В сърцето на столицата, на 16 септември 2023 г., Зоологическата градина в София стана домакин на още едно вълнуващо събитие – единадесетото издание на инициативата на Telus International Bulgaria – TELUS Дни на подкрепа, което събра над 300 доброволци, служители на компанията.

 

През последните години българските пчелари са изправени пред огромни предизвикателства и това довежда до намаляване на техния брой. Ниската изкупна цена на меда, климатичните условия и болестите по пчелите са само част от причините те да се отказват или да не успяват да се справят с предизвикателствата. Щастливи сме, че нашите дългогодишни партньори, в лицето на Telus International Bulgaria, за пореден път се припознават в нашата мисия за създаването на устойчив пчеларски сектор и за втора поредна година посвещават най-голямата си доброволческа инициатива на пчелите. И така, 50 български пчелари, които са част от платформата на Истински мед, както и курсисти от Пчеларски университет, ще бъдат подкрепени и ще получат пчеларски инвентар.

 

пчелари-за-един-ден-истински-мед-оброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

 

Тази година доброволците отново се ангажираха с няколко ключови дейности, които успяха да завършат в рамките на събитието. Освен основните, които се проведоха и миналата година, този път успяхме да надградим инициативата с нови и интересни работилници, като засаждане на медоносна градинка и изграждане на хотели за диви опрашители с внушителни размери.

 

  1. Сглобяване, боядисване и декориране на 50 пчелни кошера

Доброволците работиха с усмивки на лицата си, за да създадат уютни и сигурни домове за пчелите.

Те бяха разделени на екипи и напътствани от пчелари, които да ги насочат да сглобят кошерите, състоящи се от: два корпуса, дъно, хранилка и капак. След като бъде сглобен, всеки кошер беше пренасян на станция за боядисване. Важно е да се използват бои на водна основа, които са безвредни за пчелите и специални цветове, които пчелите разпознават – зелено, жълто, синьо и бяло.

 

пчелар-за-един-ден-доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

 

  1. Обтелване и поставяне на восъчни основи на 1000 кошерни рамки

Тази дейност беше от жизнено значение за подпомагане на пчелите в тяхната работа за изграждане на пчелни пити в кошера.

Макар, че тази задача е изключително трудоемка и са необходими не само знания, но и търпение, част от доброволците вече имаха опит от миналата година и успяха да се сработят перфектно със своите колеги. Всеки етап от обтелването на рамките е зависим от другите, но доброволците се справиха перфектно и успяха да подготвят и поставят в сглобените кошери всички 1000 рамки.

 

Подготовка на 150 комплекта информационни материали за пчелите

В инициативата и тази година се включиха и децата на служителите на Telus International Bulgaria. Те подготвиха образователни материали за жизнения цикъл на пчелите и множеството роли, които изпълняват в кошера. Изработените материали ще бъдат предоставени на пчеларите от Истински мед, които всяка година приемат десетки посетители на техните пчелини.

 

Разпечатване и центрофугиране на 30 рамки с мед

Доброволците се включиха и в най-сладката част от пчеларската година – ваденето на мед. Те се погрижиха  да бъде извлечен вкусен и полезен мед, като преминаха през процеса по разпечатване на пчелните пити, центрофугиране и наливането на меда в бурканче, което да остане спомен от този ползотворен ден.

 

пчелар-за-един-ден-доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

 

Засаждане на медоносни растения и облагородяване на пространството в Зоопарк София с над 200 бр медоносни растения

Тази активност беше изключително важна за допринасянето към биоразнообразието и за осигуряване храна за пчелите. С общи усилия, доброволците успяха да изградят три медоносни градинки с лавандула, бял маргарит и лоницера татарика.

 

пчелар-за-един-ден-доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

 

Изграждане на три дървени хотела за диви опрашители с размери 2х2 метра

Този жест към дивите опрашители беше допълнителен принос към опазването на екосистемата.

Оставяме “най-сладкото” накрая – работилницата, която се радваше на най-голям интерес от страна на доброволците, тъй като беше нещо различно и ново, както за тях, така и за нас.

В хотелите за насекоми дивите опрашители снасят яйца и оставят храна за ларвите, с която да се хранят, докато завършат своето развитие и след това напускат хотела. Чрез множество отвори с различни размери, те са подходящи за различни видове насекоми. Това е дом за опрашителите, които пренасят цветен прашец и правят възможно оплождането на растенията. Ако искаме да направим нещо хубаво за себе си и природата, създаването на едно такова пространство за живот на тези полезни насекоми, е страхотен начин да помогнем.

Един от хотелите можете да видите в Зоопарк София, където беше инсталиран, а другите два ще бъдат поставени на подходящи места, които съвсем скоро ще съобщим!

 

пчелар-за-един-ден-доброволческо-събитие-истински-мед-зоопарк-софия-telus-international

 

Събитието не само представляваше възможност за доброволците да се ангажират и да подкрепят защитата на пчелите и българските пчелари, но и да научат повече за важността на тези усърдни опрашители и тяхната роля в екосистемата.

 

TELUS International Bulgaria постигнаха високи резултати с тази инициатива и продължават да дават пример за корпоративна отговорност и ангажираност в областта на опазването на околната среда. Събитието “Пчелар за един ден” е само едно от многото начини, по които компанията допринася за обществото и природата, в която живеем.
 

банер за персонализиран абонамент на мед