Поширана ябълка с липа, карамфил и канела, върху хрупкава бисквитена основа с мед и сусамов сос мед – Истински мед от производители

0
icon icon
icon icon

0

Поширана ябълка с липа, карамфил и канела, върху хрупкава бисквитена основа с мед и сусамов сос мед

Автор

Ивайло Милев

поширана ябълка с липа, карамфил и канела, върху хрупкава бисквитена основа с мед и сусамов сос мед

Необходими съставки

За 1 порция
За пошираната ябълка:
1 средно голяма ябълка, сладък сорт (аз използвах “Флорина”)
1/2 пръчка канела
2-3 сушени пъпчици (зрънца) карамфил
1 шепа липов цвят
1 с.л. мед
За бисквитената основа:
15 г фини овесени ядки
10 г овесено брашно
10 г ябълково брашно
10 г бадемово брашно
15 г масло
1 1/2 ч.л. мед
щипка канела (на вкус)
За сусамовия сос:
2 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. мед
щипка канела
щипка рожков на прах
За гарниране:
10-15 г орехи
липов цвят
още канела пожелание

Начин на приготвяне

За пошираната ябълка:
В тенджера се налива достатъчно вода, за да покрие ябълката. Добавят се липовият цвят, пръчката канела и карамфилът. След което се на котлон на степен, която да не позволява завиране. Идеята е да се пошира бавно, до омекване на ябълката и да поеме най-много аромат (при мен отне 25-30 минути). След което пошираната ябълка се поставя в тава с хартия за печене и се пече в предварително загрята фурна на 160-170 градуса, като се залива с 1 с.л. лъжица мед, за да се карамелизира. За около 30 минути.
За бисквитената основа: Всички съставки се смесват в купа и се пекат върху хартия за печене, на 180 градуса в предварително загрята фурна до златисто (трябва да се получат хрупкави трохи – крамбъл).
За сусамовият сос:
Таханът, медът, канелата и рожковът на прах се смесват с лъжица до хомогенност (консистенция на сос).
Приготвят се орехи за поръсване, като малко количество се запече на сух тиган за кратко, за да освободят ядковия си аромат.
Гарниране:
Подрежда се хрупкавата основа, върху нея се поставя ябълката, отстрани се гарнира със соса и накрая всичко това се поръсва със запечените орехи, по желание още канела и липов цвят. Да Ви е сладко! Рецептата е вдъхновена от аромата и вкуса на печени ябълки от детството и топлия чай от липа през зимата. Като идеята е съчетанието между двете!

Вашите лични данни ще бъдат използвани за обработката на поръчката ви и за други цели, описани в нашата политика на поверителност

Имате профил?

Продуктът е добавен в кошницата

Допълнете поръчката си с нашите най-продавани продукти

+ 37.00

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 59.30

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 198.00

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 352.80

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 2.90

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 2.40

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 2.80

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 3.30

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 3.30

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 3.30

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 3.30

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 2.80

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 2.60

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

+ 3.30

Купи със своята Мastercard, вземи бонус медени токени и ги размени за различни награди!

Кошница (0)

icon

12.99лв. до безплатна доставка

Вашата кошница е празна.