Торта с цитруси и мед – Истински мед от производители

Назад

Торта с цитруси и мед

Автор

Вкусно с Бети

Торта с цитруси и мед - снимка от рецепта

Необходими съставки

Торта с цитруси и мед

Порции: 10 порции

форма с диаметър 24-25 см

 

Съставки за тортата:

90 г веган или краве масло на стайна температура

1 ч. л. сол

3 супени лъжици кора от био портокал или мандарина или лимон

30 г растително олио без аромат, например от гроздови семки

110 г захар

2 яйца

2 супени лъжици мед

90 мл мляко, в моя случай овесено

30 мл сок от мандарина

1 ч. л. бакпулвер

200 г био пшенично брашно

 

Съставки за сиропа:

60 г мед от Истниски мед

60 мл вода

60 мл лимонов/лайм сок или портокал, или мандарина

1 с.л. краве масло или веган масло

За крема

60 мл портокалов сок

1 1/2 ч.л. агар-агар на прах

2 с.л. нишесте

200 г ароматен мед от Истински мед

⅛ чаена лъжичка сол

240 мл пресен лимонов сок, прецеден

лимонова кора от 1 био лимон, ситно настъргана

4 големи или 5 малки/средни жълтъка

300 г кокосова сметана (твърдата част от кенче кокосово мляко)

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

 

За гарнитура – по желание:

100 г кокосова сметана

3 с.л. пудра захар

ядливи цветя за украса, пресни и/или сушени

сушени, пресни или захаросани кръгчета от лимон/портокал/мандарина, по желание

стърготини лайм/лимон/портокал, по желание

пчелен прашец от Истински мед

Начин на приготвяне

За тортата:
1. Разбийте маслото със захарта, солта, кората от лимон и олиото до по-светъл цвят.
90 г веган или краве масло на стайна температура
1 ч. л. сол
3 супени лъжици кора от био портокал или мандарина или лимон
30 г растително олио без аромат, например от гроздови семки
110 г захар
2. Добавете яйцата едно по едно и разбийте след всяко, докато се поеме и стане въздушна смес.
2 яйца
3. Добавете меда и разбъркайте отново. След това направете същото с млякото и сока.
2 супени лъжици мед
90 мл мляко, в моя случай овесено
30 мл сок от мандарина
4. Добавете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте.
1 ч. л. бакпулвер
200 г био пшенично брашно
5. Подгответе форма 24-25 см за печене и намажете с масло/веган масло.
6. Напълнете формата със сместа и я загладете.
7. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 C за около 30 минути. Непременно проверете в центъра с дървен шиш или клечка за зъби. Не бива да има полепнали трохи. Ако печете като кекс ще е необходимо да печете по-дълго време – около 45 минути – 1 час. След първия половин час проверете кекса, защото бързо добива златист цвят. Ако е достатъчно златиста повърхността, но не е изпечен, покрийте го с алуминиево фолио.

След изпичането извадете и оставете да се охлади напълно.
Надупчете с тънък дървен шиш.

За сиропа:
1. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи меда.
60 г мед от Истниски мед
60 мл вода
60 мл лимонов/лайм сок или портокал, или мандарина
1 с.л краве масло или веган масло
2. Оставете леко да се охлади. С лъжичка полейте внимателно охладения блат с горещия, но не врял сироп. Оставете за около час на студено.

През това време пригответе крема.
1. Налейте 60 мл портокалов сок в тенджера и поръсете с агара и нишестето. Разбъркайте до еднодродна, гладка смес.
60 мл портокалов сок
1 ч.л. агар-агар на прах
2 с.л. нишесте
2. Разбъркайте меда, солта, лимоновия сок, лимоновата кора и жълтъците.
200 г ароматен мед от Истински мед
⅛ чаена лъжичка сол
240 мл пресен лимонов сок, прецеден
лимонова кора от 1 био лимон, ситно настъргана
4 големи или 5 малки/средни жълтъка
3. Поставете тенджерата на среден огън и гответе около 6-8 минути, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и лъжицата започне да прави пътека по дъното на тенджерата. Гответе на умерен към слаб огън. Ще продължи да се сгъстява много, много повече, докато се охлажда.
4. Веднага прехвърлете тенджерата в ледената баня, за да се охлади, докато лимоновата смес стане студена на пипане. Разбърквайте от време на време, за да сте сигурни, че сместа се охлажда равномерно и не се образува на повърхността тънка кожица.
5. Разбийте кокосовата сметана с ваниловия екстракт.
300 г кокосова сметана (твърдата част от кенче кокосово мляко)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
6. Сложете разбитата сметана малко по малко в охладената лимонова смес. Продължете да добавяте, докато стане гладка и добре комбинирана. Изсипете сместа върху тортата ( предварително поставена в ринг) и загладете отгоре. Поставете в хладилника за поне 4 часа, за да стегне.
7. В купа разбийте косовата сметана и пудрата захар, докато се образуват връхчета. Нанесете с лъжица разбитата сметана върху тотртата и украсете с лимоновите кръгчета и цветята, настъргана кора от цитруси.
Сервирайте.

Твоята кошница
Персонализиран абонаменти
Абонамент
Еднократни продукти
Еднократни подаръци

Междинна сума:

Продуктът е добавен в количката

Вашите данни ще бъдат използвание за обработка на поръчките ви и за други цели, описани в нашата политика за поверителност.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.