В края на април организирахме онлайн среща с двама от нашите пчелари – Сергей Петров и Георги Георгиев. По време на дългия почти 2 часа Facebook live Сергей и Георги разказаха как са започнали да гледат пчели, какви са предизвикателствата пред пчеларите и пчелите в България и какво ги мотивира да се занимават с този древен занаят. Историите на Сергей и Георги можете да намерите в секция Пчеларите на Истински мед.

Преди и по време на разговора нашите фейсбук приятели и последователи зададоха много въпроси на двамата пчелари, отговорите на първата част от които събрахме в този пост за всички пропуснали събитието.

 

Какви са първите стъпки, за да започнеш да се занимаваш с пчеларство?

(Владимир Василев)

Сергей: Аз започнах с практична подготовка, преди теоретичната. Запознах се с пчелари в различни фейсбук групи, още преди да отглеждам пчели. Един от тях – Петър ме покани на неговия пчелин, за да ми покаже процеса. Записките, също така литературата са задължителни, ако искате да се занимавате с пчели. Когато на следващата година същите операции трябва да се повторят, не може да разчитате само на паметта си.

Георги: Хубаво е да имаш ментор (най-добре само един), тъй като технологиите за отглеждане са твърде различни, самите пчели са от различни породи, медоносната растителност в различните райони също, затова няма грешни и правилни подходи, но има по-подходящи спрямо спецификите на района и пчелите, които ще отглеждате.

Какви са Вашите съвети към начинаещите пчелари? Какви са първите стъпки в пчеларството? Пчеларството, хоби или бизнес?

(Георги Евгениев)

Сергей: Пчеларството е супер хоби, което действа успокояващо. Не е особено скъпо хоби. До 20 кошера за мен е хоби, което може да носи и доход. В България има един производител с над 5000 кошера, но повечето успешни пчелари отглеждат няколко десетки кошера и с добри маркетингови стратегии и дистрибуционни канали, много често за износ. Основната ни мотивация в екипа е именно такава: да доставим качествен и готин продукт.

Георги: Имайки над 100 кошера, пчеларството за мен вече се превърна в бизнес, който обаче продължава да ми носи голямо удоволствие. Това не ми е основната професия, отделям уикенда за пчелите и понякога по един работен ден от седмицата. Според нормативната класификация на Европейския съюз за професионално пчеларство се счита отглеждането на над 144 кошера.

пчеларят Георги Георгиев сред своя пчелин с един буркан билков мед

 

Трудно ли е в България да си пчелар?

(Малина Караминова)

Георги: Трудно е по принцип. Основен проблем е пръскането от арендаторите и липсата на уведомяване на пчеларите за това. Миналата година бяха засегнати големи пчелари, което предизвика по-голям отзвук в медиите. Местната власт има важна роля за координацията между земеделските производители и пчеларите, тъй като първите тъй или иначе зависят от пчеларите и опрашването.

Сергей: Доста хора се отказаха от пчеларството миналата година, секторът претърпя криза. Съществува един плашещ доклад на ЕК, според който до 2022 година 30% от пчеларите в България ще се откажат. Няма субсидии за пчеларството, както на национално, така и на европейско ниво.

Георги: Не получавам субсидия, както и никой пчелар, не съм изградил пчелина по европейски проект. Неприоритизирането на пчеларството е основен проблем, тъй като продуктът не е основна храна и не е приоритет на Министерство на земеделието. Това е решение на ЕС, което трябва да се преразгледа.

Сергей Петров като пчелар менажира кошер от своя пчелин

Какво Ви мотивира да започнете да се занимавате с пчеларство? И по-конкретно какво е означавало то за Вас когато сте започнали и какво означава то за Вас сега? Повечето от нас сме горе-долу запозначи с плюсовете на пчеларството (може би… или така поне си мислим) – а какви са минусите?

(Елвина Георгиева)

Георги: Мотивацията ми беше да разбирам все повече и повече за света на пчелите. Например летежът на пчелите показва много – един опитен пчелар може да познае само по летежа, ако в кошера има някакъв проблем. Светът на пчелите е необятен, но науката се развива. Някои митове биват оборени. Отглеждането на пчели ме зарежда с положителна енергия.

пчела върху цвете близък план

Минуси: отделено време, страх от ужилване, проблеми със съседите, заради жиленето, въпреки че те жилят от страх.

Сергей: Тук е моментът да уточним, че имайки предвид, че умират, когато ужилят, те не биха ви ужилили просто така.

Георги: Да, точно така. Агресивни са гладните пчели и тези, които предпазват новоизлюпените.

Сергей: Подуването на ужиленото място не означава, че човек е алергичен. Алергиите се проявяват чрез задух, рязко падане/повишаване на кръвното налягане, т. е. получаване на алергичен шок.

Георги: Препоръката ми е до пет минути след това да се изпият 50 мл алкохол, който потиска алергичната проява или да намажете ужиленото място с мед. При тежки случаи трябва да се изпие ампула урбазон, да се приеме алергозан или да се потърси медицинска помощ. Алергията обикновено се проява след второ или трето ужилване и рядко веднага след първото.

буркан билков мед от Атанас Котов в екологичната опаковка на Истински мед

 

Ние имаме осиновен кошер – имам два въпроса: 1. Защо медът е полу-течен полу-захаросан? 2. Кога е най-удачно да се посети кошер?

(Ивелина Коева)

Сергей: Ако разбъркате меда, ще стане хомогенен. Това не значи, че качеството му е ниско. Кристализацията е естествен процес на меда и зависи от състава на меда (от нектара на какви растения е), при каква температура се съхранява и др. Често медът започва да се захаросва от дъното на буркана към гърлото и затова може да имате полу-твърд, полу-течен мед. По отношение на посещенията – при падане на извънредното положение всяко време би било подходящо, стига пчеларят да има работа по кошера и да има нужда да го отваря.

Георги: Пролетно време пчелите са най-агресивни, а най-спокойни са по време на вадене на мед. Когато цъфти рапицата (началото на май) поради неясни причини, пчелите са изключително агресивни и има по-голяма опасност от ужилване при посещение в този период, ако близо до пчелина има рапицови насаждения. По време на медосбора е много добър момент за посещение на кошера.

 

Как е най-добре да се съхранява меда? Веднага ли е по-добре да се налива в буркани?

(Вася Добрева)

Георги: Не, по-скоро след изваждането на меда от центрофугата трябва да се налее в кофа или тенекия. Има едноседмичен период на утаяване, през който балончетата въздух, попаднали в меда при центрофугирането на питите, излизат на повърхността. След това медът може да се налее в буркани или да се съхранява в тенекията. Добрата новина е, че медът не се разваля. Ваденето на меда е най-трудоемкият момент, тъй като минава през ръцете на пчеларя. Съществува и т. нар. австралийски кошер, при който методът на вадене изключва отварянето на кошера.

 

Как е най-добре да се разтопи меда?

(Вася Добрева)

Георги: На водна баня – в съд, в който е налята загрята вода, съдът с мед се потапя във водата и се нагрява до 35 градуса. Процесът продължава 3 до 4 часа.

Сергей: Ние работим с фабрика, където тенекиите се слагат в корита и се оставят до мин. Осем часа. Основното е, че температурата не трябва да надвишава 35 градуса, тъй като се разкъсват протеиновите връзки. HMF се вдига при притопляне, но дори и да бъде повишен при неправилно разтопяване, медът остава полезен, стойностите му остават ниски.

Очаквайте скоро част 2 и отговорите на останалите въпроси към нашите пчелари Георги и Сергей. Видеото от срещата е достъпно във Facebook страницата на Истински мед.
 

банер за персонализиран абонамент на мед