тяхното опазване. Всички работилници за посетителите са напълно безплатни, а програмата предвещава куп забавления и разнообразна програма за малки и големи.

 

В рамките на целия ден посетителите на фестивала ще могат да се насладят на различни семейни активности, които са подходящи, както за деца, така и за възрастни или група приятели. Децата ще имат възможност да се включат в работилници за изработка на Memory игра за жизнения цикъл на пчелата или да си направят цветна градинка и пролетен венец. Тези и други образователни и развклекателни дейности ще се случат на предназначения за целта Детски кът, където с децата ще работят аниматори.

 

Много развлекателни и образователни активности  очакват и по-големите посетители на празника. Една от тях ще бъде специална работилница за изработка на „моливник“, в която ще бъде вдъхнат втори живот на празно бурканче Истински мед и ще бъдат използвани единствено естествени материали, с грижа за природата.

 

През целия ден на събитието ще присъстват и пчелари от програмата „Осинови кошер“, които чрез редица демонстации ще запознаят хората с някои от процесите при производството на мед и как протича живота на пчелите в кошера.

 

Събитието ще открие нашия основател Сергей Петров и нашите генерални спонсори от “AstraZeneka Bulgaria“ и “Concentrix Bulgaria”, които подкрепят събитието и с чиято помощ то се осъществи. Те ще запознаят присъстващите със своите практики в областта на корпоративната социална отговорност, опазването на околната среда и биоразнообразието.

 

За доброто настроение на най-малките гости на празника ще се погрижи театър Гестус, с техните две представления „Червената шапчица“ от 10.30 часа и „Палечка“ от 16.00 часа. Предвидена е и образователна лекция “В света на пчелите” в 12.00 часа, водена от пчеларя Сергей Петров, с която ще обогатим знанията им за пчелите и тяхната значима роля в природата.

 

В рамките на събитието ще се проведе и дипломирането на третия випуск на „Пчеларски университет“. В него близо 40 кандидат-пчелари се обучават хибридно от опитни пчелари и преподаватели. Целта на обучителната програма е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да бъде поле за взаимопомагаща се общност в страната.

 

В зоната на фестивала се предвижда и зона за отдих в партньорство с “Mastercard Bulgaria“. Посетителите ще имат възможност да се насладят и на вкусна храна от Skapto burgers, напитки от Travel Cocktails и джелато с Истински мед, приготвено от Gelateria Diana.

 

Събитието се осъществява още с подкрепата на “Apivita Bulgaria”, “Orbico Bulgaria”, “myPOS Bulgaria” и “Kaufland България”.

 

Присъедините се към нашето Facebook събитие, за да разгледате цялата програма на фестивала.