Необходими съставки
Торта с цитруси и мед
Порции: 10 порции
форма с диаметър 24-25 см
Съставки за тортата:
90 г веган или краве масло на стайна температура
1 ч. л. сол
3 супени лъжици кора от био портокал или мандарина или лимон
30 г растително олио без аромат, например от гроздови семки
110 г захар
2 яйца
2 супени лъжици мед
90 мл мляко, в моя случай овесено
30 мл сок от мандарина
1 ч. л. бакпулвер
200 г био пшенично брашно
Съставки за сиропа:
60 г мед от Истниски мед
60 мл вода
60 мл лимонов/лайм сок или портокал, или мандарина
1 с.л. краве масло или веган масло
За крема
60 мл портокалов сок
1 1/2 ч.л. агар-агар на прах
2 с.л. нишесте
200 г ароматен мед от Истински мед
⅛ чаена лъжичка сол
240 мл пресен лимонов сок, прецеден
лимонова кора от 1 био лимон, ситно настъргана
4 големи или 5 малки/средни жълтъка
300 г кокосова сметана (твърдата част от кенче кокосово мляко)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
За гарнитура – по желание:
100 г кокосова сметана
3 с.л. пудра захар
ядливи цветя за украса, пресни и/или сушени
сушени, пресни или захаросани кръгчета от лимон/портокал/мандарина, по желание
стърготини лайм/лимон/портокал, по желание
пчелен прашец от Истински мед
Начин на приготвяне
За тортата:
1. Разбийте маслото със захарта, солта, кората от лимон и олиото до по-светъл цвят.
90 г веган или краве масло на стайна температура
1 ч. л. сол
3 супени лъжици кора от био портокал или мандарина или лимон
30 г растително олио без аромат, например от гроздови семки
110 г захар
2. Добавете яйцата едно по едно и разбийте след всяко, докато се поеме и стане въздушна смес.
2 яйца
3. Добавете меда и разбъркайте отново. След това направете същото с млякото и сока.
2 супени лъжици мед
90 мл мляко, в моя случай овесено
30 мл сок от мандарина
4. Добавете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте.
1 ч. л. бакпулвер
200 г био пшенично брашно
5. Подгответе форма 24-25 см за печене и намажете с масло/веган масло.
6. Напълнете формата със сместа и я загладете.
7. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 C за около 30 минути. Непременно проверете в центъра с дървен шиш или клечка за зъби. Не бива да има полепнали трохи. Ако печете като кекс ще е необходимо да печете по-дълго време – около 45 минути – 1 час. След първия половин час проверете кекса, защото бързо добива златист цвят. Ако е достатъчно златиста повърхността, но не е изпечен, покрийте го с алуминиево фолио.
След изпичането извадете и оставете да се охлади напълно.
Надупчете с тънък дървен шиш.
За сиропа:
1. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи меда.
60 г мед от Истниски мед
60 мл вода
60 мл лимонов/лайм сок или портокал, или мандарина
1 с.л краве масло или веган масло
2. Оставете леко да се охлади. С лъжичка полейте внимателно охладения блат с горещия, но не врял сироп. Оставете за около час на студено.
През това време пригответе крема.
1. Налейте 60 мл портокалов сок в тенджера и поръсете с агара и нишестето. Разбъркайте до еднодродна, гладка смес.
60 мл портокалов сок
1 ч.л. агар-агар на прах
2 с.л. нишесте
2. Разбъркайте меда, солта, лимоновия сок, лимоновата кора и жълтъците.
200 г ароматен мед от Истински мед
⅛ чаена лъжичка сол
240 мл пресен лимонов сок, прецеден
лимонова кора от 1 био лимон, ситно настъргана
4 големи или 5 малки/средни жълтъка
3. Поставете тенджерата на среден огън и гответе около 6-8 минути, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти и лъжицата започне да прави пътека по дъното на тенджерата. Гответе на умерен към слаб огън. Ще продължи да се сгъстява много, много повече, докато се охлажда.
4. Веднага прехвърлете тенджерата в ледената баня, за да се охлади, докато лимоновата смес стане студена на пипане. Разбърквайте от време на време, за да сте сигурни, че сместа се охлажда равномерно и не се образува на повърхността тънка кожица.
5. Разбийте кокосовата сметана с ваниловия екстракт.
300 г кокосова сметана (твърдата част от кенче кокосово мляко)
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
6. Сложете разбитата сметана малко по малко в охладената лимонова смес. Продължете да добавяте, докато стане гладка и добре комбинирана. Изсипете сместа върху тортата ( предварително поставена в ринг) и загладете отгоре. Поставете в хладилника за поне 4 часа, за да стегне.
7. В купа разбийте косовата сметана и пудрата захар, докато се образуват връхчета. Нанесете с лъжица разбитата сметана върху тотртата и украсете с лимоновите кръгчета и цветята, настъргана кора от цитруси.
Сервирайте.