Необходими съставки
За 1 порция
За пошираната ябълка:
1 средно голяма ябълка, сладък сорт (аз използвах “Флорина”)
1/2 пръчка канела
2-3 сушени пъпчици (зрънца) карамфил
1 шепа липов цвят
1 с.л. мед
За бисквитената основа:
15 г фини овесени ядки
10 г овесено брашно
10 г ябълково брашно
10 г бадемово брашно
15 г масло
1 1/2 ч.л. мед
щипка канела (на вкус)
За сусамовия сос:
2 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. мед
щипка канела
щипка рожков на прах
За гарниране:
10-15 г орехи
липов цвят
още канела пожелание
Начин на приготвяне
За пошираната ябълка:
В тенджера се налива достатъчно вода, за да покрие ябълката. Добавят се липовият цвят, пръчката канела и карамфилът. След което се на котлон на степен, която да не позволява завиране. Идеята е да се пошира бавно, до омекване на ябълката и да поеме най-много аромат (при мен отне 25-30 минути). След което пошираната ябълка се поставя в тава с хартия за печене и се пече в предварително загрята фурна на 160-170 градуса, като се залива с 1 с.л. лъжица мед, за да се карамелизира. За около 30 минути.
За бисквитената основа: Всички съставки се смесват в купа и се пекат върху хартия за печене, на 180 градуса в предварително загрята фурна до златисто (трябва да се получат хрупкави трохи – крамбъл).
За сусамовият сос:
Таханът, медът, канелата и рожковът на прах се смесват с лъжица до хомогенност (консистенция на сос).
Приготвят се орехи за поръсване, като малко количество се запече на сух тиган за кратко, за да освободят ядковия си аромат.
Гарниране:
Подрежда се хрупкавата основа, върху нея се поставя ябълката, отстрани се гарнира със соса и накрая всичко това се поръсва със запечените орехи, по желание още канела и липов цвят. Да Ви е сладко! Рецептата е вдъхновена от аромата и вкуса на печени ябълки от детството и топлия чай от липа през зимата. Като идеята е съчетанието между двете!