Знаете ли, че с всеки буркан Истински мед получавате възможността да почерпите пчелите около Вас с вкусна и питателна храна? Във всяка опаковка влагаме картонче със семена на медоносни растения, които можете да посеете и да почерпите пчелите в градината или на балкона си. С тази публикация решихме да отговорим на най-често задаваните въпроси, свързани със семенцата – от какви растения са, кога и къде да ги засеете, как да се грижите за тях. А в края на поста ще Ви споделим и още една идея как да направите откритите пространства около Вас по-гостоприемни за пчелите и останалите опрашители.

 

EDIT: От есента на 2022 г. вместо малки парченца семена със всяка доставка, изпращаме по-голямо количество семена 2 пъти годишно – в най-подходящите сезони за засяването им. Причината за това е, че така няма нужда да чакате да съберете повече картончета, за да ги засадите заедно. Можете да очаквате пакетче семенца с доставките си веднъж през есента и веднъж през пролетта.

 

Какви семена влагаме в опаковката на Истински мед?

При избора ни на семена, които да вложим в опаковката на бурканите Истински мед, се водихме от два принципа – растенията да са медоносни, полезни и любими на пчелите и да са бързи и лесни за отглеждане както в дивото, така и в домашни (терасни ) условия. Така се спряхме на детелина, фацелия и звездан.

Детелина

detelina-semena-istinski-med

Детелината, макар и недолюбвана от градинарите като “упорит бурен”, всъщност е страхотен източник на прашец и нектар за пчелите. Цъфти от май до октомври, което се засича почти изцяло с активния сезон на пчелите. Изисква често поливане и обича слънце, като вирее еднакво добре на двора и в саксия.

Медът от детелина е нежен, ефирен и много ароматен.

Фацелия

facelia-semena-istinski-med

Фацелията е една от предпочитаните сред пчеларите и пчелите култури, тъй като е характерна с висока медоносна стойност – от 1 дка фацелия може се да добият до 35 кг мед. Засява се в първата половина на лятото и не е капризна откъм вида на почвата. Предпочита по-хладни условия, но и на слънчева тераса ще се чувства добре. Освен това фацелията е изключително красива – цъфти в синьо и бледо лилаво, като цъфтежът ѝ може да се задържи до 100 дни. Допълнителен бонус е, че фацелията се самозасява от падналите семенца, така че веднъж захване ли се, вероятно ще се появи отново и догодина около Вас.

Звездан

zvezdan-semena-rastenia-istinski-med
Звезданът е една от най-ценните фуражни култури, отглеждани в България. Изключително непретенциозен към почва и атмосферни условия, той осигурява прехрана не само за пчелите, но и за селскостопанските пасищни животни. За засяването му е необходима минимална температура от 4 градуса. Цъфти от май до септември и често го срещаме в меда букет от полски билки.

 

Как да засеете семенцата и какви грижи да полагате за растенията?

На първо място, за по-голяма успеваемост, съберете няколко картончета, които да засадите заедно. Накъсайте ги на парченца. Картонът ще осигури хранителна среда за семенцата и ще помогне за покълването им. Детелината и звезданът са многогодишни растения, а фацелията се самозасява ежегодно на същото място, така че след първото засяване и захващане, остава само да ги поливате и да им се наслаждавате.

На поляна или в двор
Изберете пространство, което не се коси и не се пръска с пестициди и хербициди. Засадете парченцата на около 2-3 см едно от друго на дълбочина около 5 см. Ако имате възможност, поливайте редовно.

На балкона
Тъй като стебълцата на растенията са много крехки при покълването, а е важно те да получават достатъчно светлина, Ви съветваме да не оставяте много място между пръстта и ръба на саксията. Напълнете сандъчета с почва почти до ръба и посадете парченцата отново на разстояние 2-3 см едно от друго и на дълбочина до 5 см. Поливайте редовно.

zasajdane-semena-rastenia

Още два начина да помогнете на пчелите и дивите опрашители около Вас
Освен с питателна храна, можете да помогнете на пчелите и останалите диви опрашители по два лесни, но много ефективни начина – като им осигурите вода и подслон.

Поилка за пчели

poilka-za-pcheli-idei
Пчелите, както останалите живи същества, имат нужда от вода, а през лятото нейното откриване може да се окаже трудно. Затова в близост до медоносните цветя можете да оставите и източник на вода за тях. Най-лесният начин е да напълните плитка купичка с различни по големина камъчета, който да покриете до половината с вода. Така пчелите ще могат да кацат на тях и безопасно да пият от водата без риск да паднат в нея и да се удавят.

Хотел за насекоми

hotel-za-pcheli-idei-istinski-med

Медоносните пчели живеят в кошери, но те далеч не са всички опрашители, срещащи се в природата. Пчелата зидарка, например, живее в процепи и кухини, където снася яйцата си и след това ги запечатва до излюпването на малките пчели. Изобщо голям брой насекоми, отговорни за опрашването на растителните видове около нас, биха се възползвали от подслона, който един хотел за опрашители, поставен на балкона, би им предложил. Хотелът най-често представлява дървена къщичка с различни отделения, направени от пръчки, тръбички, суха трева или кората на дърво. Можете да купите готов или сами да направите – става лесно, с почти подръчни или лесно откриваеми в природата материали и е чудесно занимание, в което да включите и Вашите деца.

Вече знаете как да подкрепите пчелите около Вас, осигурявайки им трите най-важни фактора за оцеляването им – храна, вода и подслон. Който и начин или комбинация от начини да изберете – благодарим Ви, че полагате усилия да запазим биоразнообразието и да помогнем заедно на пчелите в България! ????

 

Автор: Стефани Димитрова, Истински мед ????

 

Източници: Растениевъдство (книга на д-р Живко Терзиев)

Снимки: Истински мед, Unsplash

 

банер за персонализиран абонамент на мед