Поширана ябълка с липа, карамфил и канела, върху хрупкава бисквитена основа с мед и сусамов сос мед – Истински мед от производители

Назад

Поширана ябълка с липа, карамфил и канела, върху хрупкава бисквитена основа с мед и сусамов сос мед

Автор

Ивайло Милев

поширана ябълка с липа, карамфил и канела, върху хрупкава бисквитена основа с мед и сусамов сос мед

Необходими съставки

За 1 порция
За пошираната ябълка:
1 средно голяма ябълка, сладък сорт (аз използвах “Флорина”)
1/2 пръчка канела
2-3 сушени пъпчици (зрънца) карамфил
1 шепа липов цвят
1 с.л. мед
За бисквитената основа:
15 г фини овесени ядки
10 г овесено брашно
10 г ябълково брашно
10 г бадемово брашно
15 г масло
1 1/2 ч.л. мед
щипка канела (на вкус)
За сусамовия сос:
2 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. мед
щипка канела
щипка рожков на прах
За гарниране:
10-15 г орехи
липов цвят
още канела пожелание

Начин на приготвяне

За пошираната ябълка:
В тенджера се налива достатъчно вода, за да покрие ябълката. Добавят се липовият цвят, пръчката канела и карамфилът. След което се на котлон на степен, която да не позволява завиране. Идеята е да се пошира бавно, до омекване на ябълката и да поеме най-много аромат (при мен отне 25-30 минути). След което пошираната ябълка се поставя в тава с хартия за печене и се пече в предварително загрята фурна на 160-170 градуса, като се залива с 1 с.л. лъжица мед, за да се карамелизира. За около 30 минути.
За бисквитената основа: Всички съставки се смесват в купа и се пекат върху хартия за печене, на 180 градуса в предварително загрята фурна до златисто (трябва да се получат хрупкави трохи – крамбъл).
За сусамовият сос:
Таханът, медът, канелата и рожковът на прах се смесват с лъжица до хомогенност (консистенция на сос).
Приготвят се орехи за поръсване, като малко количество се запече на сух тиган за кратко, за да освободят ядковия си аромат.
Гарниране:
Подрежда се хрупкавата основа, върху нея се поставя ябълката, отстрани се гарнира със соса и накрая всичко това се поръсва със запечените орехи, по желание още канела и липов цвят. Да Ви е сладко! Рецептата е вдъхновена от аромата и вкуса на печени ябълки от детството и топлия чай от липа през зимата. Като идеята е съчетанието между двете!

Твоята кошница
Персонализиран абонаменти
Абонамент
Еднократни продукти
Еднократни подаръци

Междинна сума:

Продуктът е добавен в количката

Вашите данни ще бъдат използвание за обработка на поръчките ви и за други цели, описани в нашата политика за поверителност.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.