Необходими съставки
За тестото:
6 с.л. мед ( пълни)
1 ч.ч. захар
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода
2 яйца
2/3 ч.ч. олио
брашно, колкото поеме за средно твърдо тесто
За плънката трябват още:
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. масло от 125 г
1 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне
От изброените продукти се замесва средно твърдо тесто. С намаслени с олио ръце се оформят малко по-малки от орех топчета, които леко се притискат. Редят се в тава с хартия за печене, на един-два сантиметра разстояние едно от друго.
Пекат се в предварително загрята фурна на около 180 градуса с вентилатор (или 190 без). Медните топки увеличават размера си при печене и когато започнат да придобиват лек, златно-розов загар се вадят от фурната.
Докато са още топли, медните топки се издълбават, тъй като иначе се втвърдяват и е по-трудно / могат да се пропукат и да се счупят/.
Трохите от издълбаните медни топки се смесват заедно с орехите, маслото, пудрата захар и леко затопленото мляко и се разбърква, докато се получи плътен крем. С него се пълнят медните топки и се слепват две по две.
За шоколадовата глазура се разтопява един шоколад с една-две супени лъжици масло.
Престояват, докато омекнат. С всеки изминал ден медните топки поемат от крема и омекват – стават все по-вкусни :).