Медът и добре известен с неговите антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства. Той е комбинация от витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, които укрепват имунната система.

Този сладък еликсир, неслучайно е наричан “течно злато”, тъй като той е изключително ценен за нашето здраве и може да допринесе нашето здравословно състояние, като намира приложения при лечение на различни болестни състояния.

Полезното действие на меда е добре разпространено, изследвано и описано в много научни разработки. Поради тази причина, в тази статия ще разгледаме основните свойства и характеристики на различни видове мед.

Ако искате да научите повече подробности за свойствана меда и пчелните продукти, различните му приложения при различни групи хора, в комбинация с какво можем да го приемаме и други научни факти и полезни съвети, изтеглете нашата онлайн книга “Кажи да на Меда”!

 

Видове пчелен мед

Акациев мед
По-светъл на цвят и изглежда почти прозрачен. Има аромат на цвете и сладък, деликатен вкус. Остава течен по-дълго време и кристализира много по-бавно. Помага при безсъние, безпокойство, грип и други възпалителни процеси.
Научете повече за акациевия мед – неговите ползи, свойства и характеристики.

Манов мед
Много тъмен, наситен цвят и силен аромат и вкус.
Укрепва имунната система и има силен антибактериален ефект. Труден за добив и много рядък вид.
Научете повече за мановия мед – неговите ползи, свойства и характеристики.

Мед от магарешки бодил
Много светъл, почти бял цвят. След кристализация придобива кремообразно състояние. Помага при аритмия, високо кръвно налягане и има силно антисептично действие.
Научете повече за меда от магарешки бодил – неговите ползи и свойства.

Букет от билки (билков мед)
Съдържа различни билки и цветя и има кехлибарен цвят и силен аромат.
Помага на нервната система и стомашно-чревния тракт. Съдържа множество витамини и минерали.

Мед от манука
Цветът е по-тъмен, наситено жълт или оранжев, като след кристализация е възможно леко да изсветлее. Вкусът е деликатен, сладък и без горчивина. Известно е, че медът от Манука има по-силно антибактериално действие и по нищо не отстъпва на антибиотиците.
Научете повече за меда от манука – неговите ползи и свойства.

Лавандулов мед
Притежава златист, наситен цвят и е сладък на вкус и аромат.
Помага при мигрена, главоболие и хормонален дисбаланс. Сравнително рядък вид мед.
Научете повече за лавандуловия мед – неговите ползи и цена.

Мед от кориандър
Медът от кориандър е един от най-интересните и вкусни видове мед, който може да се открие на пазара. Той се отличава със своя уникален аромат, който произлиза от цветовете на кориандъра – подправката с деликатен, леко лимонов вкус.
Научете повече за меда от кориандър – неговите ползи и цена.

Липов мед
Има светъл, почти прозрачен цвят и лек горчив привкус със силен аромат.
Помага на нервната система, черния дроб и притежава антисептични качества.

Слънчогледов мед
Притежава светъл цвят, лек аромат и кристализира сравнително бързо.
Помага при безсъние, стомашно-чревни проблеми и кашлица.

Каква е разликата между био мед и “обикновен” мед?
Както вече споменахме, за да бъде един мед “сертифициран био мед” той трябва да отговаря на изключително стриктни правила и изисквания – научете повече Какво е био мед?

 

В заключение ще кажем, че всички медове и пчелни продукти съдържат полезни вещества и притежават лечебни свойства. Нека си припомним, че пчелният мед съдържа над 30 микроелементи и минерални вещества, витамини, фолиева киселина, провитамин А, белтъци и аминокиселини: 17 сред тях, 8 незаменими.

Надяваме се, че тази статия ще ви е полезна, защото повече от всякога се нуждаем да подсилим организма си и да осигуряваме на себе си и нашето семейство чиста и здравословна храна.

Източници: онлайн книга “Кажи да на меда”, пчеларите на Осинови кошер
 

банер за персонализиран абонамент на мед