На 21-ви май се дипломираха студентите от първия випуск на Пчеларски университет, организиран от Истински мед. Дипломирането беше част от официалната програма на еднодневния фестивал “Денят на пчелите”.

 

Пчеларски университет стартира на 7-ми март с цел да вдъхнови и обучи ново поколение модерни пчелари. Мисията на Истински мед е да спре негативната тенденция на измиране на пчелите, като подкрепя българските пчелари от една страна и от друга – като помага на хората да се сдобият с чист мед с гарантирано качество. Това се случва чрез изцяло дигиталната ни услуга “Осинови кошер”. В своята същност Осинови кошер е абонаментен план, който позволява на всяко българско семейство да получава месечни доставки мед директно до своя дом, като подкрепя каузата на пчелите.

 

За да помогнем на пчелите обаче, трябва първо да помогнем на пчеларите.

Проучване показва, че за последните 5 години пчеларите са намалели с над 30%. “Пчеларството е занаят, който изисква много отдаденост и сериозна подготовка, а към момента се предава или от поколение на поколение, или след много неуспешни опити. Ако човек реши да стартира, са нужни ментор, земя (която да се превърне в обособен пчелин), средства, които да се вложат в кошери, пчели и оборудване.” сподели Сергей Петров, основател на “Истински мед”.

 

Това ни провокира да създадем този 3-месечен хибриден курс по пчеларство, който съчетава традиции и технологии и е страхотен начин да стартираш. Обучението включваше онлайн лекции, опитен преподавателски състав и практически обучения на реален работещ пчелин. Съмишленик на каузата беше Kaufland България. Компанията подкрепя проекта като част от ангажимента си за опазване на биоразнообразието.

 

За да стимулираме начинаещите пчелари, заедно с нашите партньори от The World Bee Project, предоставихме общо 10 пълни стипендии, 5 от които бяха специално за жени – за да вдъхновим и дамите в пчеларството.

 

Проектът беше изключително успешен и на 21.05.2022 г. раздадохме дипломи за завършен курс на начинаещите пчелари. В Истински мед нямаме търпение да обявим старта на втория випуск от Пчеларски университет.

 

А ти, готов ли си да поставиш началото на своя пчелин?

Очаквайте повече информация и ни следете, за да не пропуснете срока за кандидатстване!
 

банер за персонализиран абонамент на мед